Kako spakirati stvari za ljetovanje

Kod pakiranja kofera za put u većini slučajeva vrijedi pravilo manje je više.

U prijevodu to bi značilo ponesite jedan kofer ili torbu srednje veličine po osobi te eventualno dodatan manji ruksak.

U slučaju putovanja avionom višak prtljage znači dodatne troškove prijevoza (za taj novac radije popijte još jednu kavu na odredištu), veće mogućnosti za gubitak stvari, ali i probleme tipa „što da obučem“ koji neminovno proizlaze iz prevelikog izbora, a koji će vas ionako dočekati po povratku kući.

Osim toga, sve te kofere morate vući, gurati, nositi….a zapravo ste se došli odmoriti. Stoga napravite plan onoga što vam je zaista neophodno i ponesite samo to imajući na umu da na gotovo svim svjetskim destinacijama možete kupiti ono što vam zatreba.

Mnogo prostora u koferu može se uštedjeti pažljivim kombiniranjem i prethodnom pripremom

Primjerice, ukoliko prije polaska na put svoj organizam pripremite na povećani stres jedući zdravu cjelovitu hranu i još se k tomu osnažite kurom vitamina, tada ne trebate sa sobom nositi čitavu kućnu ljekarnu, već samo aspirin i flastere.

Cipele su najozloglašenije kradljivice prtljažnog prostora, ali i za njih postoji rješenje.

Tzv. urbane tenisice pristajat će na trenirku, traperice, pa čak i suknju, a mogu zamijeniti čitavu paletu obuće.

Štikle i gojzerice za ekstremne zimske uvijete ostavite kod kuće, osim ako pouzdano ne znate da će vam trebati na putovanju.

S druge strane, japanke uvijek dobro dođu, a zauzimaju malo prostora, kao i suvremena tehnologija sportske odjeće – jedna tanka vjetrovka može biti iznimno tanka i lagana, a čuvat će vas od vjetra i hladnoće.

putovanje

Kada završite s pakiranjem, znat ćete da je ono bilo uspješno kada pored svih stvari u koferu ostane oko 10 posto slobodnog prostora.

Prije nego ugurate još dvije majice, za svaki slučaj, sjetite se da ćete na putovanju zasigurno naići na kakvu zgodnu sitnicu ili suvenir, a koje također morate spakirati na povratku kući.

Na putovanju je najteže postići ugodu i opuštenost koju osjećamo kod kuće zato u svoju prtljagu svakako stavite par raznobojnih lučica, kojima ćete oživjeti „sterilnu“ hotelsku sobu ili apartman.

Zgodno je ponijeti i manju aromalampicu i 2-3 bočice eteričnih ulja – menta, limun i ravensara, primjerice, djeluju osvježavajuće i okrijepit će vas nakon napornog putovanja ili dužeg uživanja u plivanju i suncu, a ukoliko ste upućeni u njihovo djelovanje možete ih koristiti u kozmetičke i /ili zdravstvene svrhe.

Postavljanje malenog stručka svježeg cvijeća na stolić u iznajmljenoj sobi zgodan je trik koji unosi svježinu i osjećaj udobnosti. Umjesto vaze poslužit će i obična čaša, a cvijeće možete nabrati na obližnjoj livadi.

pakiranje-kofera

I za sam kraj, evo rezimea i liste za pakiranje po koferima:

Dječji kofer

U najvećem je nesrazmjeru sa svojim korisnikom. Što je dijete manje, kofer će biti veći!

Tu će se svakako naći sva potrebna odjeća i obuća s nekoliko dodatnih komada, vlažne maramice i neke igračke.

Umjesto divovskih plastičnih zdanja koje će klincu ili klincezi dosaditi već prvi dan, radije ponesite kockice, bojice ili puzzle.

Omiljena igračka za spavanje također treba biti spakirana, kao i slikovnica za čitanje prije polaska na počinak (i za čitanje u čekaonici… i za čitanje u avionu/vlaku/busu/autu… i za ponovno čitanje kad stignete na odredište…).

Nemojte nasjesti i ponijeti nekoliko slikovnica – ionako ćete čitati cijelo vrijeme onu jednu, najdražu.

Ženski kofer

Najveći je zapremninom (ipak su žene, žene:) i jasno, najteži. U njemu se nalazi odjeća i donji veš za svaki dan, plus jedan komad odjeće za posebnu priliku (koja će se zasigurno dogoditi baš na ovom putovanju!).

Kozmetika je neophodna, ali odlučite se za mala putna pakiranja koja drastično smanjuju veličinu torbice.
Od parfema ponesite samo jedan (onaj najbolji!).

Tu su i tri para cipela, dva za svakodnevnu i jedan za već spomenutu posebnu priliku:).

Nakit po mogućnosti ostavite kod kuće ili ponesite samo jedan omiljeni komad koji ćete uvijek nositi na sebi. Časopise ostavite pored kauča – ionako ćete kupiti neki na kiosku usput.

Muški kofer

U pravilu je najmanji od sva tri kofera. Sadrži odjeću i donji veš u skladu s vremenom i krajolikom na krajnjem odredištu.

Cipele su ograničene na dva para (plus eventualno one koje nosite na sebi).

Tu su još i pribor za brijanje i četkica za zube.

I knjiga/križaljka koja će dobro doći možda i već kod kuće dok čekate vašu ljepšu polovicu da dovrši pakiranje.

Naravno, u muškom koferu uvijek ima viška prostora, pa će upravo ovdje stati gore spomenute lučice, aromalampica, eterična ulja i techno-gadgeti (punjači za mobitel, foto-aparat itd.).

Ostatak prostora popunit će suveniri koje ćete kupiti na destinaciji, pa ljubazno odbijte prijedlog svoje ljepše polovice da tu stavi još jedan par cipela.:)

Sretan put!

Tekst: Irena Lučić