GLS škola

Učenje i usavršavanje njemačkog jezika u berlinskoj školi.

Što to prekrasni glavni grad Njemačke ima a da je toliko zanimljivo?

Za početak tu su prijateljski ljudi koji će vam pokazati srdačnu dobrodošlicu i pružiti pomoć u svakom trenutku, a ako na to dodate i nevjerojatan niz znamenitosti i berlinsku veliku povijest te događaje iz 20. stoljeća, koje još uvijek možete osjetiti u gradu, vjerujemo da ćete uživati u svakom trenutku provedenom u Berlinu.

Berlin, kao najveći grad Njemačke te drugi najveći u Europi, broji preko 3 milijuna stanovnika, a danas je ujedno i glavni centar za politiku, kulturu, medije i znanost, ali i središte za zračni i željeznički promet. Grad je poznat i po svojim kulturnim prestižnim događanjima svjetski poznate Berlinske opere kao i Berlinske filharmonije. Među najpoznatijim turističkim atrakcijama ističu se sjedište njemačkog parlamenta Reichstag, Televizijski toranj Berlina iz 1969., povijesni berlinski trg Gendarmenmarkt, najpoznatija avenija Kurfürstendamm, prekrasan i veličanstveni Muzejski otok kao jedan od simbola tog grada te fascinantna Brandenburška vrata, koja su nekoć predstavljala glavni ulaz u Berlin. Možete li zamisliti pogled na cijeli Berlin? Zapanjujuće, zar ne? Fantastičan panoramski pogled na grad doživjet ćete s visine od 204 metra upravo s vidikovca koji se smjestio u sklopu berlinskog televizijskog tornja u blizini poznatog Alexanderplatza.

Berlin je također i grad filmske kulture. U gradu se zna snimiti i preko 20 filmova godišnje, a grad se može pohvaliti i Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom, koji svake godine okupi najprestižnije redatelje, scenariste, glumce iz cijeloga svijeta. Za istaknuti je svakako da ovaj prekrasan grad nema samo jednu ulicu koja je poznata po lancima modnih dućana svjetskih dizajnera, već su mnoge takve trgovine i centri raspoređeni po cijelom gradu. No ipak, najpoznatiji shopping dio nalazi se oko čuvene berlinske avenije Kurfürstendamm, gdje u laganoj šetnji možete proći kroz trgovine s najpoznatijim svjetskim markama. U svojoj povijesti Berlin je bio i dom mnogih književnika, filozofa,prirodoslovaca, glumaca i kazališnih umjetnika. Tako su u ovom gradu živjeli i utjecali na različite segmente života, svim generacijama poznata braća Grimm, Robert Koch, George Friedrich Hegel, Marlene Dietrich.

Umjetnička scena ovdje je raznolika, što je vidljivo kroz stotine umjetničkih galerija, palača i parkova diljem cijelog Berlina. Osim prekrasnih znamenitosti, Berlin je poznat i po svojoj nevjerojatnoj zdravoj i jednostavnoj prehrani, no i malim obrocima između jela. Najpoznatije njemačke knedle “Knödel” još uvijek čuvaju svoje mjesto u njemačkoj tradicionalnoj kuhinji, a sa svojim sastojcima postaju prava delikatesa koja osvajaju srca svakog tko ih prvi puta kuša.

No, Berlin nije samo savršeno mjesto za turistički posjet. On je i prava destinacija za sve one koji žele zaista naučiti njemački jezik u odličnoj i vrlo kvalitetnoj školi za učenje jezika.

Brandenburger Tor
 

GLS škola

GLS škola osnovana je 1983. godine i do danas je postala jedna od vodećih nastavnih centara za učenje. Tijekom ljetnih mjeseci škola osim tečajeva za odrasle, nudi i kvalitetne programe ljetnih tečajeva za mlade diljem Njemačke. Ovo je odlična škola s izvrsnim i cijenjenim profesorima, koji će vam pomoći da naučite ili usavršite svoje znanje.

Ljetni centar GLS škole u Berlinu zove se Berlin College i smješten je u samom centru grada. Koledž se rasprostire na 9000 m2 i nalazi se u trendi dijelu grada, Prenzlauer Berg, poznatom po fantastičnim dizajnerskim trgovinama, prekrasnim galerijama, svjetskim restoranima i udobnim kafićima. U blizini koledža nalaze se brojne znamenitosti kao što su Brandenburger Tor odnosno Brandenburška trijumfalna vrata, nekadašnji parlament Njemačkog carstva New Reichstag te prekrasni Hackescher Market, koji vam nudi bezbroj malih trgovina berlinske etikete.

Polaznicima su u sklopu centra na raspolaganju dobro opremljene učionice, sportski tereni, restoran, kantina, prostorije za druženje polaznika, park te stolovi za biljar. Smještaj je organiziran u modernom hostelu na kratkoj udaljenosti, 10 minuta hoda od koledža u višekrevetnim sobama s kupaonicom. Na dan dolaska u školu, polaznicima se predstavlja kućni red, a sva načinjena šteta zbog nepoštivanja kućnog reda naplaćuje se izravno od polaznika. Po dolasku u smještaj plaća se depozit za štete koji iznosi 100 EUR te se na dan odlaska vraća ako nije počinjena šteta u smještaju. Prehrana polaznika organizirana je na osnovi punog pansiona što uključuje doručak, ručak i večeru. Svi obroci su jednostavni i internacionalni.

Students_GLS_Bec
 

Grupni polazak na tečaj jezika u inozemstvo preporučujemo mladim polaznicima, posebno onima koji putuju prvi puta. Grupu čini najmanje 15, a najviše 20 polaznika. Time agencija želi postići optimalan omjer broja naših polaznika prema ukupnom broju polaznika iz drugih zemalja u svakoj školi.

Osnovne informacije za grupni polazak:

Osoba, najčešće profesor stranih jezika, koja s polaznicima putuje i boravi tijekom cijelog putovanja, brine se o redovitom pohađanju nastave i drugih organiziranih aktivnosti, pomaže polaznicima u izvršavanju obaveza te ih prati na izlete i razglede koji su uključeni u osnovni paket aranžman, a organizira ih škola. Škola vodi računa da u jednoj radnoj grupi od najviše 15 polaznika bude što manje učenika s istog govornog područja. Ako polaznik nije zadovoljan svojim rasporedom u grupu, o tome mora odmah obavijestiti svog pratitelja koji će učiniti sve potrebne aktivnosti kako bi se ponovilo testiranje ili pronašlo zadovoljavajuće rješenje. Svaki tjedan organizirano je 20 nastavnih sati izabranog jezika (4 nastavna sata dnevno). Jedan nastavni sat traje 45 minuta. Nastava se održava jedan tjedan ujutro a jedan popodne. Na kraju tečaja svaki polaznik dobiva certifikat o završenom tečaju. Škola osigurava korištenje knjiga i nastavnih materijala koji se mogu i kupiti u školi. Preporučujemo da polaznici ponesu svoj mali rječnik, gramatiku, bilježnicu i pribor za pisanje.

Škola organizira izlete u bližu i dalju okolicu Berlina, a broj izleta uključen je u cijenu osnovnog aranžmana. Organizirani su prijevoz i vođenje, a ulaznice u objekte koji se posjećuju plaćaju se na licu mjesta. Škola organizira program sportskih, zabavnih i kulturnih aktivnosti tijekom popodnevnih i večernjih sati kad se pod vodstvom animatora, pratitelja i stručnog osoblja potiče komunikacija između polaznika raznih nacionalnih pripadnosti i govornih područja.

gls_campus_Bec
 

Slobodno vrijeme

Iskoristite svoje slobodno vrijeme i uživajte u prekrasnim parkovima i botaničkim vrtovima koje vam Berlin nudi. Preporučujemo Vam posjet parku Friedrichshain, park Wuhlheide te Mauerpark, a od botaničkih vrtova, koji će vas očarati u tren oka, preporučujemo Berlinski botanički vrt, Britzer vrt te Britzer Mühle. Nikako ne izostavite posjetiti berlinski najstariji zoološki vrt u samom centru grada.

Osim parkova i vrtova, preporučujemo Vam da izdvojite vrijeme i uputite se u obilazak odličnog Muzejskog otoka. Za one koji do sada nikada nisu bili tamo, upisom na tečaj i odlaskom u Berlin, pružit će Vam se savršena prilika da upoznate prekrasni spektakularni otok i muzejski kompleks, koji će vas uvesti u svijet umjetnosti, svjetske kulture i povijesti. Muzejski otok sastoji se od nekoliko prestižnih muzeja koji su se smjestili u sjevernom djelu Spreeinsela, a svaki od njih ispričat će vam svoju priču na jedan pomalo fantastičan i pustolovni način. Muzeje koje možete posjetiti na Muzejskom otoku su svakako Stari i Novi muzej, Stara nacionalna galerija, Pergamski muzej te muzej Kaiser-Friedrich.

Alexanderplatz
 

Osnovni bonton ponašanja u Njemačkoj

 • Pri upoznavanju obavezno se rukujte s osobom te se uvijek obraćajte ženskoj osobi s “Gospođo” (Frau) ili muškoj osobi s “Gospodin” (Herr).
 • Ako ste pozvani kod domaćina, ponesite sa sobom dar kao što je to čokolada ili cvijeće.
 • Ako nosite domaćinu vino, pripazite da donesete Francusko ili Talijansko vino.
 • Ne nosite kičaste jeftine modne dodatke i nakit.
 • Nosite formalnu i nenametljivu odjeću. Ako odlazite na poslovni sastanak, uvijek se pridržavajte pravila konzervativnog odijevanja.
 • Za vrijeme ručka ili večere, ne jedite s rukama i ne stavljajte svoje laktove na stol. Također, nemojte doći prerano na večeru, a ako kasnite obavezno javite u roku od 15 min od dogovorenog vremena, razlog vašeg kašnjenja.
 • Nijemci uživaju u miru i privatnosti. Oni često rade u uredima sa zatvorenim vratima, stoga očekuju od vas da ljubazno pokucate na vrate prije nego što uđete.
 • Nemojte zvati ljude na kućni telefon nakon 20:00 sati, osim ako ste se s njima unaprijed dogovorili i očekuju vaš poziv. Kada se javljate na telefon, uobičajeno je da se predstavite sa svojim prezimenom.
 • Nemojte očekivati da ćete kod bilo koga moći doći u ured nakon 17:00 sati, od ponedjeljka do četvrtka, a petkom nakon 16:00.
 • Nemojte nikada, pod nikakvim okolnostima, pokazivati nacistički pozdrav, vikati “Heil Hitler” ili pokazivati bilo kakve druge simbole Trećeg Raicha, čak i ako se šalite. Korištenje tih znakova je kazneno djelo i možete odslužiti i do pet godina zatvora. Stranci koji “nisu znali” da se to ne smije, nisu izuzeti od ovog zakona.
 • Ako se nalazite u pubu u Berlinu i vidite mjedenu pločicu na stolu, nemojte sjesti tamo. Taj stol, “Stammtisch”, rezerviran je za stalne goste.
 • Potrudite se doći na svako predavanje na vrijeme i nemojte kasniti, jer Nijemci ne toleriraju kašnjenje. Pokažite poštovanje, kako prema profesoru, tako i prema drugim kolegama.
 • Ne pokazujte niti u jednom trenutku ljutnju ili razdražljivost na predavanjima. Potrudite se ostati smireni i u mirnoj atmosferi pojasniti problem.

Važne napomene

Od dokumenata za putovanje potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju!

U slučaju ozljede, kontaktirajte odmah svog profesora ili nekoga nadležnog. GLS osoblje će Vam pružiti prvu pomoć i pobrinuti se za manje ozljede. U težim slučajevima uputit će vas se u bolnicu. Preporučujemo Vam da sa sobom ponesete Europsku karticu za zdravstveno osiguranje Ili sklopite policu putnog osiguranja za vrijeme boravka u inozemstvu.

Cijena javnog prijevoza je oko €27,00 za tjedan dana, a €52,00 do €72,00 za mjesec dana.

Kada ćete ići na raznovrsne aktivnosti tijekom tečaja, ne nosite sa sobom sav novac koji imate. Može se dogoditi situacija da sav novac izgubite. Također, ne ostavljajte vrijedne stvari u svojoj sobi, jer hostel neće odgovarati za izgubljene stvari. Preporučujemo Vam da ostavite putovnicu, povratnu kartu i novac u GLS uredu.