Prvi dan u vrtiću

Došlo je vrijeme da vaše dijete krene u vrtić?

Bilo da se radi o jednogodišnjem djetetu ili pak o malo većoj djeci, ne znate što vam je točno činiti i kako na najbolji način pripremiti dijete za vrtić?
Koje je uopće najbolje vrijeme da dijete krene u vrtić i što ga tamo očekuje?

Najbolje vrijeme za krenuti u vrtić

Za djecu je najbolje da krenu u vrtić u onom trenutku kad počinju pokazivati interes za drugu djecu. Ovdje nema pravila pa tako neka djeca ranije pokazuju interes, dok se to kod nekih javlja u kasnijoj dobi.

djeca-vrtic

Taj interes može se iščitati kroz potrebu djeteta da se približi nekom drugom djetetu, bilo da ga pomiluje po glavi ili ga dodirne za ruku ili pak da samo bude u njegovoj blizini i ima neku vrstu interakcije.

To se najčešće događa kad je dijete staro oko 18 mjeseci, odnosno kad ima godinu i pol dana. Naravno, to varira od osobe do osobe tako da nema nekog posebnog pravila, samo je bitno promatrati dijete i osluškivati njegove poruke i znakove.

Kakav bi vrtić trebao biti

U dobi od 18 mjeseci, odnosno godine i pol dana djeci je potrebno pružiti mogućnost da idu u vrtić koji za njih ima dovoljno stimulativne okoline, znači da ima pregršt poticaja koji će pozitivno utjecati na djetetov razvoj.

Stimulativna okolina podrazumijeva pregršt različitih materijala koji djetetu mogu zadovoljiti znatiželju i s kojima može samostalno manipulirati. Bitno je da roditelji prije konačnog odabira prođu nekoliko vrtića te se zatim odluče koji je najbolji za njihovo dijete.

Oko treće godine i nakon nje, kod djece se javlja interes za igru s drugom djecom. Dok im je prije više potrebna stimulativna okolina, sada se osim toga javlja velika potreba za socijalnim kontaktom, socijalnim i emocionalnim razvojem te druženjem s drugima.

rođendan djeca

Ako vam dijete nije prije krenulo u vrtić, ovo je možda idealno vrijeme da ga upišete u neki kraći program ili igraonicu te pratite njegove potrebe. Za svu su djecu neizmjerno važni interaktivnost, znači druženje s ljudima i interakcija s okolinom te da okolina bude poticajna za njihove intra aktivnosti i razvoj.

Vrtić

Pripreme kod kuće i tijek adaptacije

Prije nego dijete krene prvi dan u vrtić, roditelj mu može predložiti da u vrtić ponese neku stvar koju voli.

Ako je dijete manje to može biti jastučić ili neka plišana igračka, bilo kakav prijelazni objekt koji djetetu daje sigurnost i zadržava kontakt s predmetom i matičnom sredinom. Za vrijeme te same pripreme za vrtić, odnosno prvih par dana adaptacije dijete može taj predmet nositi sa sobom.

Ako roditelj želi pomoći djetetu u adaptaciji, to bi trebalo biti prostorno. Znači, roditelj se može nalaziti u istoj prostoriji gdje dijete vrši adaptaciju, ali on ne bi smio biti prisutan u aktivnostima koje dijete obavlja, što znači da treba dopustiti djetetu da sam krene u aktivnost i stvori odnos s odgajateljima i djecom u vrtiću.

razvod djeca

Ako je roditelj za vrijeme adaptacije stalno prisutan u aktivnostima, to onda nije adaptacija. Ona najčešće traje oko sat i pol te se s vremenom samo produžava.

Kad dijete prođe osnovne rutine, neko vrijeme provede u igri i prođe jedan zajednički obrok, tada se može reći da je ono adaptirano. Jako je bitno da roditelji imaju povjerenja u vrtić i osobe koje tamo susreću jer to sve prenose na djecu.

Ako roditelji poznaju neko dijete koje već pohađa vrtić, tada adaptacija može biti i kroz privatno upoznavanje jer će tada dijete u vrtiću već imati osobu koju poznaje i s kojom je provelo neko vrijeme pa mu situacija neće biti toliko nova i nepoznata.

Roditelj može pomoći i da rastanak bude kraći i bezbolniji tako da pristupi djetetu, dodirne ga, poljubi, zagrli i ukratko mu objasni da će doći po njega nakon posla.

Djeci nije potrebno govoriti sate jer oni još nemaju osjećaj za vrijeme, bitno im je samo objasniti da idete na posao i da ćete se vratiti po njih kad završite s poslom. Jako je dobro da se djeci drži isti ritam jer im to daje osjećaj sigurnosti, znači, otprilike u isto vrijeme ih dovoditi i dolaziti po njih.

Što je potrebno ponijeti prvi dan, to ovisi od vrtića do vrtića. Najčešće su to papučice i rezervna odjeća ukoliko se dijete namoči ili uprlja, a najbolje je u vrtiću za koji ste se odlučili preispitati kakva su njihova pravila i praksa.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Naslovna fotografija: Valentina Powers