Pet savjeta kako s djetetom posjetiti kino ili kazalište

Vodite li svoje dijete po prvi put u kino ili kazalište, možete proživjeti nezaboravno iskustvo sa svojim najmilijima ili pak – totalnu katastrofu.

Stvari su se promijenile…

Prije nego su vaši najmanji došli na svijet, odlazak van, u kino, kazalište i slične izlete bili su sasvim bezbolni i niste morali ni o čemu razmišljati osim o kupovini karte i rezervaciji sjedala. Mogli ste biti opušteniji i oko odabira filma ili predstave, vremena projekcije/izvedbe, tematike i sličnih faktora. No, sada je malo drugačije.
Kako bi odlazak na neki film ili predstavu prošao što bezbolnije, slijedite ove savjete što učiniti kada se vaš limač po prvi puta ide kulturno uzdizati, a pomoći će vam i u narednim odlascima.

Procijenite je li vaše dijete spremno

Nema točno određene dobne granice kada je najbolje uputiti se s djetetom u kino/kazalište, jer sve ovisi o njemu samome. Većina djece pogleda svoj prvi film ili predstavu već s 3, 4 godine života, a kod nekih se roditelji odlučuju ipak pričekati još koju godinu, pogotovo ako je dijete osjetljivo na glasne zvukove ili se boji mraka.

film-kino

Odaberite odgovarajući film/predstavu

Naravno da tu morate odabrati nešto poput crtića, lutkarske predstave ili neke plesne izvedbe, što šarenije i zabavnije kako bi okupiralo pažnju vašeg djeteta i kako se ono ne bi dosađivalo i negodovalo.
Postoje i kraći filmovi i crtići specijalizirani za djecu, pa ako je još jako malo, možda ga dvosatni blockbuster s crtanim junacima ipak neće uspjeti do kraja zabaviti.

Dobro isplanirajte sve unaprijed

Većina malene djece najviše koncentracije i pozornosti pridaje ranije u danu, a upravo zbog toga, neka kina i kazališta imaju projekcije i izvedbe već u rano popodne (ako ne i ranije), koje također posjećuje puno druge djece pa neće biti problema ako vaš maleni ili malena budu govorili cijelo vrijeme ili tražili piškiti, jesti i slično.

Prekidanja gledanja filma ili predstave zbog odlaska na WC ili gladi možete prevenirati tako da se pobrinete nahraniti dijete pravilnim obrokom prije odlaska u kino/kazalište (ne računajući na kokice i slične grickalice koje tamo možete nabaviti).

Pomoći će i ako se unaprijed dogovorite s djetetom hoće li dobiti kokice ili slatkiše kako ne bi raspravljali to s njime na licu mjesta, što se zna odužiti i stvoriti neugodnosti.
Osigurajte im i dovoljno vode ako će grickati u publici.

Probajte preskočiti foršpane i reklame u kinu

Dosta kina prije projekcije ‘udavi’ publiku beskonačnim foršpanima i reklamama, koji ponekad traju i do 20 minuta. Djeca mlađa od 8 godina nisu još sasvim sposobna razlučiti reklame od sadržaja filma pa bi im koncentracija mogla brže opasti, a foršpani se uglavnom prikazuju glasnije od samog filma i bržim kretanjem slika (montažom), što bi moglo preplašiti dijete.

Opustite se

Ako dođe do toga, nemojte se osjećati izolirano budete li morali iznijeti svoje dijete van kina ili kazališta zbog plača ili glasnog negodovanja. Možda ćete se osjećati kao da ste ‘bez veze potrošili novce za karte’, ali svakako ne želite natjerati dijete da bude negdje za što još nije spremno. Ponekad će i malo odmora u predvorju popraviti stvar i smiriti ga, pa možete pokušati ponovo se vratiti na projekciju/izvedbu.