Zašto grčevi kod beba dolaze iznenada

Dojenačke kolike su bolne i bezopasne. Kako bi svojoj bebi pomogli što je više moguće, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Grčevi se kod malih beba javljaju iznenada te nemaju neki poseban uzrok, a najčešće se javljaju u večernjim satima. Za vrijeme grčeva beba neutješno plaće, savija noge i privlači ih trbuhu te je nemirna.

Od dojenačkih kolika pati čak polovica dojenčadi, a prestaju oko 4 mjeseca života. Uz kolike se često zna javljati i zatvor, a uzrok i dalje nije poznat.

Neka istraživanja nalažu da je glavni razlog nezrelost crijeva, a ako dijete ima česte grčeve trebalo bi biti pregledano sa strane pedijatra, kako bi se odmaknule sumnje na zapetljaj crijeva, nepodnošenje određene vrste hrane i zatvor.

Zapravo ne postoji određeni lijek za liječenje dojenačkih kolika, ali se uz pomoć raznih načina one mogu ublažiti i na taj način pomoći djetetu.

beba grcevi

Ako je dojenče hranjeno sa adaptiranim mlijekom preporuča se dnevnu količinu mlijeka raporediti na 6 manjih obroka, kako se probava ne bi preopteretila.

Prilikom hranjenja treba pripaziti da dijete ne guta zrak koji može uzrokovati bolove i napetost u crijevima. Isto tako treba pripaziti na broj rupica na dudi bočice, te ih povećati kako bi se spriječilo gutanje zraka i pohlepno jedenje.

Kapi na biljnoj bazi mogu ublažiti grčeve, a najbolje su one koje su na bazi mente, komorača, kamilice ili kumina. Dijete hranjeno zamjenskim mlijekom treba piti čajeve od kumina, komarača ili anisa.
Za vrijeme grčenja, dijete je potrebno nositi na podlaktici tako da dijete bude okrenuto prema dolje jer ćete mu na taj način olakšati izbacivanje zraka.

Ako majka doji trebala bi izbjegavati hranu kao što je zelje, češnjak ili mahunarke.
Prije hranjenja adaptiranim mlijekom bočicu se ne smije tresti, a djetetu se ne smije ponuditi hrana prije nego se svi mjehurići iz bočice u potpunosti povuku.

Nježnost roditelja je svakako najbolji lijek, pa za vrijeme grčenja budite uz svoju bebu što više te ju mazite i nosite cijelo vrijeme.