Prvi Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru

Grad Zadar domaćin prvog Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Dalmaciji.

Institut za razvoj obrazovanja i Grad Zadar organiziraju prvi Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Dalmaciji. Prvi po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru održat će se 16. svibnja 2017. od 11.00 do 17.00 sati u prostoru Arsenala. Na Sajmu će sudjelovati više od 25 izlagača iz Hrvatske i 8 zemalja Europe i svijeta koji će predstaviti svoje programe stipendiranja i studijske programe.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja je jedinstven događaj koji se u Zagrebu i Rijeci održava već 13 godina za redom te će se na poziv Grada Zadra po prvi puta ove godine održati i u Zadru. Na Sajmu će se predstaviti stipendije i drugi oblici financijske potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Posjetitelji Sajma u Zadru moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ono što čini Sajam stipendija i visokog obrazovanja jedinstvenim njegova je duga tradicija te poseban naglasak na promociji stipendija putem kojih doprinosi širenju pristupa visokom obrazovanju. Institut za razvoj obrazovanja (IRO) kao organizator Sajma zalaže se za pravedno i dostupno visoko obrazovanje kroz osiguravanje jednakih mogućnosti u obrazovanju svima u skladu sa sposobnostima te je u svom radu posebno usmjeren na podzastupljene i ranjive društvene skupine u ostvarivanju njihovih obrazovnih ciljeva. Upravo s tim ciljem pokrenut je i Sajam stipendija i visokog obrazovanja, kao jedinstven nacionalni događaj neprofitnog karaktera. „Prvi Sajam organizirali smo davne 2005. godine kada u Hrvatskoj još nije postojalo ni jedno slično događanje s vizijom da učinimo informacije o mogućnostima studiranja u Hrvatskoj i inozemstvu dostupne svima.“, rekao je mr. sc. Ninoslav Šćukanec, direktor Instituta za razvoj obrazovanja.

Nakon trinaeste godine održavanja Sajma u Zagrebu te šestog po redu Sajma u Rijeci, voditeljica Sajma stipendija i visokog obrazovanja, Sandra Tomaš, istaknula je važnost održavanja ovogodišnjeg Sajma po prvi put i u gradu Zadru: „Iznimno smo sretni što se Sajam, nakon Zagreba i Rijeke, dalje širi i u druge gradove, a posebno što je riječ o Zadru. Zadar kao sveučilišni grad zaslužuje biti domaćin prepoznatljivog međunarodnog Sajma, a učenici, studenti, nastavno i administrativno osoblje visokih učilišta u Zadru, kao i cijela zadarska akademska i šira javnost zaslužuju imati pristup informacijama vezanima za financijske potpore i mogućnosti u obrazovanju u Hrvatskoj i inozemstvu.“

Na Sajmu će biti predstavljen velik broj dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. „Studenti uglavnom znaju za stipendije koje dodjeljuju pojedina visoka učilišta i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te eventualno jedinice lokalne i regionalne samouprave, no postoje i mnoge druge organizacije koje nude različite programe i oblike financijske pomoći za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu.“, objašnjava mr. sc. Ninoslav Šćukanec.

Tako će se na Sajmu 16. svibnja 2017. u Zadru predstaviti i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Na Sajmu će sudjelovati više od 25 izlagača iz Hrvatske i čak 8 zemalja Europe i Sjeverne Amerike: Austrija, SAD, Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Slovenija te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Uz izlagače, u periodu od 11.00 do 17.00 sati, u prostoru Arsenala, posjetitelje očekuju i razna korisna predavanja, radionice, nagradne igre i ostali zanimljivi sadržaji. Nakon Sajma u Zadru u svibnju, uslijedit će i tradicionalni Sajmovi u Zagrebu i Rijeci u listopadu 2017. godine.

Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu, a više informacija o Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

Uz dopuštenje: Institut za razvoj obrazovanja (sve fotografije)