Bonton ponašanja na razgovoru za posao

Jedna od vrlo kvalitetnih lekcija koje bismo trebali usvojiti u životu je bonton ponašanja na razgovoru na posao bilo da idete na razgovor prvi puta u životu ili se jednostavno natječete za bolju poziciju. Za svaki poslovni razgovor potrebno se pripremiti na odgovarajući način odnosno ne dopustiti da vas pojedine stvari iznenade i da budete nespremni. U narednom tekstu donosimo vam više informacija o tome kako se što bolje možete pripremiti na razgovor za posao, što možete očekivati, koja pitanje biste trebali postaviti te što vaš govor tijela govori o vama.

Oblačenje

Kada dolazite na potencijalni razgovor za posao koji bi vam u budućnosti mogao donijeti stambenu i financijsku stabilnost, bitno je da na važne sastanke dolazite pristojno obučeni kao što je to uobičajeno u poslovnom svijetu. Muškarci se uglavnom odlučuju za moderna odijela dok žene više biraju poslovne haljine i košulje koje odgovaraju poslovnom zgledu jedne žene.

Ne kasnite

Kašnjenje se u poslovnom svijetu, a posebno kada dolazite prvi puta na razgovor za posao shvaća kao neozbiljnost, neprofesionalni pristup, a na neki način vašem budućem poslodavcu pokazuje koliko cijenite nečije vrijeme, ali i sam interes prema poslu. Iz navedenog razloga se radije preporuča da krenete na vrijeme nešto ranije kako ne biste kasnili, a samim time nećete biti u stresu.

Ponašanje za vrijeme razgovora

U trenutku kada uđete u prostoriju na razgovor za posao na lijep način predstavite se potencijalnom poslodavcu i rukujte. Bitno je da svog sugovornika gledate u oči, pažljivo slušate što govori, a s druge strane izgledate samouvjereno. Budite iskreni, realni i nemojte preuveličavati stvari odnosno količinu poslova na kojima ste radili.

Budite iskreni

Poznati su vam primjeri gdje se kandidati prijavljuju na razgovor za posao s fantastično napisanim životopisom. Kada biste čitali njihove preporuke, osobine i vještine kojima vladaju pomislili biste da poslodavac treba biti zahvalan što je ovakva osoba potencijalni kandidat za vaš budući tim. No u pojedinim slučajevima pojedini ljudi znaju pretjerivati po pitanju pisanja životopisa tako da mnoge napisane stvari budu preuveličane. Neki od primjera su aktivno znanje jezika, a realno tek znaju izgovoriti samo nekoliko riječi. Nemojte se dovoditi u neugodne situacije da pred poslodavcem ispadnete lažljivac/ica ili da shvate pred svima da ste neke podatke izmislili/preuveličali u svom životopisu. Iskreno recite koje su vaše ambicije, gdje se vidite za nekoliko godina, koji su vam životni ciljevi i što očekujete od potencijalnog poslodavca.

Informirajte se o tvrtki i poslodavcu

Nekoliko dana prije nego što idete na razgovor za posao informirajte se o tvrtki gdje zapravo dolazite. Važno je da znate osnovne stvari o tvrtki, čime se tvrtka bavi i opisu pozicije za koju ste se prijavili kako vas potencijalni poslodavac ne bi upitao neke informacije na razgovoru. Ukoliko nećete znati dovest ćete se u neugodnu situaciju što naravno ne biste htjeli.

Ne ispitujte previše na prvom razgovoru

Naravno da imate neke svoje kriterije i uvjete pod kojima ćete prihvati posao ili ne, no budući da ste tek samo jedan od kandidata na razgovoru za posao, možda je bolje da pričekate drugi krug razgovora (ako ga prođete). Možete navesti raspon plaće koji očekujete, navesti pozicije na kojima ste prije radili i navesti želju za poslovnim napredovanjima u budućnosti. Ostale stvari ostavite za uži krug razgovora osim ako vas poslodavac izričito ne pita direktne odgovore.
Autor: Marina Jakšić