Kako financirati studij prava u SAD-u

EducationUSA LL.M Sajam predstavlja niz mogućnosti za dobivanje financijske potpore.

EducationUSA LL.M Sajam prestižnih pravnih fakulteta iz SAD-a održat će se po prvi puta u Hrvatskoj u četvrtak, 10.11.2016. od 18 do 20 sati u hotelu Sheraton u Zagrebu. Američki LL.M programi visoko su specijalizirani i kompetitivni poslijediplomski programi studija koji nude vrhunsko međunarodno prepoznato obrazovanje. Ovi studijski programi iziskuju značajna financijska izdvajanja i zato je važno istaknuti da svih 14 visokoobrazovnih institucija koje će se predstaviti u Zagrebu osiguravaju neki oblik financijske potpore za međunarodne studente.

EducationUSA LL.M Sajam jedinstven je obrazovni sajam namijenjen studentima pravnih fakulteta u Hrvatskoj te pravnicima koji imaju želju dalje se usavršavati u međunarodnim okvirima prava. Posjetitelji Sajma imat će priliku saznati informacije o međunarodno priznatim poslijediplomskim programima američkih visokih učilišta, prijavnim procedurama na izlagačke institucije, ali i troškovima studija i života na LL.M programima u SAD-u te dostupnoj financijskoj potpori za studij. Svih 14 visokoobrazovnih institucija koje će se predstaviti u Zagrebu osiguravaju neki oblik financijske potpore za međunarodne studente. Ovisno o odabiru kategorije u kojoj se kandidati prijavljuju, visoka učilišta mogu odobriti različite iznose financiranja koji će u djelomičnosti ili čak potpunosti pokriti trošak LL.M studijskih programa.

Koje su mogućnosti financiranja LL.M programa?

Stipendije koje se dodjeljuju prema kriteriju izvrsnosti (Merit based scholarships) – kako bi dobili ovakvu stipendiju kandidati moraju dokazati svoj izniman akademski potencijal i uspjeh, kao i ostale tražene kvalitete poput izvrsnih postignuća u pojedinom području, odnosno isticanja u izvannastavnim aktivnostima te angažmana u zajednici. Ovaj tip stipendije nerijetko osim troškova školarine pokriva i izvanredne troškove kao što su trošak smještaja i prehrane.

Stipendije koje se dodjeljuju prema kriteriju potrebe (Need-based scholarships) – dodjeljuju se kandidatima slabijeg socio-ekonomskog statusa koji se utvrđuje temeljem financijske samoprocjene uz dostavljanje odgovarajuće dokumentacije.

Financijska potpora za asistente (Teaching/research/ assistanships) – stipendija koja uključuje obavljanje posla asistenta u nastavi ili istraživanju. Asistenti u nastavi izvode seminare i vježbe za studente preddiplomskog studija. Uz financijska sredstva prednost ovakve stipendije je stjecanje predavačkog iskustva na prestižnim institucijama. Asistenti u istraživanju blisko surađuju s profesorima na istraživanju što im između ostalog pruža mogućnost objave rada. Prednost ove stipendije je prilika za razvijanje istraživačkih vještina u međunarodnom okruženju uz veće mogućnosti izbora istraživačkih aktivnosti.

Dodatne opcije smanjenja troškova školarine mogu biti zamolba sveučilištu za oslobađanje od školarine (tuition fee waiver) ili umanjenje troškova školarine (prosječno 40%-70% od ukupnog iznosa). Također, izlagači će predstaviti posjetiteljima mogućnosti za pronalazak studentskih poslova te dobivanje sredstava za pokrivanje troškova studijskih materijala.

Obzirom na visoke troškove studija i života na američkim sveučilištima, u SAD-u postoje sveučilišta s need-blind pristupom u izboru kandidata za upis. Ova sveučilišta donose odluke o upisu kandidata na sveučilište isključivo na temelju kvalitete njihove prijave te pri selekciji prijava ne uzimaju u obzir financijsku sposobnost kandidata da pokrije troškove studiranja. Neka od need-blind sveučilišta su najpoznatija sveučilišta u SAD-u, kao što su npr. Sveučilište Harvard, Amherst College, Massachusetts Institute of Technology, Princeton University, Yale University i drugi. Kako bi se upisali na ova sveučilišta uz financijsku potporu, kandidati moraju dokazati svoj izniman akademski potencijal i uspjeh, kao i ostale tražene kvalitete poput izvrsnih postignuća u pojedinom području, odnosno isticanja u izvannastavnim aktivnostima te angažmana u zajednici. Od izlagača na EducationUSA LL.M Sajmu u Zagrebu need-blind prijavu omogućavaju University of Miami i USC Gould School of Law.

Ulaz na sajam je besplatan uz prethodnu registraciju putem poveznice:
https://goo.gl/forms/N9VmhmdeYRT5I1lc2

Više informacija o događaju dostupno je i putem Facebook eventa:
https://www.facebook.com/events/1335454706465785/?active_tab=about.

Sajam organizira Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu i EducationUSA mrežom.

Uz dopuštenje: Institut za razvoj obrazovanja