Besplatno do znanja jezika

Jeste li se ikada našli u situaciji da ste u stranoj zemlji, a ne znate neki strani jezik?

Kako se snaći u situaciji kada trebate doći do osnovne informacije? Donosimo Vam nekoliko savjeta kako besplatno savladati osnove nekog jezika.

Poznati poslovni čovjek ovako je opisao svoj posjet jednoj stranoj zemlji: vidio sam jako puno, sklopio puno poslova, ali od svih ljudi koje sam sreo ostalo mi je u pamćenju samo lice mog prevoditelja. Poznavanje barem jednog stranog jezika jedna je od 8 smjernica koje promiče Europska unija.

Ako nemate novaca za učenje nekog stranog jezika preko tečajeva, onda je Pronunciator idealno rješenje za Vas. Ova stranica nudi vam preko 60 stranih jezika i preko 3 milijuna lekcija i to potpuno besplatno. Sve što trebate napraviti je odabrati jezik koji govorite, i naravno onaj koji želite naučiti. Važno je spomenuti da pritom učite i pismo i govor. Sljedeća poznata stranica je Livemocha, gdje nakon registracije imate mogućnost birati između 30 – tak jezika, koje učite preko interaktivnih lekcija. Preko ove stranice se možete povezati i s izvornim govornicima, koji vam mogu pomoći u svladavanju jezika. Za ovu stranicu je bitno napomenuti da je nekoliko početnih stupnjeva besplatno, a ako se odlučite za dublje proučavanje jezika i teže/više stupnjeve, to ćete morati dodatno platiti.

YouTube je sljedeća stranica na kojoj možete jednostavno naučiti jezik. I to od strane izvornih govornika, koji se putem brojnih tutorijala snimaju i objašnjavaju osnove nekog jezika. Za sve one koji žele naučiti više, Terranova je pokrenula besplatno elektronsko učenje putem e – maila. Elektronsko učenje u obliku zabavnih prezentacija i zadataka pod nazivom “Learn With Us – Učite s nama”, dostavljeno je svima koji se predbilježe za primanje ove vrste e – novina.

Sljedeća metoda koja se nadovezuje na prethodne jest gledanje filmova, videa ili emisija na jeziku kojeg ste izabrali da učite. Ova metoda podrazumijeva, dakako, gledanje bez titlova. Takav način svladavanja jezika vam pruža da naučite i govoriti taj jezik, tako da ga čujete onako kako ga koriste izvorni govornici. Na taj način moći ćete svladati i brojne fraze koje se koriste u svakodnevnim situacijama.

Na kraju kad ste već svladali osnove, savjetujemo vam da čitate različite strane internetske portale, stranice, knjige… Svakako počnite od laganijih i lakše shvatljivih tema a zatim, s vremenom, polako nadograđujte svoje znanje sa zahtjevnijim štivom.

Na kraju krajeva, uživajte, ako ništa, jedno ćete se vrijeme super zabaviti.

Autor: Monika Jurina