Zašto je fizička aktivnost neophodna za djecu

Dragi roditelji, jeste li znali da djeca koja nisu dovoljno fizički aktivna imaju veću šansu razviti kronične bolesti kao što su dijabetes, visok tlak, povišeni kolesterol ili neki drugi kardiovaskularni problem? Naime, djeca u starosti od 5 do 17 godina trebala bi provesti minimalno sat vremena baveći se nekom fizičkom aktivnošću kako bi izgradila temelje za pokret i aktivnost koje će implementirati do kraja svog života.

Mnogostruke dobrobiti

Fizička aktivnost trebala bi postati neizostavan život svake osobe, a posebice djece jer će djeca tako:
> Razviti snažnije i fleksibilnije srce, krvne žile i pluća te ojačati kosti.
> Lakše održavati zdravu razinu tjelesne težine.
> Imati manju potrebu u budućnosti posezati za duhanom, alkoholom ili drogama.
> Općenito se fizički osjećati bolje što će doprinijeti boljitku mentalnog zdravlja pa će biti veselija i zadovoljnija sobom.
> Biti uspješnija u obavljanju školskih zadataka.

Dakle, ako fizička aktivnost postane navika u životu djece odmalena, garantirano će uživati u njezinim dobrobitima tijekom čitavog odrastanja. Odrasle osobe koje su razvile ovu naviku, bez većih problema izvršavaju svakodnevne obaveze te u starijoj dobi imaju znatno manje poteškoća s osteoporozom, s druge strane uživajući u mobilnosti i snazi tijela koju još uvijek posjeduju.

Kako djecu uspješno potaknuti na pokret

Trebate imati na umu kako fizička aktivnost nije isključivo bavljenje sportom već ona uključuje i usputne aktivnosti poput šetnje, igranja ili pomaganja u kućanstvu.

Najvažnije je da se djeca što više kreću, a evo i kako ih uspješno potaknuti na to:
> Sugerirajte im da odu prošetati kućnog ljubimca ili u školu otići biciklom.
> Ako možete, upišite ih na neku organiziranu aktivnost, koju će redovito pohađati s prijateljima.
> Pobrinite se da postoje periodi izmjenjivanja lakših i zahtjevnijih aktivnosti.
> Nemojte ih tjerati da se bave nečim samo zato da budu aktivna ili je određena aktivnost nešto s čime ste se vi željeli baviti – a niste mogli, već ih pitajte čime bi se željeli baviti.
> Naravno, ako želite da vaša djeca budu aktivna, trebali biste im to pokazati svojim primjerom, pa zajedno otiđite na planinarenje, šetnju ili klizanje.
> Ne zaboravite ih pohvaliti za aktivnost, jer će ih vaše riječi uvijek gurati naprijed.

Prije svega, pobrinite se da sve aktivnosti u kojima vaša djeca sudjeluju budu sigurne i da za njihovo obavljanje imaju svu potrebnu opremu. (reketi, papučice, štitnici, kacige, lopte…)

djeca-vjezbanje-1

Vrsta i vrijeme trajanja fizičke aktivnosti prema dobi djece

Djeca koja još nisu navršila prvu godinu života trebala bi biti aktivna nekoliko puta dnevno kroz kraće aktivnosti kao što je ležanje na trbuhu, odguravanje, posezanje za igračkama ili puzanje. Djeca koja imaju navršenu 1 i 2 godine mogu kroz vrlo lagane aktivnosti biti aktivna i do 180 minuta u danu pa ih potičite da samostalno hodaju i trče, bacanje i hvatanje ili ples.

Djeca koja se nalaze u dobnoj skupini od 3 do 5 godina mogu se baviti fizičkim aktivnostima srednjeg intenziteta do 60 minuta u danu, poput plivanja, vožnje bicikla, preskakanja uža i slično. Djeca u dobi od 6 do 9 godina također mogu obavljati aktivnosti srednjeg intenziteta do 60 minuta, a preporuča se uvesti i aktivnosti jačeg intenziteta do 3 puta na tjedan, a u ovim godinama im je zanimljiv nogomet, rukomet, gimnastika ili skijanje.

Djeca od 10 do 12 godina nalaze se pred vratima puberteta što znači da bez većih problema mogu biti aktivni do 60 minuta i izvoditi vježbe srednjeg i jačeg intenziteta pa im je dobro sugerirati da krenu na planinarenje, upišu karate ili da zbog razvoja mišića i kostiju polako krenu s vježbama trbušnjaka, čučnjeva i sklekova.

Zadnja dobna skupina odnosi se na tinejdžere u dobi od 13 do 17 godina koji preko 60 minuta tri puta tjedno mogu prilično intenzivno vježbati u teretani i naravno, baviti se bilo kojim drugim sportom ovisno o njihovim željama i vašim financijskim mogućnostima.

djeca-vjezbanje-2

Uključite cijelu obitelj

Ako želite vidjeti rezultate, onda se kao obitelj trebate pobrinuti da vaša djeca ne sjede cijele dane pred televizorom, igrajući igrice ili surfajući internetom na računalu i mobitelu. Ako ih često vozite autom u školu ili na neku drugu aktivnost, probajte određene dane u tjednu zajedno prehodati, a za dodatnu zabavu pozovite prijatelje.

Ako živite u zgradi, možete se natjecati u najkraćem vremenu koje treba određenom članu obitelji da se stepenicama popne do stana, umjesto da koristite lift. Također, češće ih vodite sa sobom u kupovinu tako da vam pomognu nositi vrećice, naučite ih važnosti pospremanja svojih kreveta, usisavanja i održavanja čistoće u sobama bez da im to morate posebno naglašavati.

Vjerujete, bez obzira koliko se ove svakodnevne aktivnosti mogu činiti banalnima – svaka pa i najmanja tjelovježba za vašu djecu predstavlja dodatan korak u smjeru zdravlja.