Torba za školu na kotačima vs. klasična školska torba na rame: istražujemo koja je bolja opcija

Prije svakog početka školske godine roditelji školaraca suočeni su s istom dilemom – koju školsku torbu kupiti?

Školska torba na rame tradicionalan je izbor, ali posljednjih godina torba za školu na kotačima nametnula se kao alternativa koja omogućuje da se leđa mališana konačno odmore od tereta školskih knjiga i opreme.

Hoće li školske torbe na kotačima postati novo normalno kada je u pitanju školska oprema ili su školske torbe na rame s razlogom klasika? Saznajte u nastavku.

Zašto se isplati uložiti u kvalitetnu školsku torbu

Jedan od najvećih problema s kojim se školarci suočavaju je preteška školska torba. Ona opterećuje ramena, leđa i vrat školaraca. U to, težina torbe mališane vuče unazad i oni su pritom prisiljeni nagnuti gornji dio tijela unaprijed kako bi održali ravnotežu.

Kada se to ponavlja iz dana u dan, neke od posljedica s kojima se mališani suočavaju su loše držanje i pogrbljena kralježnica, bolovi i ukočenost u gornjem dijelu tijela, problemi s fleksibilnošću te smanjeni opseg pokreta.

Školska torba ne bi smjela težiti više od 10 do 15 posto tjelesne težine djeteta. Što je taj broj manji to će posljedice svakodnevnog nošenja školske torbe za dijete biti manje. Nažalost, zbog opsežnog gradiva te velikih i teških udžbenika to je pravilo teško primijeniti.

Kvalitetna školska torba nužna je, jer pomaže u pravilnoj raspodjeli težine kako bi opterećenje kralježnice bilo što manje.

ruksak skolska torba

Prednosti i nedostaci klasične školske torbe

Školska torba s naramenicama tradicionalan je izbor među školarcima svih razreda, a pogotovo među prvašićima.

Ovakve školske torbe dostupne su u većini trgovina koje prodaju školsku opremu, dolaze u širokom cjenovnom rasponu i odlikuje ih mnoštvo uzoraka i motiva među kojima svaki školarac može pronaći nešto za sebe.

Nažalost, postoji puno jeftinih školskih torbi na rame niske kvalitete koji problem prevelikog tereta kojeg mališani nose na leđima čini još većim i opasnijim.

Takve torbe imaju tanke naramenice koje se urezuju u ramena mališana, izrađene su od tankog i nekvalitetnog materijala koji se ubrzano troši te nemaju dodatne pretince i džepove radi organizacije i bolje raspodjele težine školskih knjiga i opreme.

Jedina prednost takvih školskih torbi je njihova niska cijena, no znajte kako je tada birate nauštrb zdravlja djeteta.

Kakav mora biti dobar školski ruksak?

Školska torba koja se nosi na leđima treba biti izrađena od čvrstog i izdržljivog materijala poput najlona ili poliestera koji će bez problema izdržati dječju igru i teške školske knjige. Naramenice trebaju biti široke i podstavljene kako bi pritisak na ramenima bio što manji, a veliki plus su pojasevi preko prsa i struka koji pružaju dodatnu potporu.

Klasična školska torba također treba imati podstavljenu stražnju stranu na djetetovim leđima kako bi ih zaštitila od rubova knjiga i opreme, a neka ima i mnoštvo pretinaca i džepova za bolju organizaciju i raspodjelu težine.

No, čak i najkvalitetniju torbu treba znati pravilno nositi. Naramenice moraju biti zategnute kako bi torba prianjala uz leđa, dok središnji dio torbe treba biti u razini djetetova struka.

Kvalitetna školska torba pomaže u boljoj raspodjeli težine i pomaže mališanu zadržati pravilno držanje. No, težak teret ostaje i želite li u potpunosti osloboditi leđa vašeg mališana, preostaje vam jedino – školska torba na kotače.

ruksak skolska torba za leda

Prednosti i nedostaci školske torbe na kotače

Školska torba na kotačima nametnula se kao brzo i jednostavno rješenje za mališane čija je školska torba preteška za njihove kralježnice u razvoju. Najčešće ima dva kotača, iako postoje modeli i s četiri kotačića, te podesivu ručku koja se može uvući. Zato neodoljivo podsjeća na putnu torbu ili kofer na kotače.

Mehanizam ručke i kotača omogućuje da dijete torbu vuče za sobom umjesto da je nosi na leđima pa su manje šanse od zakrivljenja kralježnice prema naprijed ili bolova u vratu, ramenima i leđima.

Štoviše, u školsku torbu na kotače možete staviti malo veći teret nego u klasičnu školsku torbu, a to je posebno korisno na dane kada dijete nosi opremu za tjelesni ili likovnu kulturu.

Neki modeli ovih torbi imaju odvojivu ručku i kotačiće te po potrebi mogu služiti kao klasična naprtnjača za vrijeme izleta, sportskih ili drugih aktivnosti, a ne samo za odlazak na nastavu.

I školske torbe na kotače imaju mane

Iako torbu na kotače školarac ne nosi na leđima, njezina težina svejedno može negativno utjecati na njegovo držanje. Preteška torba na kotače prisiljava dijete da se savije u stranu dok je vuče za sobom pa pritom može doći do iskrivljenja kralježnice te bolova u ruci, ramenima i leđima.

Kako biste to izbjegli, savjetujte dijete da često izmjenjuje ruku kojom vuče torbu.

Budući da su takve torbe teže i veće od klasičnih školskih torbi, mališanima je s njima teško manevrirati po stepenicama. Nalazi li se učionica vašeg školarca na katu, s ovakvom će torbom svakodnevno riskirati ozljedu ruke ili ramena, a ujedno postoji mogućnost da se neki zaigrani mališan na nju spotakne i ozlijedi.

Koju školsku torbu odabrati?

Školska torba na kotačima je odličan izbor za vašeg školarca ako educirate dijete kako pravilno koristiti takvu torbu te ako ne pretjerujete s njezinom težinom, a jednako je važno i to da vaš mališan s takvom torbom nastavu pohađa u učionici u prizemlju.

No, klasična školska torba na rame i dalje je odličan izbor za školarce svih uzrasta sve dok se radi o kvalitetnoj školskoj torbi koja pomaže pravilno rasporediti težinu knjiga i opreme koje se u njoj nalaze.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Izvor fotografije: Freepik