Oprez s internetom

Internet je izvanredno pomagalo za istraživanje i vrhunska zabava kod otvaranja novih stranica.

Budite uz mlađu djecu kada se služe računalom i pratite koje stranice ih zanimaju. Tako možete istraživati zajedno i pretresti probleme koji iskrsnu. Kad odrastu, mala je vjerojatnost da će poželjeti vaše društvo za računalom, ali je pretpostavka da ste im do tada već pomogli u ugrađivanju određene zaštite.

Nije loše da djeca za sebe naprave popis sigurnosnih pravila na internetu, ispisujući informacije koje mogu i ne mogu proslijediti, te što učiniti ako nalete na nešto zabrinjavajuće. Mnogo je bolje da to do vas dođe od njih, stoga se isplati povjeriti im ovu dužnost iako morate načiniti nekoliko izmjena i dodataka onome što vam pokažu.

Uvjerite dijete da informacije koje nađu na internetu nisu uvijek pouzdane. Odmalena ih potaknite da sebe doživljavaju kao istraživače – da potraže informacije o web stranici prije nego što prihvate što na njoj piše.

Pitanja koja si mogu postaviti uključuju sljedeće:
> Tko je kreirao web stranicu?
> Koja je svrha? Je li to samo informacija ili pokušava nešto prodati?
> Ima li kakav službeni logo?
> Je li neutralna ili ima kakav razlog da bude pristrana?
> Ako sadrži obavijesti, pokazuje li odakle dolaze?
> Traži li informacije o meni? Ako da, je li to doista potrebno?

Na tragu …

Djeca definitivno uživaju u istraživanju svih ‘tajni‘ koje mi, kao odrasli, najčešće već imamo fiksirane i daleko od romantičnih gledanja. Umjesto izuzimanja pustolovnog pogleda na svijet, iskoristite ove naoko izvanredne događaje, promatranja i priče za razvijanje kritičnog razmišljanja u praksi. Možete, recimo, imati poslijepodne čudovišta iz Loch Nessa. Što mislite o lovu na Yetija ili vanzemaljce? Uz stariju djecu, paranormalno pruža svu silu tema – kratko pretraživanje po Internetu otkriva dugačku listu uvjerenja i pretpostavki koje upravo vape za malo zdravog sumnjanja. Čim ste odabrali temu, hajka počinje. Izazov je pronaći široku paletu dokaza, fotografije, otkrića, anegdote, stručna izvješća itd, koja predstavljaju različita mišljenja.

Ako vaše dijete već ima dnevnik istraživanja to je sjajno mjesto za bilježenje novih otkrića. Ako ne, dajte mu veliki arak papira i dopustite da stvori veliki kolaž – slažući dokaze redom koji odražava koliko su mu djelovali uvjerljivo. Upamtite: Svrha nije da dijete ima isto mišljenje kao i ivi, nego da nauči procjenjivati dokaze, uzimati u obzir suprotna mišljenja i u konačnici doći do vlastitog zaključka.

Uz dopuštenje: Veble
Saznajte više o knjizi “Naučite svoje dijete razmišljati“.