Učenje djece o novcu

Kako bi vaše dijete jednog dana moglo zdravo raspolagati financijama, te kako bi cijenilo novac, morate ga od malih nogu učiti što je novac i kako se novcem barata. Najprimjerenija dob za učenje kreće od 4. ili 5. godine, kada djecu počinju sve više interesirati stvari iz svakodnevnog života odraslih.

Kada se roditelji nađu u životnoj školi, te moraju svome djetetu objasniti neke velike i za život važne stvari, javlja se sto pitanja, kako i na koji način najbolje objasniti djetetu da je novac važan, te da je osnovno sredstvo za život.

Prvi način učenja o novcu, za koji brojni psiholozi smatraju da je najvažniji, je džeparac. Pravilo zapravo glasi, da djetetu ne dajte džeparac samo tako da si čuva novac, nego da mu dajete džeparac onda kada nešto napravi što ste mu zadali, a što ste prethodno dogovorili.

Najbolje je sjesti sa djetetom, te dogovoriti neke kućanske poslove, koje ono može obaviti, a zbog kojih će se osjećati korisno, te će za svoj rad i trud dobiti novac, baš kako i funkcionira novac u odraslom svijetu.

Kada odredite cijenu obavljanja “poslova” pridržavajte se da dijete kada obavi neki zadatak koji ste dogovorili, dobije određeni iznos svog džeparca, odnosno “plaće”.

Na ovaj način dijete može shvatiti da novac ne pada s neba, te da ga ne može imati u određenoj količini kada god to poželi, nego ga treba zaslužiti (zaraditi).

Drugi način učenja o novcu, je razgovor. Potrudite se uvijek kvalitetno razgovarati sa svojom djecom, jer koliko god vama poneka tema bila glupa, ili smatrate da je dijete premalo, nije tako! Dijete upija od kada otvori oči, a vi ste njegov najveći učitelj, zato dajte sve od sebe kako bi ga naučili pravim životnim vrijednostima, te mu na ispravan način, sa puno razumijevanja objasnite, koliko god je to puta potrebno, što je ustvari novac.

dijete-novac-1

Treći način je štednja. Učite dijete štedjeti! Štedjeti je vrlo zdravo i korisno, pa je najbolje da dijete usvoji ovu naviku još od malena. Ukoliko vaše dijete ima velike želje ili neke skupe igračke koje bi htjelo, najbolje bi bilo da dogovorite da štedi novac, kako bi si to moglo priuštiti.
Na ovaj način će dijete shvatiti kako novac nije lako skupiti, pa kada skupi dovoljnu svotu novca za igračku, više će cijeniti tu igračku, koja će mu biti posebnija od bilo kojeg drugog poklona od bilo koje druge osobe.

Ono što je vrlo važno kod učenja djece o novcu je da roditelji nikada ne odlučuju što će djeca sa novcem, odnosno džeparcem koji su uštedjeli.

Novac koji si je dijete uštedjelo je njegovo, te će ono samo odlučiti kako će ga i na što potrošiti. Bez obzira da li smatrate da dijete troši na glupost, ili znate da će se na taj način zeznuti, trebate ga pustiti jer je opće poznato da se na greškama uči.

Čak je i poželjno da dijete samo pogriješi nekoliko puta, kod baratanja novcem, kako bi se samo moglo na svojoj koži uvjeriti što je ispravno, a što ne.

I za kraj roditeljske male školice o novcu, trebali bi djetetu ukazati i na važnost dijeljenja. Pa tako kod štednje novca, neka svaki puta malo odvoji i za one koji nemaju. Bilo da se radi o napuštenoj djeci ili životinjama… Neka od malena zna da ima i onih kojima život nije bajka, te kojima je pomoć potrebna.
Dijeljenje i pomoć su prekrasne osobine, i zlata vrijede, a usko se vežu uz novac. Zato budite dobar primjer svome djetetu i naučite ga kako da bude dobra i odgovorna osoba kada odraste, kako za sebe tako i za druge.

Piše: Ana Zibar