Savjeti majkama

Biti majka nije ni malo jednostavan zadatak koji za sobom nosi brojne odgovornosti, ali i koji zahtjeva puno odricanja i snage. Kako bi vi i vaše dijete bili zadovoljni te kako bi imali sretno odrastanje u nastavku vam donosim nekoliko savjeta.

Pokušajte što manje zanovijetati pred djetetom. Kome još treba majka koja stalno zanovijeta. Zanovijetanjem nećete ništa promijeniti! Takvim ponašanjem samo zamarate svoje dijete, kojem je potrebna vedra i smirena majka. Prije nego sljedeći puta krenete sa zanovijetanjem, pokušajte se sjetiti ovih riječi.

Biti pozitivna nije uvijek lako, ali ne košta vas ništa da date sve od sebe, da pokušate biti pozitivna u svakom trenutku. Pozitivnim stavom i pozitivnim postupcima vaše dijete će odrastati u pozitivnom okruženju, te će imati priliku učiti kako biti pozitivno u svakoj situaciji, što će mu uvelike olakšati životne situacije u budućnosti.

Biti primjer djetetu je ono što svako dijete treba. Budite dobar primjer kako bi dijete odraslo u osobu kakvu bi i vi sami željeli imati pored sebe.

Neka se dijete zaprlja! Nemojte stalno paziti hoće li se u igri zaprljati ili ne. To stvarno nije niti najmanje važno! Jedino što je važno je da vaše dijete uživa i da bude ispunjeno u svakom trenutku. Jer kad će biti dijete, ako ne sad.

Svakom djetetu je potrebna pažnja i vrijeme za njega. Potrudite se dati mu ono što mu je potrebno i sigurno će biti sretno i ispunjeno.

Kada vas dijete naljuti potrudite se ne vikati na njega, jer vikanjem nećete riješiti probleme, samo ćete napraviti da vas se dijete boji. Probleme rješavajte razgovorom, po mogućnosti smireno, a ako je potrebno možete i strožim glasom, samo nemojte vikati.

Pravila su tu da se poštuju i svakom djetetu su potrebna pravila i rutina, ali nemojte pretjerivati! Neka bude pravila, ali opet ne previše.

Pokušajte ne biti prestroge prema sebi! Nitko na ovom svijetu nije savršen, pa tako ni vi, koliko se god trudile to biti. Nije važno koliko ste puta pogriješili, jedino što je važno je koliko ste se puta potrudile to ispraviti i koliko ste se puta potrudile ne ponoviti istu grešku.

Osmijeh je ključ sreće zato se trudite smijati što više, pogotovo pred djetetom!

Koliko god vam to bilo teško, savjetuje se da mislite i na sebe i to ni manje ni više nego da si budete na prvom mjestu. Zašto? Zato što djetetu treba zadovoljna i ispunjena majka, samo zadovoljna i ispunjena majka može dati sve od sebe i usrećiti dijete istom srećom kojom ona zrači.

Uredu je da imate očekivanja, ali je svakako poželjno da nemate prevelika očekivanja. Možete od djeteta očekivati da ispuni neke osnove, ali nikako nemojte očekivati da dijete bude ono što ste vi zamislili da bude. Vaše dijete je jedinstveno i prihvatite ga kao takvo.

Potičite svoje dijete, ali ga prvenstveno pustite da se samo razvija. Dijete mora učiti i učiti će na pogreškama, zato se nemojte previše truditi uskratiti mu da griješi, jer na greškama se najbolje školuje.

Potrudite se djetetu ostaviti lijepa sjećanja i ispunjeno djetinjstvo. Samo takvo djetinjstvo će vas vezati do kraja života onako kako treba, s osmijehom na licu.

Kao što sam već napisala, biti majka nije nimalo lak zadatak, ali ugledati svoje dijete nakon posla ne može ništa platiti, kao što ništa na ovom svijetu ne može vratiti osmijeh na lice kao dijete, ma koliko god vas problema mučilo.

Dijete je blagoslov za svaku ženu, a veza između djeteta i majke je neraskidiva i najčvršća. Zato gradite taj odnos što sretnije i veselije, kako bi se oboje jednog dana sjećali vaših zajedničkih trenutaka s osmijehom na licu.