Dijete u roditeljskom krevetu

Dijete u roditeljskom krevetu je tema koja možda na prvi pogled ima jednostavan odgovor ali čak i znanstvenici ne mogu pronaći zajednički jezik.

S druge strane su roditelji često ti koji zagovaraju jednu ili drugu krajnost. Neki se odluče da dijete odmah stave u poseban krevetić u svojoj sobi, a neki roditelji dozvoljavaju djetetu da spava s njima do svoje šeste ili sedme godine.

Ponekada roditelji znaju popustiti pred noćnim šetnjama djeteta i dozvoliti mu da se uvuče u krevet. Ovakav nasilni prekid spavanja može poremetiti ritam obitelji tijekom dana. Osim pospanosti, može doći i do zadobivenih masnica od djetetovih udaraca dok se nesvjesno rita.

Znanstvenici su utvrdili kako 15% obitelji dijele krevet s djetetom starijim od 5 godina. Istraživanjem se došlo do zaključka kako ovo ne stvara problem u slučajevima kada se oba roditelja slože s ovakvom odlukom, kada uspiju pronaći svoje intimno vrijeme no glavni uvjet da se svi zajedno dobro naspavaju.
Bitne značajke zajedničkog spavanju su, osim udobnosti i psihička stabilnost u okrilju obitelji.

Najnovija istraživanja ipak pokazuju kako je, naročito u prvim godinama života, bliskost majke izrazito važna za dojenčad i malu djecu. Preporuke idu do toga da u prvih nekoliko tjedana života dijete spava na majčinim prsima.

Istraživanja pokazuju kako djeca koja spavaju pokraj majke imaju ujednačeniji i lakši ritam otkucaja srca dok djeca koja samostalno spavaju u krevetiću imaju puno jači srčani ritam.

Testiranjem se došlo do otkrića kako je kod djeteta koje odvojeno spava prisutna visoka razina hormona stresa. Pretpostavlja se kako se dugo izlaganje ovakvim hormonima može očitovati u kasnijem životu te stvarati problema prilikom društvenih aktivnosti i mogućnosti djeteta da ostvari emotivnu vezu.

Izdvojeno

> Bebe koje spavaju uz mame imaju bolji imunološki sustav jer ih se češće doji
> Djeca koja spavaju u posebnim krevetićima često imaju nemirniji san a kvaliteta njihova sna je puno manja nego kod djece koja dijele kreveta s roditeljima
> Djeca koja se uvlače u krevet svojih roditelja po noći često slabije spavaju od djece koja spavaju samostalno u svom krevetu.

Jedan od razloga zbog kojeg se preporučuje odvojeno spavanje dojenčeta i majki je nenamjerno gušenje djeteta tijekom sna.

Ipak bez obzira na sve želje, potrebe i odluke roditelja koje donose po pitanju zajedničkog spavanja s djecom jednoglasno stajalište je kako djeca najkasnije do ulaska u pubertet trebaju biti naviknuta na spavanje u svom krevetu.
Djeca koja ne žele samostalno spavati u krevetu mogu dobiti krive smjernice u životu te postati posve nesamostalna i u svemu ovisna o svojim roditeljima.

Piše: Wishmama