Stipendije i zajmovi za hrvatske studente nakon Brexita

Što znači nova odluka engleskog Ministarstva obrazovanja za sve one koji žele nastaviti svoje visoko obrazovanje u Velikoj Britaniji?

Novo donesena odluka engleskog Ministarstva obrazovanja ohrabruje sve studente koji će upisivati prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2019./2020. Naime, Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije potvrdilo je ovih dana da će i dalje podupirati upisivanje studenata iz Europske unije na njihova sveučilišta te je time omogućilo svima koji će upisivati studije na jesen 2019. da i dalje imaju jednake beneficije kao i britanski studenti – smanjene školarine i pravo na zajam za pokrivanje školarine. Škotsko Ministarstvo obrazovanja je beneficije EU studentima potvrdilo još u veljači, a isto je ovaj tjedan učinio i Wales.

Podsjetimo, hrvatski su studenti do sada u Velikoj Britaniji imali jednaka prava kao i britanski studenti, ali i svi ostali studenti iz EU, a ta su se prava odnosila na smanjenje školarine, za razliku od studenata koji nisu iz EU, te pravo da dobiju zajam za svoj preddiplomski studij.

“Upravo je ovo zadnje, mogućnost dobivanja zajma koji bi pokrio cijeli iznos školarine za sve tri godine preddiplomskog studija, bio najveći okidač pri odluci o studiranju u Velikoj Britaniji. Školarine u toj zemlji mogu narasti do maksimalnih 9250 funti po godini, a uzimanjem zajma hrvatski studenti mogli su ostvariti san studiranja u jednom od najprestižnijih visokoobrazovnih sustava na svijetu.”, naglašava Lea Ban, savjetnica u IntegralEdu, agencije za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu koja se u zadnjih nekoliko godina isprofilirala kao vodeća agencija za savjetovanju naših učenika i studenata za studiranje u inozemstvu.

Status hrvatskih studenata u Velikoj Britaniji

Za hrvatske studente koji odabiru studiranje na engleskom jeziku Velika Britanija je od ulaska Hrvatske u EU destinacija br. 1 za studiranje pa tako i broj prijavljenih studenata na britanska sveučilišta raste svake godine.
“Naime, studenti koji dolaze iz Europske unije iznimno su važni za britanska sveučilišta, pošto njihov broj konstantno raste već godinama i sada je dostigao impresivnih 135.000. Na nekim sveučilištima gotovo 20% svih studenata su studenti iz Europske unije zbog čega je bilo iznimno bitno da se riješi ovo pitanje i razjasni sudbina studenta koji odluče studirati u Velikoj Britaniji.”, naglašava Lea Ban.

Gdje pronaći informacije o svim otvorenim mogućnostima za preddiplomski studij u Velikoj Britaniji?
Postoje mnogi izvori gdje se mogu pronaći informacije pomoću kojih se može donijeti odluka o studiranju u inozemstvu. IntegralEdu jedna je od najstarijih obrazovnih agencija koja već 25 godina savjetuje studente diljem Europe o studiranju u inozemstvu, s posebnim naglaskom na studiranje u Velikoj Britaniji. IntegralEdu hrvatskim studentima besplatno daje informacije o potrebnim ocjenama na državnoj maturi, načinu prijave, trikovima koje trebaju znati prije i tijekom prijave te sve informacije koje oni i njihovi roditelji žele znati.

Također, za sve koji imaju nedoumica o smjeru na koji se žele prijaviti, ili studiju u inozemstvu, IntegralEdu organizira tzv. Clearing koji će se održati 19.7.2018. u Zagrebu, u prostorijama agencije kada će hrvatski učenici moći postati britanski studenti još ovog rujna, te u sat vremena riješiti svu potrebnu papirologiju potrebnu za upis. Sudionici događanja imat će priliku i upoznati predstavnike poznatih britanskih sveučilišta i proći intervju te se upisati na željeno sveučilište na licu mjesta.

Više informacija o Clearingu, tj. kasnim upisima za rujan 2018. mogu se pronaći na http://www.integraledu.hr/clearing-2018

Uz dopuštenje: Dialog komunikacije (sve fotografije)