Riječi koje bi djeca trebala usvojiti čim ranije

Nesputanost dječjih postupaka ili izjave koje dolaze iz dječjih usta ponekad mogu dovesti roditelje u neugodnu poziciju.

Kako bi takve situacije bile čim rjeđe bitno je dijete od malih nogu naučiti normama lijepog ponašanja.

Prva pravila i navike dijete stječe iz svoje najbliže okoline i uglavnom oponaša i uči na primjeru svojih roditelja.
Ne postoji priručnik za roditelje koji će čarobnim štapićem dati odgovor na sva pitanja ili predložiti ispravan način učenja jer je svako dijete individua za sebe a svaki roditelj ima drugačiju svijest o svojoj ulozi.

Zato je najvažnije da roditelji budu uporni, strpljivi, dobronamjerni te uvijek svojim primjerom potvrđuju pravila kojima uče djecu. Osim pažnje koje ćete posvetiti i svom ponašanju nemojte zaboraviti pohvaliti svaku ispravnu primjenu dobrog ponašanje djeteta.

Hvala, molim, izvoli, oprostite i ostale ljubazne riječi

Ključne riječi hvala, molim, izvolite i oprostite su one s kojima možete započeti rad na lijepom ponašanju.

Naučite dijete kako prilikom dobivanja poklona, stvari koje je dijete zatražilo, nakon dobivanja pomoći ili neke pohvale treba reći hvala.

Još jedna na popisu riječi koje bi dijete trebalo naučiti od malih nogu je molim. Možda će u pojedinim trenutcima dijete automatski odgovoriti pojedinim riječima ne shvaćajući ili ne razmišljajući o važnosti riječi, ali to nemojte uzimati previše k srcu.

djete-ponasanje-s

Pozdravljanje

Bez obzira radi li se o djetetovom dolasku kući iz vrtića ili odlasku u posjet djedu i baki naučite dijete da lijepo pozdravi sve prisutne osobe.

S obzirom na dob djeteta nema potrebe za rukovanjem, ali dijete mora potvrditi poštovanje prema svim osobama, a naročito starijima, s kojima dolazi u dodir.

Uzimanje stvari

Važno je poučiti dijete da prvo zatraži odobrenje starijih osoba kako bi uzelo nekakav predmet čak i u svom domu, a kako bi izbjegli neugodne situacije prilikom različitih vrsta posjeta, bilo njegovim bilo vašim prijateljima.

Ponašanje u društvu i razgovoru starijih

Iako su djeca centar svijeta svakog roditelja ipak ih treba naučiti da se razgovor starijih ne prekida naprasnim ponašanjem nego lijepim ponašanjem uz čarobnu riječ “oprostite”.

obitelj jaja hrana

Ponašanje za stolom

Ponašanje za stolom možda je najteže usaditi u dječje ponašanje.
Zavisno o dobi djeteta lijepo ponašanje može uključiti prestanak razbacivanja hrane po stolu, sjedenje u stolici sve do kraja objeda, obvezna šutnja kada se žvače i guta hrana u ustima pa do držanja i korištenje pribora za jelo.

Nemojte pokušavati odjednom nametnuti više pravila lijepog ponašanja. Držite se dva ili tri pravila na kojima ćete raditi s djetetom a kako usvoje koje pravilo nadopunjujte s novima.

Iako morate biti dosljedni nemojte dijete slučajno siliti niti ga nemojte konstantno opominjati kada ne učini točno onako kako ste ga podučili.

Za svako usvajanje znanja, vještina i ponašanja treba proći određeno vrijeme koje može biti različito u svakog djeteta.

Autor: Borna Marić
Fotografija: UCI UC Irvine