Prednosti i mane školske torbe na kotačićima

Svake jeseni školarci i njihovi roditelji suočavaju se s već dobro poznatom problematikom – školsko gradivo je sve opširnije, udžbenici sve deblji i brojniji, a mala leđa u razvoju teško podnose sav taj teret.

Kupovina kvalitetne školske torbe nužna je kako biste svojem djetetu olakšali svakodnevicu ispunjenu teškim školskim knjigama i priborom, a školske torbe na kotačima posljednjih su se godina nametnule kao savršeno rješenje.

No, mogu li one zaista pomoći školarcima ili još više pridonose problemu? Nastavite čitati i saznajte sve prednosti i mane školske torbe na kotačićima.

Zašto je opasno kada dijete nosi prevelik teret na leđima?

Zdrava kralježnica drži tijelo vašeg djeteta stabilnim i uspravnim. Stavite li pretežak teret na mladu kralježnicu koja je još u razvoju, riskirate trajnu promjenu u djetetovu držanju.

Liječnici i fizioterapeuti preporučuju da puna školska torba ne bi smjela težiti više od 20 % djetetove tjelesne težine. Što je taj broj manji to će posljedice svakodnevnog nošenja školske torbe za dijete biti manje.

Preteška školska torba povlači dijete unatrag, zbog čega se ono mora saviti u bokovima i izviti leđa kako bi održalo ravnotežu. Kada se to ponavlja iz dana u dan, promjene u izgledu kralježnice ostaju trajne.

Tu su i bolovi u ramenima, vratu i leđima s kojima se suočava sve veći broj školaraca. Bol se ne pojavi uvijek odmah nakon prvog korištenja preteške školske torbe – za to je ponekad potrebno i do nekoliko tjedana.

Primjerice, s obzirom na to da nova školska godina započinje početkom rujna, bol se može pojaviti tek krajem rujna ili početkom listopada. Zato se, osim znanjem, pri kupovini nove školske torbe valja naoružati i strpljenjem jer je teško iz prve prepoznati školsku torbu koja će spriječiti bolove.

Kako prepoznati kvalitetnu školsku torbu

ruksaci i torbe za skolu

Ukratko, dobru školsku torbu čine:

> lagana izrada
> široke i podstavljene naramenice
> podstavljena stražnja strana torbe
> puno pretinaca

Školska torba ili naprtnjača trebaju biti lagani kako bi većina tereta dolazila od knjiga, a ne od torbe, te trebaju stajati što bliže djetetovim leđima.

Pozornost obratite i na naramenice koje trebaju biti široke i podstavljene radi bolje raspodjele težine na djetetovim ramenima. Prednost dajte školskim torbama koje imaju dodatne pojaseve za raspodjelu težine preko djetetovih prsa i struka.

Stražnja strana torbe također treba biti podstavljena. Takva je školska torba drastično udobnija i štiti dijete od neugodnog bockanja rubova knjiga, bilježnica, ravnala i sl. iz unutrašnjosti torbe.

Dobra školska torba također ima više pretinaca kako biste optimalno rasporedili težinu knjiga i opreme unutar torbe. Pritom teže stvari uvijek stavite bliže leđima.

Školska torba na kotačićima kao alternativa klasičnoj školskoj naprtnjači

Za vidljive promjene u kurikulumu i obujmu knjiga potrebne su godine, a roditelji traže jednostavno i brzo rješenje kako bi zaštitili zdravlje svojih mališana – otuda i interes za školske torbe na kotačima.

Takva je torba izgledom vrlo slična putnim ruksacima ili koferima na kotače, a obično ima dva ili četiri kotača te podesivu ručku koja se može uvući. Cilj školske torbe na kotačima jest smanjiti djeci teret školskih knjiga tako da ih vuku za sobom umjesto da ih nose na leđima.

Ova vrsta školske torbe ima nekoliko korisnih prednosti u usporedbi s klasičnim torbama. U nju obično stane malo više tereta, a taj je teret mališanima puno jednostavnije vući za sobom nego nositi na leđima pa nema straha od zakrivljenja kralježnice prema naprijed ili bolova u vratu, ramenima i leđima.

Takva torba također bez problema stoji uspravno pa je djetetu olakšano vađenje i spremanje udžbenika, bilježnica i opreme, lakše torbu drži urednom i organiziranom te su manje šanse da se u njoj razliju likovni pribor i druge tekućine.

Neki modeli torbi na kotače funkcioniraju na principu dva-u-jedan, odnosno na njima se mogu ukloniti ručka i kotačići pa dijete dobije svestranu torbu koju može koristiti i za bavljenje drugim aktivnostima poput izleta, putovanja ili treninga, a ne samo za odlazak u školu.

Nažalost, iako je školska torba na kotače inovativno rješenje, nije savršena.

Jedan od najvećih nedostataka je taj što i ovakva torba može negativno utjecati na djetetovo držanje. Baš kao i klasična školska torba, i torba na kotače djetetu može biti preteška. Kako se dijete savija u stranu dok je vuče za sobom, dolazi do iskrivljenja kralježnice te bolova u leđima i ruci. Pomoći će ako dijete redovito izmjenjuje ruke kojima vuče torbu.

Na nekvalitetnim torbama na kotačiće ručka i kotači brzo se troše i velika je vjerojatnost da će puknuti. Tada dijete takvu torbu mora nositi na leđima, a s obzirom na to da je zbog dodatne opreme takva školska torba teža, nepotrebno će se mučiti s većim teretom.

S ovakvom je torbom teško manevrirati po stepenicama pa dijete riskira ozljedu ruke i ramena, a u gužvama na školskim hodnicima zaigrani mališani lako se mogu o nju spotaknuti i ozlijediti.

Koju školsku torbu kupiti?

Iako školska torba na kotače može pomoći s pretjeranim teretom koji školarci nose na leđima, nije savršeno rješenje i može dovesti do istih problema s kralježnicom kao klasična školska torba.

Bez obzira na to opredijelili se za klasičnu školsku torbu ili za model na kotačićima, pobrinite se da se radi o kvalitetnoj i laganoj torbi koja će olakšati vašem školarcu organizaciju i prenošenje knjiga, a s mališanom svakako razgovarajte o važnosti pravilnog držanja.
______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.