Kako da im olakšate “lude godine”?

Odrastanje nije lako. Tinejdžerski period sam po sebi nosi mnoge nedoumice, sumnje i iskušenja, vršnjaci postaju najznačajniji uzor, pa dijete koje je do tada roditelje smatralo apsolutnim autoritetima počinje da se “otima”.

Potrebno vam je mnogo strpljenja, ljubavi i podrške, jer ćete jedino tako pomoći adolescentu da se izbori sa svim problemima koje donose “lude godine”. Ako se pitate o čemu sve treba razgovarati s njima i koje savijete da im date prije nego što sami, na teži način, dođu do zaključaka, evo nekoliko preporuka psihologa koji su sastavili “listu” razgovora, odnosno tema koje bi trebalo da dotaknete sa svojom djecom.

Najvažnije što treba da im ponudite je sloboda u određenim odlukama. To ne znači da ne kontrolirate dijete i da ga ne usmjeravate, ali mora shvatiti da iz svojih iskustava uči.

Zbog toga mu dozvolite izbore u skladu s godinama i karakterom, jer će jedino tako naučiti biti samostalno. Nemojte dozvoliti da vas dijete krivi što ste ga, na primjer, natjerali da se upiše u srednju školu koja se vama činila kao najbolji izbor. Roditelji bi trebali deci ukazati na sve prednosti i mane neke odluke, ali ona mora na kraju biti njihova.

Naučite ih da budu “najbolja verzija sebe”. To znači da im ulijevate samopouzdanje, da ih potičete da se ne uspoređuju s drugima, niti da se vrednuju u odnosu na tuđe kvalitete.

Najbolje je znati s kim se dijete druži, tko su mu prijatelji i kako na njega utječu. Objasnite mu da je svaka osoba jedinstvena i da je to što je, na primjer, njegov prijatelj odličan u košarci ne znači da i vaše dijete treba trenirati isti sport. Inzistirajte da se “pronađu”, da shvate što im najviše odgovara i što ih ispunjava i da u toj aktivnosti daju svoj maksimum.

tinejdžeri soba za tinejdžere

Učite ih empatiji

Pokušajte im objasniti da će ih ljudi sigurno povrjeđivati, ali da se potrude nikome ne prilaziti sa strahom. Bit će i razočaranja i suza, ali je važno da vjeruju u sebe i da ne odustaju od svojih ciljeva. Za takav stav potrebna im je podrška obitelji i zbog toga se potrudite da dijete shvati da ćete, bez obzira na sve, uvijek biti tu za njega.

Pokušajte im objasniti da nije zdravo gajiti loše emocije, bijes, gorčinu, ljutnju i stimulirajte ih da o svojim osjećanjima uvijek govore.
Ne moraju se povjeravati vama, ali je jako važno da svoje emocije prihvate i kanaliziraju. Ako nauče praštati, to će im pomoći da i kasnije vode ispunjeniji i sretniji život.

Naučite ih da se oslobode prevelikih očekivanja, da pokušaju realno sagledati svoju stvarnost, prijatelje i okruženje. To će možda biti i jedna od najdragocjenijih lekcija za vaše dijete.

Naučite ih da ne mogu svima dopadati

Tinejdžeri imaju silnu želju da se uklope u društvo i da budu prihvaćeni. Takva nastojanja treba cijeniti, ali je važno djetetu objasniti da zbog toga ne smiju odlaziti u krajnosti i problematična ponašanja ili odustati od vlastitih želja. Na vrijeme ih naučite da znaju reći “ne” svemu onome što se kosi s njihovom prirodom i karakterom.

Djetetu treba davati smijernice, ali ne smijete živjeti njegov život umjesto njega. Uputite ga na sport ili neku drugu aktivnost, čak i ako ne pokazuje pretjerani talenat, potrudite se da nema mnogo slobodnog vremena.

Učite ga zdravom životu i dobrim navikama. Tako će zauvijek voditi računa o svom tijelu i umu, a to će prenijeti i na svoju djecu. Naučite djecu da vole svoje tijelo, što je možda i najteži dio odgoja. Djevojčice su posebno osjetljive na fizički izgled, pa ako vaša kćer ima nekoliko kilograma viška pomozite joj da ih zdravo izgubi.

I, bez obzira koliko vam se njihovi problemi čine smiješni ili nebitni, morate znati da su njima najveći i najteži. Zbog toga ih nikada nemojte ismijavati niti ih kuditi. Saslušajte vrlo pažljivo, pomozite im da ih riješe i ponašajte se kao da su to najvažnije stvari na svijetu.

Odgajanje podrazumijeva određenu dozu frustracije. Zbog toga im nemojte priuštiti samo komfor i “život bez briga”. Potrudite se da shvate svoje obveze i odgovornosti, čije neizvršavanje ima posljedice. Psiholozi savjetuju da je najbolje da s djetetom dogovorite što će biti kazna za loše postupke.

Ohrabrujte djecu i postavljajte im nove izazove, naučite ih da vjeruju svojim instinktima i srcu.

Ohrabrite ih da pomažu drugima, da poklanjaju stvari koje im više ne trebaju, da se trude da skupljaju uspomene i lijepe trenutke, ne materijalne stvari.

Sva životna iskustva su vrijedna, a ne samo trenuci u kojima je dijete doživjelo uspjeh. Neuspjesi su osnova za osobni razvoj i rast. Važno je da dijete to nauči prije nego što odraste, jer će se tako razviti u zrelu i stabilnu osobu.

Izvor: Moj pedijatar