Srednje škole u Americi

Amerika je oduvijek bila poznata po internacionalnim školama i internatima.

Brojni učenici i studenti već godinama odlaze iz Hrvatske ne bi li tamo pronašli školovanje po svojoj mjeri.
Amerikancima je sasvim uobičajeno poslati djecu na studij udaljen i do nekoliko tisuća kilometara, no kakva je situacija kad se radi o srednjim školama te primaju li oni i strane državljane? Njihovi internati hvaljeni su diljem svijeta, a kako stvari tamo funkcioniraju mogli smo donekle doznati iz brojnih filmova za mlade.

Savjeti

Prije no što se odlučite poslati dijete u Ameriku, dobro bi bilo da zajedno proučite sve škole koje dolaze u obzir, njihova pravila prijave, potrebne dokumente, studentske, odnosno učeničke vize, razne dozvole koje su vam potrebne i datume do kojih se zaprimaju prijave. Većina škola na svojim internet stranicama nudi brojne savjete koji vam uvelike mogu pomoći pri samom apliciranju.

Nadalje, često učenici kojima engleski nije prvi jezik moraju imati određene potvrde koje dokazuju njihovo znanje engleskog jezika. Pripazite na to da dijete dovoljno rano položi sve potrebne edukacije kako bi se uopće moglo prijaviti u određenu školu. Samo jedan od tih certifikata je TOEFL certifikat (Test of English as a Foreign Language) koji kako samo ime govori potvrđuje znanje engleskog jezika osoba kojima engleski nije materinji jezik. Internet je odlična stvar koja vam omogućuje da se pripremite i upoznate sa svim potrebnim elementima. Kad šaljete dijete ne samo preko granice, već i na drugi kontinent bitno je dobro znati u čije ga ruke šaljete, stoga dobro proučite škole koje postoje i koje u najboljoj mjeri odgovaraju vašim, odnosno djetetovim zahtjevima.

Škole u Americi

U Americi postoji nekoliko različitih vrsta škola, odnosno internata. Baš kao i u ostatku svijeta postoje škole za djevojčice, škole za dječake, mješovite, ali i vojne i terapijske škole. Samo neke od terapijskih škola su Family Foundation School, Montana Academy ili The Greenbrier Academy of Pence Springs.

Family Foundation School namijenjena je tinejdžerima koji imaju problema s ponašanjem, alkoholom, samoranjavanjem, depresijom, drogom, pretjeranim korištenjem kompjutera i drugim vrstama ovisnosti. Osobe koje ju pohađaju pod konstantnim su nadzorom kvalificiranih osoba koje im pomažu da nađu svoj put.

Montana Academy nudi terapeutske aktivnosti i školovanje u kombinaciji s prekrasnom prirodom daleko od masovnih medija i svakodnevnih izvora stresa.

The Greenbrier Academy of Pence Springs škola je namijenjena djevojčicama. Imaju filozofiju stvaranja pozitivnog okruženja i pozitivnih odnosa sve s ciljem pomoći mladim djevojkama.

Vojne škole uključuju strogu disciplinu, “vojnički stil”, i stroge uvjete. To nije kamp u kojem se obučavaju vojnici, već je škola u kojoj se naglasak stavlja na intelektualni razvoj. Samo neke od vojnih škola su St. Catherine’s Academy, Riverside Military Academy ili Wentworth Military Academy. Svaka od njih slična je na svoj način, a opet različita, stoga prije odluke dobro proučite njihove web stranice i prije odluke svakako ih kontaktirajte.

Od škola za dječake tu su još i Oxford Academy, Trinity – Pawling School i mnoge druge, dok su od škola za djevojčice samo neke Santa Catalina School i Dana Hall School.
Od istaknutijih škola postoje još i Annie Wright School, Riverstone International School, The Culver Academies i brojne druge.

Annie Wright School internacionalna je škola koja okuplja više od 400 učenika iz različitih zemalja, ima bogatu povijest i kampus sa suvremenom opremom i brojnim aktivnostima.

U školi Riverston International School posebno se zalažu za akademsku izvrsnost, ali i zajedništvo, multikulturalnost te učenje na primjeru unutar i izvan učionica, dok je The Culver Academies sastavljena od dvije škole, vojne škole i škole za djevojčice. Osim školskih, ova škola nudi i brojne vannastavne aktivnosti, ali i ljetne kampove.

Kao što je vidljivo iz priloženog, u Americi postoji mnoštvo škola i internata, za različite ljude, različitih ambicija. Prije no što se konačno odlučite za bilo koju od njih, izdvojite malo vremena i uz pomoć djeteta pronađite onu najbolju.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Brian Wilson