Napravite obiteljske čuvare uspomena iz djetinjstva

Donosimo top 7 čuvara uspomena iz djetinjstva.

Kad biste zavirili u podrume, na tavane i stare kutije sakrivene po sobnim policama i na ormarima, zasigurno biste pronašli pregršt uspomena iz djetinjstva. U ovom Vam tekstu donosimo top 7 čuvara uspomena iz djetinjstva.

Radosnica

Prva knjiga uspomena svakog djeteta najvjerojatnije je upravo radosnica. To je knjiga u koju roditelji upisuju osnovne stvari iz djetinjstva svojih mališana.

Od vremena i datuma poroda, preko mogućih imena i porođajne težine pa sve do osoba koje su prve došle pogledati mališana. U radosnicu je moguće lijepiti i fotografije iz prvih dana, dječjih rođendana i slično, ali i zabilježiti prve riječi i datum kad je dijete napravilo prve korake.

Uvojci kose, odjeća i slično

Osim radosnice koja čuva podatke o djetetu zajedno s fotografijama, roditelji su skloni čuvati i uvojke kose, ali i odjeću s krštenja svojeg djeteta. Osim toga, među dragim se uspomenama mogu pronaći i prve tenisice, ali i odjeća u kojem je dijete došlo iz rodilišta.

Nemali broj ljudi još čuva svoje dekice iz djetinjstva, a sve je to baš poput radosnice uspomena na jedno divno i bezbrižno stanje.

Pisma

Pisma
U davna vremena kada još nije bilo računala, jedan od načina komunikacije bilo je pisanje pisama.

Bilo da se radi o školarcima koji su tako kratili vrijeme pod satom, preko dopisivanja prijatelja, obitelji i ljubavnika koji su živjeli na većim udaljenostima ili čestitki za blagdane, pisma su nekada imala veliku moć.

Danas je dovoljno otići na internet, poslati mail ili otvoriti profil na društvenoj mreži i deseci poruka iskaču kao nepročitani, a svijet je postao globalno selo.

I dok svaka od tih stvari ima svoje prednosti i mane, uspomena na ispisivanje stranica i ta neka tajanstvenost postali su jedna prekrasna uspomena na minula vremena.

Spomenari

Kako osobe rastu, tako se mijenja i način čuvanja uspomena pa je tako spomenar bilježnica prepuna uspomena u kojoj su Vam prijatelji iz školskih dana ostavljali poruke, crteže i lijepe želje.

Svatko je iskazivao kreativnost na svoj način i uopće nije bilo bitno što ste nacrtali, već da ste to napravili s ljubavlju i posvetom osobi čiji je spomenar.
Moglo se unutra naći i ljubavnih poruka, prijateljskih riječi ljubavi i podrške, ali i skrivenih želja. No, bilo kako bilo, spomenar je bio i ostao trajna uspomena koja ne blijedi.

Leksikon

Osim spomenara u kojem se mogu pronaći prava mala literarna i likovna umjetnička djela, nezaobilazna bilježnica iz školskih dana je i poznati leksikon. U njemu su se osim osobnih podataka mogle pronaći razne tajne, ali i pobliže upoznati određene osobe.

Od najdraže boje, knjige, filma ili glumaca preko omiljenog jela i pića pa sve do simpatija i stvari koje je bilo lakše napisati nego izreći.

Scrap book ili knjiga uspomena

Scrapbook
Još jedan čuvar uspomena koji nije ograničen na dob ili točno određeno razdoblje u životu je scrap book ili knjiga uspomena. Riječ je o unikatu koji je u najvećoj mjeri ručni rad posvećen točno određenoj osobi ili određenom trenutku.
On može biti vezan uz posebnu prigodu, rođendan, krštenje, vjenčanje ili slično ili pak biti posvećen određenoj osobi i njezinom životu.

U njemu se osim fotografija mogu pronaći misli, lijepe riječi i ideje, neke stare naljepnice iz djetinjstva, komadići papira ili pak otisci prstiju obitelji i prijatelja. Baš poput kakve osobne iskaznice scrap book je knjiga koja uz pomoć slika, detalja i nekoliko riječi govori o osobi kojoj je namijenjena, ali i njezinom odnosu s osobom koja ga je izradila.

Dnevnik

I dok su svi ovi čuvari uspomena „otvoreni za javnost“ postoji jedna bilježnica iz djetinjstva koja je sve samo ne za široke mase. Riječ je o dnevniku, bilježnici u koju osobe zapisuju svoje misli, osjećaje, ideje, želje, strahove i tajne.

Osobe ih najčešće skrivaju pod jastuke, ispod kreveta, u ormare i na druga tajnovita mjesta kako netko ne bi „provalio“ u njihov unutarnji svijet i na taj način im ukrao dio intime. I dok su radosnice namijenjene maloj djeci, a spomenari i leksikoni školarcima, za dnevnike se ne može reći da nisu nekako orijentirani na godine.

Od osoba koje su naučile prva slova pa sve do osoba koje još imaju volje izražavati svoje misli na papir, dnevnik je čuvar uspomena svih generacija.

Za kraj…

Zasigurno kod kuće imate barem jedan od ovih čuvara uspomena, stoga skuhajte čaj, pretražite stare kutije i prisjetite se davnih vremena. Postoji mogućnost da ćete se dobro nasmijati, u nekim situacijama možda malo i rastužiti, ali sve je to sastavni dio života i tome se valja prepustiti. Uživajte!

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Flickr