Iskustvo studiranja u inozemstvu

„Studiranje u inozemstvu obogatilo me na akademskoj, ali i osobnoj razini“

Central European University (CEU) sveučilište je za diplomsko (Master) i poslijediplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te zaštite okoliša i matematike koje se nalazi u Budimpešti. CEU izvodi međunarodno priznate studijske programe na engleskom jeziku te omogućuje financijsku potporu za studij većini upisanih studenata.

Na CEU studira više od 1500 studenata iz preko 116 zemalja svijeta, što studijsko iskustvo čini izrazito međunarodnim. U akademskoj godini 2016./17. studijske programe na CEU upisao/la je 21 hrvatskih studenata/ica, a čak 85% studenata ovog sveučilišta primali su stipendiju za svoj studij.

Jedan od njih je i 24-godišnji Nino Kadić iz Zagreba, koji je dobio punu stipendiju za diplomski studij filozofije na CEU. „CEU sam odabrao zato što ima vrhunske profesore koji se bave upravo mojim područjem interesa; njihov studij se nalazi među 100 najboljih u svijetu.“, kaže Nino Kadić. „Dodatna motivacija bila mi je naravno i prilika za punu stipendiju koja pokriva ne samo troškove školarine, već i životne troškove (smještaj, zdravstveno osiguranje, mjesečni džeparac).“, objašnjava Nino.

„Posebno mi se svidio mali broj studenata na predavanjima, grupe imaju najčešće 5 do 7 studenata po predavanju, što omogućuje vrlo ugodnu atmosferu rada jer svaki student ima priliku uključiti se u raspravu. Osim toga, svaki tjedan imali smo priliku pohađati gostujuća predavanja profesora s prestižnih sveučilišta poput Harvarda, Ofxorda, Yalea itd. te smo na taj način imali priliku imali priliku razgovarati s vodećim stručnjacima u raznim poljima istraživanja.“, rekao je Nino o svom iskustvu studiranja na CEU.

Natječaj za upis i stipendije na CEU-u za akademsku godinu 2017./18. objavljen je na portalu www.stipendije.info, a izravna poveznica na natječaj za kandidate iz Hrvatske je http://bit.ly/2euHP4g. Glavni rok za prijavu za akademsku godinu 2017./2018. je 1. veljače 2017. godine.

Dodatne upite o CEU možete uputiti Institutu za razvoj obrazovanja, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb (telefon: 01/4817-195; e-mail: mbalen@iro.hr; web: www.iro.hr), ovlaštenom predstavniku CEU-a za Hrvatsku.