Bijela naslaga na djetetovu jeziku

Možda ste ugledali bijeli jezičić svog djeteta, ali ste zaključili da je to ostatak od hranjenja mlijekom. No drugi dan ste shvatili da je na jeziku nastala već malo deblja naslaga bijele boje koju ne možete obrisati i tada je zaista vrijeme da svakako reagirate.

Naime, vjerojatno se radi o infekciji uzrokovanoj gljivicama koja se zove u narodu mlječac od nosno stručno soor. Te gljivice koje su uzrokovale soor dolaze s majčine kože, odnosno konkretno nalaze se oko bradavice na dojkama. Te iste gljivice mogu se nalaziti i na dudicama ukoliko se ne održava jako dobro higijena.

Gljivice se nažalost jako brzo razmnožavaju u dječjim ustima, jer ono nema dovoljnu otpornost.
Naslage se rade na sluznici usta i jeziku, ali se mogu vrlo brzo spustiti i u sluznicu crijeva te stog pomoć liječnika i liječenje treba provesti u što kraćem roku kako ne bi došlo do uzrokovanja neke dodatne bolesti.

Najčešće se bijele naslage rješavaju kapima protiv gljivica koje se mogu nabaviti u ljekarnama. Ako su naslage deblje onda ih je potrebno dodatno dobro istrljati, najbolje je to činiti štapićem s vatom. Također postoji i gel za uklanjanje gljivica iz usta stoga svako jednim od ovih sredstava pomognite vašoj bebi da se riješi gljivica.