Kako odabrati savršen namještaj za dječju sobu do desete godine života

Namještanje sobe i namještaj za djecu do 10 godina može biti zabavno i kreativno iskustvo.

Vodič za roditelje koji žele najbolje za svoje mališane

Kada je riječ o opremanju dječje sobe, važno je ne samo razmišljati o estetici i funkcionalnosti, već i o utjecaju koji namještaj može imati na zdravlje i okoliš u kojem boravi, spava, stvara i igra se vaše dijete.
Odabir eko namještaja može biti izvrsna opcija za roditelje koji žele osigurati siguran i zdrav prostor za svoje dijete.

namjestaj za djecju sobu djecja soba

Evo nekoliko razloga zašto je eko namještaj bolji izbor za dječje sobe

Bezopasni materijali: Eko namještaj obično se proizvodi od prirodnih i održivih materijala poput drveta iz održivih šuma, prirodne boje i premaze na bazi vode. To znači da su manje vjerojatne štetne kemikalije i isparavanja koje mogu negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Smanjeni utjecaj na okoliš: Kupovinom eko namještaja podržavate proizvodnju koja je prijateljska prema okolišu. Održivo uzgojeno drvo, reciklirani materijali i minimalistički procesi proizvodnje smanjuju negativan utjecaj na okoliš i pomažu u očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije.

Kvaliteta i trajnost: Eko namještaj obično je izrađen od visokokvalitetnih materijala i ima dugi vijek trajanja. To znači da će namještaj trajati dulje i biti manje podložan oštećenjima, što može biti posebno važno u dječjoj sobi koja može biti podložna intenzivnoj uporabi i igri.

OVDJE otkrijte dvostruki izazov – kako urediti sobu za blizance

OVDJE saznajte kako odaberiti najbolji jastuk za svoje dijete

Slijedeći neke bitne smjernice prilikom izbora namještaja za dječju sobu, možete stvoriti prostor koji je siguran, funkcionalan i poticajan za igru, učenje i odmor vašeg djeteta.

namjestaj krevet za djecu

Evo nekoliko savjeta kako to najbolje učiniti – najbolji dječji namještaj za sigurnost, stil i praktičnost u maloj dječjoj oazi

Sigurnost: Prije svega, osigurajte da je soba sigurna za dijete. To znači da svakako trebate ukloniti oštre predmete, osigurati stabilnost namještaja i obvezno prikrijte/sakrijte električne utičnice.

Funkcionalnost: Razmislite o funkcionalnosti sobe. Uključite prostor za igru, prostor za spavanje i prostor za učenje odnosno različite školske aktivnosti i zadatke kod kuće.

Prilagođenost uzrastu: Namještaj i dekor trebaju biti prilagođeni uzrastu djeteta. Na primjer, koristite niske krevete ili krevete na kat za manju djecu kako bi im bilo lakše pristupiti.

Igračke i knjige: Organizirajte igračke i knjige na način koji potiče igru i učenje. Kutije ili police s jasnim oznakama mogu pomoći u organizaciji i poticanju samostalnosti kod djece.

krevet za djecu namjestaj za djecju sobu dekor

Boje i dekor: Odaberite svijetle i vesela boje kako bi soba bila ugodna i poticala kreativnost. Dajte djetetu mogućnost da sudjeluje u odabiru dekorativnih elemenata kako bi se osjećalo povezano s prostorom.

Prostor za stvaranje: Osigurajte prostor za umjetničke i kreativne aktivnosti. Stol za crtanje ili radne površine mogu potaknuti djetetovu maštu i kreativnost.

Završni touch koji će vaše dijete voljeti imati u svojoj sobi: Uključite nešto što vaše dijete osobito voli i cijeni poput omiljenih igračaka, fotografija ili umjetničkih radova djeteta, a kako bi se osjećalo posebno i povezano sa prostorom svoje sobe.

namjestaj za djecju sobu krevet za djecu stolic

Fleksibilnost: Planirajte prostor dječje sobe tako da se može prilagoditi promjenama kako dijete raste i mijenja interese. Modularni namještaj koji se lako može premještati ili nadograđivati može biti koristan u svakom pogledu.

Prirodna svjetlost: Ako je moguće, iskoristite prirodnu svjetlost u sobi. To može poboljšati raspoloženje djeteta i stvoriti ugodnu atmosferu.

Poticanje redovitog održavanja: Naučite dijete o važnosti čistoće i reda tako što ćete im pružiti jednostavne sustave organizacije i poticati ih da održavaju svoj prostor urednim.

Tekst: Vanja Marić