Prehrana djece u predškolskoj i školskoj dobi

Nakon prve godine života dijete može jesti svaku hranu, jedino treba meso i jaja jesti u vrlo maloj količini.
Kad djeca prohodaju, budući da se neprestano kreću i troše veće količine energije, ta će se energija najbolje naknaditi hranom s mnogo ugljikohidrata.

Zato treba djeci davati, pored povrća i voća, kruh, tjesteninu, šećer, med ili marmeladu i maslac, jer će takvom hranom dobiti i potrebne vitamine i mineralne tvari.

Za rast i izgradnju organizma djeci treba davati mlijeko, sir, ribu, meso i jaja.
Djetetu do 7 godina dovoljne je da pojede dnevno 6 dkg mesa ili 8 dkg ribe ili 6 dkg sira uz 4 dl mlijeka.
Vrlo je poželjno da dijete dobije uz svaki obrok voćne sokove, jer s njima dobiva veliku količinu vitamina i mineralnih tvari.

Djetetu od 1 – 3 godine potrebno je davati 15 dkg kruha i 6 dl mlijeka na dan, a od 3. do 7. godine 20 – 25 dkg kruha i 4 dl mlijeka na dan.

prehrana-djece-1

Prehrana djeteta u školsko doba

Dijete u školskom dobu treba hraniti s pet obroka.
Za doručak i užinu treba svakako dobiti mlijeko i maslac na kruhu, ali ne u velikim količinama. Važno je napomenuti da dijete treba naviknuti da jede samo u vrijeme obroke i da svaki obrok sadrži mješovitu hranu.

U pubertetu djeca ne smiju dobivati preveliku količinu mesa, jaja i soli a treba ih sačuvati i od crne kave, i svakako alkoholnih pića i duhana.
Najzdravija je biljna hrana bez jakih začina. Najvažnije je dijete u toj dobi priviknuti da jede raznovrsnu hranu da ne bi zbog jednolične i nedovoljne prehrane imalo poteškoća u razvoju ili bilo neishranjeno.

Djeci u pubertetu treba 30 dkg kruha i 4 dl mlijeka na dan uz, naravno, svu ostalu hranu koja zadovoljava principe zdrave prehrane.

Dječak od 14 – 16 godina treba 50 dkg kruha, dok je djevojčici dovoljno 40 dkg kruha na dan.
Potrebu za masti djevojčica može namiriti s 4 dkg, a kod dječaka je to 5 dkg.
Količina krumpira potreban djevojčici iznosi 20 dkg, a za dječaka je to 30 dkg. Kada je mlijeko u pitanju za oba spola u tim godinama dovoljno je piti mlijeka oko 4 dl dnevno, a mesa oko 10 dkg.

Do razlike u količinama hrane kod djevojčica i dječaka dolazi zbog toga što dječaci troše više energije u fizičkoj aktivnosti nego djevojčice.