Američki fakulteti

Najpoželjniji studiji na svijetu i dalje se nalaze – preko bare. Pročitajte opsežni vodič Wisha i otkrijte kako se možete upisati!

Iako je posljednjih godina ponešto izgubila na svojem sjaju, Amerika je i dalje ˝obećana zemlja˝ za mnoge – tome u prilog govore i veliki brojevi studenata koji se svake godine slijevaju u Sjedinjene Američke Države kako bi iskusili sve čari famoznog američkog visokoobrazovnog sustava. SAD se i dalje nalazi daleko ispred svih ostalih država svijeta po broju inozemnih studenata, pri čemu je prošle akademske godine ugostila više od 720 000 mladih (i ne tako mladih) ljudi željnih upijanja znanja u ˝Zemlji slobodnih i domu hrabrih˝, tj. 20 posto svih mobilnih studenata na svijetu.

Među njima se nalazilo više od 600 studenata iz Hrvatske, što Ameriku čini najpopularnijim inozemnim studijskim odabirom i u Lijepoj našoj. Najviše Hrvata studira na Harvardu, najstarijem (osnovan 1636. godine) i najprestižnijem sveučilištu u SAD-u, a iduća po popularnosti su također eminentna imena poput Columbia University, Arizona State University, University of California at Berkeley i University of Texas u Austinu.

Što je to što čini američka sveučilišta tolikim predmetom žudnje za mnoge? Prije svega iznimna kvaliteta studijskih programa koju svake godine iznova potvrđuju rang ljestvice najboljih svjetskih sveučilišta. Prema ovogodišnjoj ljestvici The World University Rankings, čak 14 od 20 najboljih visokoobrazovnih ustanova na svijetu nalazi se u SAD-u (a sve ostale, s iznimkom jednog švicarskog instituta, nalaze se u državama anglofonog svijeta).

Američka sveučilišta su vodeća u znanstvenim i tehnološkim otkrićima i drže korak s najsuvremenijim obrazovnim dostignućima, dok njihov vrhunski kadar okuplja veliki broj svjetski priznatih stručnjaka.

Na američkim sveučilištima naglasak se stavlja na individualnom pristupu studentu i personaliziranim studijskim programima – osobito što se tiče preddiplomskih studija, koji su poznati po svojoj fleksibilnosti.

Za razliku od Hrvatske, studenti ne moraju prije upisa birati znanstveno područje na koje će se usredotočiti, već su prve godine fakulteta posvećene stjecanju opće naobrazbe – obvezni kolegiji (core curriculum) pružaju osnovno znanje iz temeljnih područja znanosti (matematika, prirodne i društvene znanosti, engleski, humanistika), a ostali kolegiji se biraju u skladu s vlastitim afinitetima.

Tijekom prve dvije godine studija, pojedinačne sklonosti svakog studenta se iskristaliziraju u fokus njegovog preddiplomskog studija, tzv. major, te student počinje upisivati većinu predmeta u skladu s njime, uzimajući u obzir i svoj budući akademski i karijerni razvitak. Neke ustanove nude i po dva (a rijetke čak i tri!) majora, ili pak major i minor, sporedno područje interesa koje može i ne mora biti vezano uz major. Obrazovanje ne završava s redovnim predavanjima, pa je tako na američkim sveučilištima osobito naglašena uloga izvannastavnih aktivnosti, bilo društvenih, sportskih ili kulturalnih, kako bi se razvio duh zajedništva i sposobnost vođenja.

Studenti

Po pravilu, preddiplomski studiji u SAD-u traju četiri godine. Koledži (colleges) najčešće omogućuju samo preddiplomsku razinu obrazovanja, dok su sveučilišta (universities) veća i imaju bogatiji odabir, nudeći preddiplomske, diplomske i postdiplomske studije. Znameniti među vrstama koledža su tzv. liberal arts colleges, preddiplomske ustanove na kojima se stječe široka naobrazba kako bi se razvile intelektualne sposobnosti, kritičko i analitičko mišljenje te sposobnost formiranja vlastitih stavova.

Postoje i preddiplomske ustanove koje nude samo dvogodišnje visokoškolsko obrazovanje, tzv. community colleges, koje su u pravilu mnogo jeftinije i pristupačnije,a nakon što na njima dobijete višu stručnu spremu (Associate diploma), moguće je prebaciti se na ˝običan˝ četverogodišnji preddiplomski studij te steći i prvostupničku (Bachelor) titulu. Ne postoje posebni studiji za medicinu, pravo i sl. kao kod nas, već se tek nakon završetka preddiplomskog studija može upisati specijalizirani program za naobrazbu u jednom od tih područja.

Široka naobrazba i prestiž koji donosi diploma američkog sveučilišta često zahtijeva i pozamašna financijska ulaganja, osobito što se privatnih sveučilišta tiče. Školarine za privatne obrazovne institucije kreću se od 15 tisuća dolara godišnje na više, a za najprestižnije ustanove potrebno je izdvojiti čak 30 tisuća dolara ili više – npr. 36 tisuća dolara godišnje za Harvard. U državnim sveučilištima su pak cijene podosta umjerenije, osobito ako se student odluči za sveučilište unutar iste savezne države u kojoj prebiva, te se kreću od 5 do 15 tisuća dolara na godinu.

Za studente koji dolaze izvan savezne države fakulteta – pa tako i za sve strance – školarina je otprilike dvostruko veća, što je pravilo koje ne vrijedi za privatne institucije.

Naravno, tu treba pribrojiti i nezanemarive troškove života u SAD-u, osobito što se tiče većih gradova poput New Yorka. Stoga je potreba za raznim oblicima financijske potpore velika, a shodno tome i kompeticija za iste. Valja se na vrijeme raspitati o svim mogućnostima dobivanje stipendije ili bilo kakvog drugog oblika financijske pomoći – jedna od mogućnosti koja se za diplomske studije u Americi nudi hrvatskim studentima jest stipendiranje putem Hrvatsko-američke zaklade za obrazovanje i izobrazbu, ili pak programa kao što su Fulbright, Hubert H. Humphrey te Junior Faculty Development Program.

Želite li se i vi priključiti redovima onih koji su uspješno primljeni na američke fakultete, obavezno je početi se pripremati na vrijeme. Upisi na visokoobrazovne institucije u SAD-u vrše se od listopada (rani upisni rokovi) pa do siječnja, prije čega morate zadovoljiti sve potrebne uvjete kako biste se prijavili. Tu je, naravno, dokazivanje znanja engleskog jezika putem položenog TOEFL ispita, no potrebno je i dokazati općenite sposobnosti putem polaganja SAT (Scholastic Aptitude Test) ispita. SAT je oblik prijamnog ispita koji je potreban kako bi se upisao preddiplomski studij u SAD-u, te postoji u dvije varijante – SAT Reasoning ispituje matematičke i jezičke sposobnosti, a SAT Subject ispituje znanje iz jednog predmeta po odabiru kandidata.

Američki fakulteti

Za upis na diplomske studije se traži položen GRE (Graduate Record Examination) ispit, koji se također sastoji od općenitog (verbalni i matematički dio te pisanje analitičkog eseja) te specifičnog (znanje iz određenog predmeta, ovisno o studiju koji se upisuje) dijela. Za upis na MBA (Master of Business Administration) programe je pak potrebno položiti GMAT ispit. Više informacija o načinu polaganja standardiziranih testova možete dobiti na stranici Instituta za razvoj obrazovanja.

Nakon što se položili sve potrebne testove, uzmite si dovoljno vremena napisati kvalitetan životopis, a većina fakulteta će od vas tražiti da uz njega priložite i dva do tri eseja. Za pisanje jednog eseja za prijavu američki studenti znaju izdvojiti čak mjesec dana, stoga se i vi potrudite kako biste sami sebe predstavili u što boljem svjetlu – zahtijeva se analitički i argumentirani stil pisanja u kojem jasno iznosite i branite svoje stavove.

Najvažniji esej je onaj o kandidatu, tj. motivacijsko pismo, u kojem je ključno da date (realističnu!) sliku o svojim znanjima i sposobnostima, motivima koji su vas nagnali na upis studijskog programa i onome što očekujete od njega , te ambicijama za budućnost. Uz to, bit će vam potrebne i dva do tri pisma preporuke.

Sve materijale možete poslati direktno sveučilištu, ili pak (za preddiplomske studije) preko web servisa Common Application, putem kojeg se možete prijaviti na veći broj fakulteta odjednom, barem što se tiče onih 456 ustanova koje su članice tog sustava. Nakon toga, sve što vam preostaje je s radosnom zebnjom iščekivati ožujak ili travanj, kada ćete biti izvješteni o odluci fakulteta i saznati jeste li postali jednim od onih sretnika koji će studirati u najpoželjnijoj državi za visoko obrazovanje na svijetu.

Popis najboljih sveučilišta u SAD-u prema rang listi U.S. News&World Reporta:

SVEUČILIŠTE: HARVARD UNIVERSITY
LOKACIJA: Cambridge, Massachusetts
KONTAKT: tel.: 001 617.495.1000

SVEUČILIŠTE: PRINCETON UNIVERSITY
LOKACIJA: Princeton, New Jersey
KONTAKT: tel.: 001 609-258-5006; e-mail: intlctr@princeton.edu

SVEUČILIŠTE: YALE UNIVERSITY
LOKACIJA: New Haven, Connecticut
KONTAKT: tel.: 001 203.432.9300; e-mail: student.questions@yale.edu

SVEUČILIŠTE: COLUMBIA UNIVERSITY
LOKACIJA: New York, New York
KONTAKT: tel.: 001 212 854-3587; e-mail: isso@columbia.edu

SVEUČILIŠTE: CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY
LOKACIJA: Pasadena, Kalifornija
KONTAKT: tel.: 001 626-395-6341; e-mail: ugadmissions@caltech.edu

SVEUČILIŠTE: MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY
LOKACIJA: Cambridge, Massachusetts
KONTAKT: tel.: 001 617 253-3795; e-mail: admissions@mit.edu

SVEUČILIŠTE: STANFORD UNIVERSITY
LOKACIJA: Stanford, Kalifornija
KONTAKT: tel.: 001 650 723-2300; e-mail: internationalstudents@stanford.edu

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA (http://www.upenn.edu)
LOKACIJA: Philadelphia, Pennsylvania
KONTAKT: tel.: 001 215 898-7507; e-mail: info@admissions.upenn.edu

SVEUČILIŠTE: DUKE UNIVERSITY
LOKACIJA: Durham, North Carolina
KONTAKT: tel.: 001 919 684-8111; e-mail: iaboard.duke@gmail.com

SVEUČILIŠTE: DARTMOUTH COLLEGE
LOKACIJA: Hanover, New Hampshire
KONTAKT: tel.: 001 603 646-1110; e-mail: contact@dartmouth.edu

SVEUČILIŠTE: NORTHWESTERN UNIVERSITY
LOKACIJA: Evanston, Illinois
KONTAKT: tel.: 001 847-491-3741; e-mail: ug-admission@northwestern.edu

SVEUČILIŠTE: JOHNS HOPKINS UNIVERSITY
LOKACIJA: Baltimore, Maryland
KONTAKT: tel.: 001 410-516-8000

SVEUČILIŠTE: WASHINGTON UNIVERSITY IN ST. LOUIS
LOKACIJA: St. Louis, Missouri
KONTAKT: tel.: 001 800 638-0700; e-mail: admissions@wustl.edu

SVEUČILIŠTE: BROWN UNIVERSITY
LOKACIJA: Providence, Rhode Island
KONTAKT: tel.: 001 401-863-1000; e-mail: admission@brown.edu

SVEUČILIŠTE: CORNELL UNIVERSITY
LOKACIJA: Ithaca, New York
KONTAKT: tel.: 001 607 254-4636 (4-INFO); e-mail: info@cornell.edu

SVEUČILIŠTE: RICE UNIVERSITY
LOKACIJA: Houston, Texas
KONTAKT: tel.: 001 713-348-7423; e-mail: admi@rice.edu

SVEUČILIŠTE: VANDERBILDT UNIVERSITY
LOKACIJA: Nashville, Tennessee
KONTAKT: tel.: 001 615 322-7311

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF NOTRE DAME
LOKACIJA: Notre Dame, Indiana
KONTAKT: tel.: 001 574 631-5000

SVEUČILIŠTE: EMORY UNIVERSITY
LOKACIJA: Atlanta, Georgia
KONTAKT: tel.: 001 404.727.6036; e-mail: admiss@learnlink.emory.edu

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF BERKELEY CALIFORNIA
LOKACIJA: Berkeley, Kalifornija
KONTAKT: tel.: 001 510.642.2818; e-mail: InternationalOffice@berkeley.edu

SVEUČILIŠTE: GEORGETOWN UNIVERSITY
LOKACIJA: Washington D.C.
KONTAKT: tel.: 001 202 687.3600; e-mail: guadmiss@georgetown.edu

SVEUČILIŠTE: CARNEGIE MELLON UNIVERSITY
LOKACIJA: Pittsburgh, Pennsylvania
KONTAKT: tel.: 001 412-268–2082; e-mail: undergraduate- admissions@andrew.cmu.edu

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF SOUTHERN CALIFORNIA
LOKACIJA: Los Angeles, Kalifornija
KONTAKT: tel.: 001 213 740-1111

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITY OF CALIFORNIA – LOS ANGELES
LOKACIJA: Los Angeles, Kalifornija
KONTAKT: tel.: 001 310 825-4811; e-mail: info-intl@international.ucla.edu

Silvia Vidović