Škola o atopiji

Prehrana djeteta s atopijskim dermatitisom zapravo je uravnotežena i raznolika prehrana prilagođena dječjoj dobi. No, ukoliko dijete s atopijskim dermatitisom ima dokazanu alergiju na neku namirnicu i skupinu namirnica ili se jasno nakon konzumacije pojedine namirnice pojača svrbež i pogorša stanje kože. U ovom slučaju namirnice za koje je dokazana alergijska reakcija i pogoršanje stanja atopijskog dermatitisa eliminiraju se iz prehrane djeteta pri čemu je važno imati na umu obavezno djetetu dati adekvatnu zamjenu za tu namirnicu/skupinu namirnica te eventualno potrebnu suplementaciju. Ono što se zapravo želi postići jest prehrana koja što je više moguće imitira uobičajenu pravilnu prehranu djeteta.

Tu je važna mašta, primjerice kako napraviti puding bez mlijeka – puding je kukuruzni škrob (gustin) u koji se dodaju arome, pa ako je dijete alergično na kravlje mlijeko i soju, opcija je napraviti isti na voćnom soku ili kompotu (odnosno voćnoj kaši) ili na vodi uz dodatak kakaa, šećera ili drugog prirodnog sladila – agavin sirup/rižin slad i sl., uz dodatak kakaa, suncokretovog ulja i par mjerica semielementarne ili elementarne formule koju dijete dobiva kao zamjenu za mlijeko (Althera, Alfare, Allernova, Aptamil Allergy Digestive Care – Pregomin, Neocate) koje se dobivaju na liječničku preporuku na recept. Ako dijete ima opsežnu eliminaciju namirnica u prehrani zbog dijagnoze multiple nutritivne alergije potrebno je dati suplement vitamina i minerala adekvatan dobi obavezno pod nadzorom stručne osobe, liječnika i/ili nutricionista.

Savjeti

> U dojenačko doba svakako se savjetuje što dulje dojenje, isključivo dojenje barem šest mjeseci, odnosno dojenje uz dohranu do 12 mjeseci života.
> Majke dojilje djece s atopijskim dermatitisom u prehrani ne trebaju izbjegavati niti jednu vrstu namirnica. Nema dovoljno znanstvenih dokaza da smanjen unos alergena kao što su kravlje mlijeko, jaja, gluten, soja, riba, morski plodovi, orašidi ili kikiriki u prehrani majke dojilje, smanjuje učestalost pojave ili intenzitet atopijskog dermatitisa odnosno mogućnost pojave drugih atopijskih bolesti.
> U dojenčadi koja ima atopijski dermatitis valja pažljivo uvoditi nove namirnice s obzirom na dob djeteta i vrstu hrane.
> Određene namirnice za koje je pokazano da pojačavaju svrbež u djeteta mogu se izbjegavati, no bitno je davati djetetu uravnoteženu i adekvatnu prehranu. Ne savjetuje se bez jasnog dokaza da djetetu smeta namirnica istu izbacivati iz prehrane djeteta.
> Ukoliko se iz prehrane djeteta izbaci pojedina namirnica ili skupina namirnica zbog dokazane alergije ili pojačanog svrbeža (pogoršanja atopijskog dermatitisa) potrebno je osigurati adekvatnu zamjenu i suplementaciju uz savjetovanje i nadzor pedijatra ili nutricionista. Potreban je veliki oprez kod isključivanja pojedinih namirnica u djece jer može doći do pojave nutritivnih deficita koji ozbiljno mogu ugroziti djetetov rast i razvoj.
> Procesuiranu hranu koja sadrži aditive i konzervanse (npr. instant juhe, obojeni sokovi, gumeni bomboni i slično) savjetuje se izbjegavati.

Autor teksta:
Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., klinički nutricionist
Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16