Strah od nepoznatih osoba kod male djece i beba

Strah od nepoznatih osoba kod beba i male djece zapravo je uobičajena faza u emocionalnom razvoju. Kako strah nastaje, u kom uzrastu se javlja i kako možete pomoći djetetu da prevlada strah?
No, svakako treba znati da kod beba i male djece svako doba ima svoje strahove.

OVDJE saznajte još o nekim fazama vaše bebe i djeteta

Najbitnije razvojne faze na jednom mjestu

Strah od nepoznatih osoba kod beba često nastaje zbog prirodne anksioznosti prema novim i nepoznatim situacijama. Bebe se osjećaju sigurno u poznatom okruženju i s poznatim ljudima, dok stranca mogu percipirati kao prijetnju ili izvor stresa.

Kada se najčešće javlja strah od nepoznatih osoba

Ovaj strah obično se javlja oko uzrasta od 6 mjeseci do 2 godine. To je period kada se beba razvija i stječe svest o svojoj okolini, ali još uvijek nema razvijene socijalne vještine i sposobnost da se lako prilagodi novim ljudima ili situacijama.

beba place strah kod beba

Zašto bebe imaju strah od nepoznatih osoba

Bebe mogu imati strah od nepoznatih osoba iz nekoliko razloga:

> Instinkt za zaštitu: Bebe su evolucijski programirane da budu oprezne prema nepoznatim osobama kao deo instinkta za zaštitu. Ova prirodna opreznost pomaže bebi da se zaštiti od potencijalnih opasnosti ili prijetnji.

> Nedostatak predvidljivosti: Bebe vole rutinu i predvidljivost. Nepoznate osobe predstavljaju promjenu i nepoznatu varijablu u njihovom okruženju. Ova promjena može izazvati nelagodu i strah kod beba.

> Socijalno učenje: Bebe uče iz iskustva i promatranjem drugih. Ako primjećuju da su roditelji ili bliske osobe anksiozni ili nepovjerljivi prema nepoznatim osobama, mogu preuzeti te signale i razviti strah prema istim osobama.

> Nedostatak sposobnosti razumijevanja: U ranoj fazi razvoja, bebe nemaju razvijene socijalne vještine i sposobnost razumijevanja kompleksnih socijalnih interakcija. Nepoznate osobe mogu biti zastrašujuće jer bebe ne razumiju njihove namjere ili ulogu u njihovom životu.

> Individualne razlike: Svaka beba je jedinstvena i može imati svoje specifične razloge za strah od nepoznatih osoba. Neke bebe su prirodno opreznije ili osjetljivije na nove ljude i situacije, dok su druge otvorenije i manje sklone strahu.

Važno je imati razumijevanja za strahove i brige vaše bebe te im pružiti podršku i eliku količinu ljubavi kako bi postepeno pobijedile taj strah.

Kako u konačnici pomoći bebi da prevlada strah od nepoznatih osoba

Kreiranje sigurne okoline i pozitivne atmosfere: Važno je pružiti bebi osjećaj sigurnosti i podrške. Održavajte pozitivnu atmosferu i izbjegavajte situacije koje bi mogle da izazovu preveliki stres ili strah kod bebe.

Postepeno izlaganje nepoznatim osobama: Bebu postepeno izlažite nepoznatim osobama kako bi se navikla na njih. Možete početi s bliskim članovima porodice ili prijateljima, a zatim polako uvoditi nove osobe u njenom okruženju. Bitno je da to radite u skladu s ritmom i komforom bebe, bez forsiranja situacija koje izazivaju preveliku anksioznost.

Prikazivanje pozitivnog primjera: Budite smireni i pozitivni prilikom susreta s nepoznatim osobama. Beba može pokupiti vaše emocionalne reakcije, pa je važno da vi sami djelujete sigurno i prijateljski prema novim ljudima.

Druženje s vršnjacima, odlazak u dječje grupe: Uključivanje bebe u grupne aktivnosti, poput igrališta ili dječjih grupa, može pomoći u izgradnji socijalnih vještina i smanjenju straha od nepoznatih osoba. Postepeno izlažite bebu novim situacijama i dozvolite joj da se prilagođava na svoj način.

Dajte vremena vašoj bebi: Svaka beba ima svoj tempo razvoja i može potrajati neko vrijeme da se strah od nepoznatih osoba prevlada. Budite strpljivi i pružite bebi podršku tijekom tog procesa.

Važno je svakako zapamtiti da je svako dijete jedinstveno pa tako i vaša predivna bebica :)

Izvor: Moj pedijatar