Skolioza je sve izraženiji problem u školaraca

Skolioza je složen proces deformacije trupa koji uključuje morfološke promjene i transformaciju kralježnice koji se izmješta iz svoje izvorne pozicije prema kompleksnoj torziji.

Iako danas nema u Hrvatskoj detaljno provedenih istraživanja o skoliozi (termin koji se koristi da se opiše bočna iskrivljenost kralježnice, a temeljen na grčkoj riječi “skoliosis” što znači kriv), iz svakodnevne prakse fizioterapeuta i liječnika opće prakse uočavaju se dva vrlo zabrinjavajuća trenda: sve veći broj pacijenata oboljelih od skolioze, te sve niža dobna granica oboljelih pacijenata u Hrvatskoj. prevencija-skolioza

Navedena poražavajuća statistika ujedno alarmira o iznimno zabrinjavajućem stanju građana Hrvatske, kada je skolioza u pitanju, zbog čega je mjesec lipanj izabran kako bi se svih 30 dana posvetilo prevenciji i liječenju ove bolesti koja je povezana s gubitkom fleksibilnosti u jednom ili više segmenata iskrivljene kralježnice.

Najčešći vid skolioze je idiopatska skolioza koja zahvaća oko 80-90% svih osoba sa skoliozom. Klasifikacija “idiopatska” znači da je porijeklo bolesti nepoznato.

prevencija-skolioza-1.png

Grupa skolioze se dijeli u 3 podgrupe koje su određene periodom kad su prvi put otkrivene

A) Infatilna idiopatska skolioza: uzrast od 1. do 3.godine (više izražena kod dječaka),
B) Junevilna idiopatska skolioza: uzrast 4. do 9.godine (u oba spola)
C) Adolescentska idiopatska skolioza: uzrast od 9. do 17.godine (više izražena kod djevojčica), pretpostavlja se da je razlog nagli rast ulaskom u pubertet. Sve 3 grupe zahtijevaju tretman,
D) Idiopatska adultna-degenerativna skolioza podrazumijeva odrasli uzrast te kod nekih pacijenata znači I recidiv I progresiju bolesti praćenu pojavom boli u donjem dijelu leđa.

OVDJE saznajte još informacija kad je u pitanju kralježnica i krivo držanje djece

Segmentalnom nestabilnošću, osteopenijom, osteoporozom i pojavom bolnih sindroma kralježnice. Ova grupa zahtijeva tretman u vidu očuvanja stanja i prevenciju daljnje progresije.

Potpuni oporavak je upitan radi okoštavanja kralježnice u toj dobi – opisuje poduzetnica Melisa Idrizi, vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba, naglašavajući da je u sve četiri grupe važno započeti tretman odmah pri uočavanju prvih parametara koji upućuju na skoliozu.

Stoga je isticanje važnosti prevencije oboljenja od skolioze kao i njezinog učinkovitog liječenja, napose važna, jer se pojavljuje u sve više pacijenata u Hrvatskoj te ono što posebno zabrinjava – u sve mlađih pacijenata.

prevencija-skolioza-2

Važno je rano otrivanje tipičnih karakteristika skolioze te kroz tretman raditi na povratku kralježnice u normalan fiziološki položaj te zaustaviti napredovanje bolesti koliko je to moguće uz sinergiju pacijenta, obitelji, fizioterapeuta, ortopeda i ortotičara.

Naglasak je multidisiplinaran pristup te mijenjanje svih dnevnih i životnih obrazaca.

Postoji nekoliko tretmana i metoda po kojima se učinkovito prevenira ili pak kod započete bolesti, liječi skolioza.
No većina njih zajednički podrazumijeva:

> Procjenu pacijenta (klinički/vizualni pregled, testovi kralježnice.
>Inicijalno snimanje RTG-om, mogućnost snimanja Formetricom 4D), vježbe bazirane na 3D klasifikaciji, maualne tehnike, aktivnosti dnevnog života i program kućnog vježbanja
>Izradu individualnog terapijskog plana, praćenje pacijenta kroz tjedne ili mjesec (ovisno o rizičnosti progesije), otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze, povratak normalnom posturalnom poravnavanju
>Usporavanje i sprečavanje progresije te isključivanje ortoza i operacije, vraćanje i zadržavanje prirodnog fiziološkog položaja kralježnice
>Povećanje pokretljivosti grudnog koša i respiratorne funkcije, uz program kućnog vježbanja i aktivni dnevni program te podršku za ortozu u slučaju da je neophodna – savjetuje Melisa Idrizi, vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba ističući da se program provodi u dogovoru s roditeljima ukoliko se radi o maloljetnoj osobi, dok intezitet i trajanje programa ovisi o stupnju bolesti i potrebama pacijenta.

Posebno uz rastući broj pacijenata oboljelih od skolioze, zabrinjava i činjenica da školski sustav zanemaruje prevenciju ove ozbiljne tegobe u sve mlađih naraštaja, te da nema sustavnih pregleda, te praćenja stanja oko skolioze u našim obrazovnim ustanovama i vrtićima.

Smatram da je potrebno u sustavu školstva provoditi opsežnije sistematske preglede prema Schroth protokolu jer je detaljan, multidisciplinaran, obuhvaća smjernice osvještavanja djeteta i roditelja te daje putokaz sto činiti.

Zašto je važan klinički pregled i snimanje Formetric 3D/4D scan?

Riječ je o uređaju koji, bez štetnog zračenja, projicira površinu leđa te nam vizualno i analitički pokazuje i najmanje krivine kralježnice te na taj način omogućuje precizniju terapiju, a pacijentu omogućuje vizualizaciju napretka.

Po istraživanju provedenom na jednom finskom sveučilištu, osobe koje su mogle vizualizirati vlastiti napredak imale su skoro 40% bolje rezultate od onih koji tijekom terapije nisu imali uvid u napredak.
Uz dopuštenje: Formetric centar
Centar poduzetnica (sve fotografije)