Moja soba prije prvog dana škole – uradi sam

Soba je prostor u kojem se dijete kreće i živi i svakako se treba pronaći način da se ona učini radosnom, urednom i veselom. Kako bi taj intimni dio djetetovog prostora učinili upravo takvim svakako treba početi od poznate stare izreke „Svaka stvar treba doći na svoje mjesto“.

Dijete treba uvidjeti da je upravo u toj jednostavnoj izreci sva tajna reda, mada su to riječi koje ponekad plaše i velike i male.

soba-za-djecake

Nova ideje za manje pokućstvo

Bilo bi odlično kada bi ste kao roditelj pokušali zajedno stvoriti red u dječjoj sobi tako da niti igračke, niti knjige niti odjeća ne budu razbacani posvuda po sobi.

Ormar je već pretrpan, na polici s knjigama nema više niti malo mjesta…i tako dolazimo do ideje kako možda napraviti pokoji komad pokućstva bez velikih poteškoća, a uz to se još i dobro zabaviti.

Uredi sam

Potreban „alat“

a) raznobojni papir ili samoljepive raznobojne tapete veselih boja
b) kutija ljepila ili ljepljiva traka
c) škare, crtaći čavlići, mekani metar
U početku treba dobro razmisliti što se želi izraditi pa je pametno ideju prenijeti na papir tako što će se nacrtati ono što se zamislilo, kao i dodatni potrebni alat, a ovisno o ideji. Svašta je moguće izraditi od police za knjige, kutije za igračke, držač za olovke.

Kako obložiti ladice

Da bi se obložile ladice u koje se sprema rublje mogu se upotrijebiti papiri živih boja no treba pripaziti da one budu u skladu s bojom pokućstva ili možda u skladu s bojom zavjesa ili pokrivača za krevet.

Uredi sam

Na početku treba pomno uzeti mjere papira tako što će ga se razviti po dnu ladice. U slučaju da komoda ili u ormar imaju više jednakih polica , mjere prvog komada papira može se iskoristiti i za ostale ladice. Papir se treba pričvrstiti za dno ladice obojenim čavlićima koji se mogu nabaviti u svakoj knjižari ili papirnici no može se poslužiti i obojenom ljepljivom trakom.
Pričvršćuje li se papir u manju ladicu potrebno je svega četiri čavlića po jedan za svaki ugao ladice. U slučaju veće ladice potreban je koji čavlić više.

djecja-soba

Kako korisno upotrijebiti kutije

Bile velike ili male kutije se mogu iskoristiti na različite načine.

1. ideja

Valjkasta kutija obložena samoljepivom tapetom može postati lijep koš za otpatke ili posuda za igračke. Manja valjkasta kutija može postati nakon preuređenja ljepljivom tapetom personalizirani držač za olovke.

Uredi sam

2. ideja

U slučaju da se može prikupiti nekoliko manjih kutijica od debljeg kartona, plastike ili drveta one se mogu jedna pored druge objesiti na zid te tako postati zanimljiv ukras u kojem se mogu izložiti školjke sakupljene na moru, kamenčići, medalje sa sportskih natjecanja.

3. ideja

Ako se na dvije, jednake visine, valjkaste kutije postavi ravna ploha od debljeg kartona, drveta i sve se prethodno obloži samoljepivom tapetom ili zanimljivim šarenim papirom može se dobiti lijep maleni stolić. Na njemu može stajati neka biljčica ili vazica s cvijećem, fotografija u okviru sa zimovanja, ljetovanja, cirkusa….

djecja-soba-igraonica

4. ideja

Veliku čvršću kartonsku kutiju treba oblijepiti papirom u boji i iznutra i izvana te joj treba ukloniti „krila“ za zatvaranje. Tako će se dobiti lijepa kutija za odlaganje igračaka.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay