Prošećimo kroz sobe prema uzrastu djeteta

Koje boje odabrati za dječju sobu, kakav je dizajn najbolje za različit uzrast, bilo sasvim malog djeteta, vrtićke ili školske dobi ili pak tinejdžera.

Svakom djetetu bez obzira na njegovu dob treba prostor koji je određen baš za njega, za njegov uzrast i za njegov mirni kutak bilo za igru ili učenje.

U nekoliko prijedloga kroz niz jednostavnih savjeta i ideja provesti ćemo vas kroz svijet soba prilagođenih različitim uzrastima i generacijama.

Soba za uzrast od prve godine do 3. godine starosti

Djeca u toj dobi jako vole imati svoj mali izolirani prostor u kojem njihova mašta ima punu slobodu.

Zato je kućica njihovo omiljeno mesto za igru i razonodu.
Divno je ako netko od ukućana ima kreativnih mogućnosti pa da napravi drvenu kućicu s prozorčićima i vratima, koja može biti vrlo zanimljivo obojena.

Naravno takvih kućica ima i gotovih, a zgodne su one koje imaju dovoljnu visinu da se u njih stavi i neki mali stolić sa stoličicom ili neka mini polica za slikovnice.

djecja-soba-3
@kidsroom_deco

U sobi za ovaj uzrast nikako ne zaboravite nabaviti finu gumenu loptu na kojoj će se dijete moći valjati, sjediti te na taj način ujedno i vježbati i biti tjelesno aktivno i na taj način.

Gumene lopte savršen su izbor. U sobi se trba naći i jedna lijepa veća kutija za igračke, a po sobi je bolje rasprostrti više manjih sagova koji će služiti za sjedenje na podu, a bit će i mobilniji zbog manje težine kako bi ga lakše dogurali na mjesto gdje se dijete igra.

Sagovi će biti još veći ukras sobe budu li raznobojni ili u skladu s bojama na kućici. Rasvjetu je najbolje imati stropnu koja može čije sjenilo može biti od ukrasnog papira koje onda možete mijenjati. Krevetić može biti kinderbet koji se prilagođava veličini djeteta.

Soba za urast od 4 do 5 godina

Djeca u toj dobi postaju izuzetno aktivna stoga im dajte slobodu da crtaju i stvaraju gdje žele. Naravno namještaj tada treba prilagoditi, ako i zidove tim veselim aktivnostima.

Ako ne kanite mijenjati namještaj preporučujemo da ga premažete lakom s kojeg možete prati boju, a zidove obojite smjesom koja se također može lako prati. Možete im od zida napraviti i veliku ploču za crtanje i slikanje tako što ćete nacrtati okvir u kojem mogu stvarati, a koji mogu lako spužvom brisati.

djecja-soba-4

U sobi je sada već potreban ormar za njihovu garderobu koju mogu pomalo slagati uz vašu pomoć, velika kutija za igračke te mali stolić s odgovarajućom stolicom na kojem mogu držati svoje boje, olovke, blokove.

U ovakvu sobu možete unijeti svježinu s velikim šarenim tepihom koji će pokrivati većinu sobe kako bi s prijateljima koji im dođu na igru mogli bezbrižno sjesti na pod gdje god žele. Krevet može biti manji s prilagođenom ogradicom kako biste imali veću sigurnost ako dijete spava samo u sobi.

Soba od 6 do 7 godina

U ovoj dobi možete nabaviti krevet koji je već namijenjen većem uzrastu, odnosno možete kupiti krevet na kojem će dijete moći spavati sve do svog puberteta.

Bit će lijepe pastelne boje zidova, mekani pokrivači na krevetu s raznobojnim jastucima, tepih od jute ili bambusa ako će dijete imati svoje mini proslave rođendana kod kuće.

djecja-soba-7
@kidsroom

Takve je tepihe puno lakše čistiti od mrlja, a djeca su već u dobi kada više čitaju sjedeći u nekoj svojoj fotelji, krevetu ili za pisaćim stolom za koji je polako vrijeme da ga nabavite.

U sobu možete postaviti podnu lampu koja se da prilagođavati svojom visinom ovisno gdje dijete sjedi pri igri ili čitanju. Na stolu je poželjno imati stolnu lampu.

Na zidovima takvih dječjih soba savršen ukras biti će uokvireni posteri dječjih omiljenih likova iz crtanih ili dječjih filmova ili možda velika krata svijeta.

Soba za uzrast između 8 i 10 godina

Ovaj uzrast djece počinje uz manje pažnje roditelja učiti i pisati zadatke za školu pa je dobro postaviti pravi pisaći stol s ladicama za školski pribor, dovoljne površine da na njega stane ekran za kompjuter uz koji će ostati dovoljno prostora za rad.

Neizostavna je uz radni stol i kvalitetna čvrsta anatomska stolica. Iznad stola dobro će doći vesele police za knjige i mini biblioteku s ukrasnom zemljopisnom kartom na zidu ili rasporedom planetarnog sustava.

djecja-soba-8
@kidsroom

Ormar u sobi trebao bi biti većeg obujma kako bi u njega stala sva sezonska odjeća, ali i rekviziti za bavljenje određenim sportom. Pod je najbolje “obući” u nove plastificirane, vinilske materijale u boji koja je u skladu s ostalim namještajem, jer takvi podovi podnose hodanje u svakoj vrsti obuće, lako su održivi, a sobu čine skladnom i jednostavnom.

Jako je dobro dodati i živopisnu policu ili još bolje otvoreni ormarić kod kreveta na kojem može stajati veseli sat, radio ili mini muzička linija.

Soba za djecu od 11 do 13 godina

I dalje je najbolje zadržti pod koji je obučen u vinilske oblogu, a ako mijenjate krevet i pisaći stol najbolje je kupiti oboje na kotače. Djeca u toj dobi počinju strastveno doživljavati okolinu i najčešće žele promjenu rasporeda. Zato će im kotači omogućiti brz razmještaj u sobi.

djecja-soba-11
@kidsroom

Dobro je nabaviti i velike jastuke na kojima mogu sjediti i na podu kada im dođu prijatelji ili kada čitaju, jer je u toj dobi sloboda na prvom mjestu, a tako će se osjećati nesputano.

Dodatak namještaju je manji TV ekran koji se može pričvrstiti na zid, mjesto na polici za držanje mobitela ili tableta te svijetli zidovi boje leda na kojima će se moći izmjenjivati i uvijek dobro uklapati živi posteri najomiljenijih bandova ili sportskih ili filmskih zvijezda.

djecja-soba-11a

Svakako je na stolu neophodna dobra rasvjeta za obavljanje radnih zadataka i što fleksibilnija podna lampa koja se može prilagođavati visinom osvjetljavanja, ovisno da li je dijete u krevetu ili na podu na svom omiljenom jastuku. Police za veći broj knjiga poželjne su kako bi dijete naviklo na sakupljanje svojih najdražih naslova.

Soba od 14 do 16 godina

djecja-soba-14
@kidsroom

Ovakva soba bit će predivna u nekoj od živih boja poput žute ili narančaste uz koje se savršeno uklapa većina boja. Ovisno da li je pitanju dječak ili djevojčica soba mijenja svoje karakteristike.

Djevojčice će imati više mekanih jastučića na svom krevetu i dekica za hladnije dane, a ukras na zidu može biti lijepa polica za pisma, razglednice ili čestitke.

djecja-soba-14a
@kidsroom

Dječaci će možda željeti imati dodatan ormarić za lopte, makete i ostale igračke koje čine njihov hobi. Kvalitetan pisaći stol u neutralnoj boji s veselom stolnom lampom, malo industrijskog dizajna koji mogu činiti tipična stropna i stolna lampa dio su interijera koji je zasigurno omiljen u voj dobi.

Lijepa dva zvučnika za slušanje malo glasnije glazbe neka se isto nađu u uglovima sobe, jer i to je dio odrastanja :)