Roditelji su odgovorni za sigurnost djece na internetu

Odrastanje djece danas razlikuje se od odrastanja njihovih roditelja, a njihovi društveni kontakti, komunikacija i druženje jednim se dijelom odvijaju online, što dodatno ukazuje na važnost sigurnog korištenja interneta.

„Online komunikacija, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih.

To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka.

Najprije moraju shvatiti velik značaj koji instantne poruke, društvene mreže i internet imaju za socijalizaciju i komunikaciju današnje djece i mladih, a potom je na njima da uobičajene odgojne postupke, koje u stvarnom životu provode s djetetom kako bi mu usadili temeljne vrijednosti nenasilja i pristojnog ponašanja, primijene i na online komunikaciju“, istaknula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Udruga roditelja „Korak po korak“ kontinuirano razvija aktivnosti koje će roditeljima olakšati ovu zahtjevnu zadaću, osigurati im potrebne informacije te im pomoći da njihova djeca ostanu sigurna na internetu. S ciljem prevencije elektroničkog nasilja udruga je razvila brošuru za roditelje, priručnik za učitelje, interaktivnu aplikaciju s informativnim kvizom za djecu, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike te videospot koji slikovito opisuje što je elektroničko nasilje i kako mu pristupiti.

NASLOVNA PROBLEMI U OBITELJI

U pripremi je ciklus besplatnih radionica za roditelje „Sigurni na internetu“ na temu zaštite djece od elektroničkog nasilja, prepoznavanja djeteta u problemu, postavljanja osnovnih pravila sigurnosti na internetu kao i najčešćih rizičnih situacija u kojima se djeca mogu naći.
„Ciklus od 4 radionice za roditelje održat će se u Zagrebu, a počet će krajem veljače pa pozivamo zainteresirane roditelje da nam se jave i osiguraju svoje mjesto na radionici“, izjavila je Silvija Stanić i podsjetila da se prijave za sudjelovanje mogu poslati do 16. veljače na info@udrugaroditeljakpk.hr.

Na značaj prepoznavanja cyberbullyinga kao rastućeg problema modernog društva ukazuju i rezultati istraživanja koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela na više od 6.000 ispitanika tijekom 2014. godine.

Pokazalo se da 79 posto ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa djetetom o tome što radi na računalu i internetu, 77 posto njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Mladi u istraživanju procijenili su da je svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bio žrtva vrijeđanja na internetu.

Svi su se sudionici istraživanja složili da su nužne edukacije djece i mladih, a osobito roditelja o načinima zaštite od svih oblika nasilja na internetu, poput sextinga, govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, te o tome kako čuvati privatnost i podataka i fotografija.

„Cyberbullying treba tretirati kao stvarnu i važnu opasnost, o kojoj je nužno osvijestiti javnost kako bi se smanjio broj žrtava i podigla razina međusobne tolerancije, osobito među najčešćim žrtvama – djecom i mladima“, podsjetila je Silvija Stanić.

Uz dopuštenje: Media Val