EduFest – Festival studiranja i studentskog života

Riječ je o tradicionalnom događanju u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), koje se ove godine u novom konceptu održava 19. put.

Kakve veze imaju trap glazba, NBA košarka i visoko obrazovanje? Koje su vještine potrebne za rani razvoj karijere? Zašto je važno govoriti o mentalnom zdravlju i je li umjetna inteligencija prijetnja, ili pak saveznik u visokom obrazovanju? Kako se u to uklapaju stipendije, Erasmus i volontiranje?

Odgovore možete doznati na EduFestu – Festivalu studiranja i studentskog života, koji će se održati u petak, 20. listopada, od 11 do 18 sati u predvorju kina Studentskog centra u Zagrebu (Savska cesta 25). Više informacija je dostupno na https://iro.hr/edufest/.

edufest-studiranje-1

Bogat program ovogodišnjeg EduFesta

U bogatom programu govorit će se o temama vezanim uz studiranje i studentski život, a posebna pozornost bit će posvećena mladima na velikoj životnoj prekretnici, odnosno pred odlukom o nastavku obrazovanja ili razvoju karijere. Hiljson Mandela, poznati trap glazbenik, i Damjan Rudež, NBA košarkaš, podijelit će svoja iskustva vezana uz razvoj karijere, predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj, Agencije za mobilnost i programe EU te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorit će o važnosti razvijanja vještina u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja, a stručnjaci mreže Cjeloživotno učenje za sve predstavit će prijedlog izrade nacionalnog okvira za dobrobit u obrazovanju.

Nezaobilazna tema umjetne inteligencije bit će sagledana iz perspektive promjene obrazovne paradigme, a studentska udruga Ekonomska klinika podijelit će svoja iskustva s volontiranjem i načinima na koje ono može otvoriti vrata zanimljivih poslodavaca. Uz sve to, posjetitelje će razveseliti i nagradne igre, kao nastupi posebnih gostiju – školskog benda Prve privatne gimnazije te DJ Kiki B iz sjajnog labela yem!

Raznovrsni izlagači iz cijelog svijeta u izlagačkom dijelu festivala

Kao i uvijek do sada, u izlagačkom dijelu festivala predstavit će se visoka učilišta iz zemlje i inozemstva, gradovi, veleposlanstva i kulturni centri koji svojim programima podržavaju studente i visoko obrazovanje. Posjetitelji će moći pomnije upoznati mogućnosti za nastavak obrazovanja koje im nude različite obrazovne destinacije, kao što su Australija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija ili Slovačka, ali i što se nudi na visokim učilištima u Hrvatskoj – od Rijeke i Zadra, do Varaždina i Zagreba.

Mogućnosti stručnih praksi u inozemstvu, kao i studentske mobilnosti te opcije za financijsku podršku izlagači će predstaviti na svojim štandovima, dok će se na radionicama posjetitelji moći detaljnije upoznati s odabranim temama, među kojima su studentske vize za SAD, studiranje u Francuskoj i mnoge druge.

Podrška raznih institucija u Hrvatskoj

IRO godinama radi na podizanju svijesti o važnosti visokog obrazovanja, kao i na financijskoj pismenosti za nastavak obrazovanja te već 19. godinu zaredom održava veliko događanje kojem je cilj informirati mlade o njihovim obrazovnim mogućnostima, o stipendijama za nastavak studija te mogućnostima za studentsku mobilnost, ali i razvoj karijere po završetku studija.

Važnost IRO-ova događanja kroz godine su prepoznale mnoge institucije u Hrvatskoj, pa tako i ove godine EduFest podržavaju Agencija za mobilnost i programe EU, Sveučilište u Rijeci i Grad Zagreb, a partner ovogodišnjeg izdanja EduFesta je i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Uz to, i druge institucije i tvrtke podržavaju EduFest kao sponzori nagradnih igara tijekom festivala, a među njima su i Hrvatsko narodno kazalište, Školska knjiga, Hedona, Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac i Arriva.

Kako sudjelovati na EduFestu?

Posjetitelje očekuje dinamičan i aktivan dan, pregršt informacija i dobre zabave. Sudjelovanje je besplatno, a za sudjelovanje je potrebna registracija preko sljedeće poveznice: https://bit.ly/2023EduFest.

Više informacija dostupno je i na Facebook i Instagram profilu Instituta za razvoj obrazovanja te na TikTok profilu EduFesta. Internetska stranica EduFesta je https://iro.hr/edufest/.

Uz dopuštenje: Institut za razvoj obrazovanja (sve fotografije)