Kako držati novorođenče

Svi koji žele držati novorođenče, roditelji, braća, bake, djede ili prijatelji koji su došli u posjet moraju prvo oprati ruke.

Koliko god pisali o tome, čitali, a i o prvom koraku higijene uče nas još od ranog djetinjstva, nažalost ima ljudi koji naprosto zaborave oprati ruke čim uđu u svoj dom ili dođu nekome u posjet.

Stoga bez srama naglasite ljudima koji dođu u vaš dom i žele vidjeti, a naročito držati novorođenče, da operu ruke jer vaša je beba na prvom mjestu, a vjerujte ona je jako osjetljiva. Naravno, isto pravilo vrijedi i za roditelje.

Neka postane navika prije primanja djeteta oprati ruke u sapunu, tekućoj vodi i dobro ih posušiti.

Kako se drži novorođenče?

Malena bebica tek rođena zaista djeluje vrlo nježno i krhko i svakoga, pa čak ponekad i roditelje, strah ju je primiti u ruke da ga slučajno ne biste ozlijediti.

Ubrzo će dizanje i držanje vašeg novorođenčeta postati rutina, samo treba savladati neka pravila, jer zapravo vaše maleno djetešce žudi za dodirom i nježnošću.

Podizanje djeteta

Jednu ruku stavite ispod novorođenčeta, dobro mu cijelom dlanom poduprite cijela leđa do nogica.

Drugi rašireni dlan stavite pod glavicu i vrat te ga tako držeći objema rukama dignite u svoje naručje. Ništa nemojte raditi naglo da se novorođenče ne uplaši.

Koji su najbolji položaji za nošenje novorođenčeta i beba

> Uobičajen položaj je kada glavica bebe leži na pregibu lakta a dlan druge ruke podupire cijela leđa. Ruku kojom držite leđa djeteta možete uspraviti ako poželite iz lakta.

> Držanje novorođenča potrbuške jako je ugodan položaj za djete i obično ga jako vole. Lice s bradom tada se nalaz na vašoj podlaktici.

> Držanje na ramenu zahtjeva da oslonite glavicu na svoje rame a drugim otvorenim dlanom poduprete stražnjicu i donji dio leđa. Najbolje je da dijete držite tako da vidi iznad vašeg ramena, ako više nije tek rođeno novorođenče.

> Licem prema naprijed u uspravnom položaju postiže se tako da tijelo bebe oslonite leđima na svoje tijelo te da ga rukom uhvatite i držite preko trbuščića. Drugi dlan provucite između nožica i dlanom obuhvatite stražnjicu.

Ovaj položaj je izvrstan za budne bebe, jer tako sigurno mogu promatrati okolinu i upoznavati je bez ikakvog ometanja.