Danski fakulteti

Nova destinacija hrvatskih studenata – Danska!

Posljednjih nekoliko godina, Danska je postala odlično rješenje za studente koji si žele priuštiti studij u inozemstvu. Glavni razlog tome je upravo besplatno studiranje, odnosno besplatni preddiplomski i diplomski studij. Mislite da se šalimo? Ne!

Jedna od velikih prednosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju je upravo mogućnost koja se otvorila svim hrvatskim studentima – besplatno studiranje u određenim državama. Za Vaše visoko i kvalitetno obrazovanje, bez plaćanja školarine, potreban je zahtjev i par dokumenata, koji su potrebni za sveučilište. Najpoznatija sveučilišta u Danskoj smještena su u Kopenhagenu, Aalborgu, Odense-u i Aarhus-u.

U samo par koraka i već možete biti primljeni na jedno od najboljih sveučilišta u Danskoj.

Zašto je studiranje u Danskoj besplatno?

Danska, kao i ostale skandinavske zemlje, ulažu sve u kvalitetno obrazovanje svojih stanovnika, na što su jako ponosni. Iako imaju veliki standard života, država se brine da svojim stanovnicima osigura temeljito obrazovanje.

Prema europskom zakonu, država članica ne smije diskriminirati druge ljude zbog njihovog državljanstva i stoga imaju obvezu tretirati ih kao “svoje”. Stoga, ako je građanima Danske besplatno studiranje onda će biti i Vama. Iako Danska nema reputaciju kao država koja pozdravlja imigrante, ipak kada se radi o studentima, oni su vrlo otvoreni i dapače, motiviraju Vas da se upišete kod njih i doživite obrazovanje na drugačiji način.

Potrebni dokumenti

Odlučili ste otići u Dansku i završiti svoje obrazovanje? Ovi dokumenti su Vam potrebni kako bi Vas sveučilište uzelo u obzir i kako bi ste se našli u selektivnom krugu.

Za preddiplomski program

  • Prijemni ispit koji je u usporedbi s danskim uvjetima te srednjoškolska svjedodžba koja je dokaz da ste završili školu.
  • Dokaz o poznavanju engleskog jezika.

Napomena!
Ako ste zainteresirani za fakultet u Danskoj, s obzirom na rok prijave, možete poslati prijavu i ako nemate svjedodžbu za završenu školu. Čim dobijete svjedodžbu trebate je odmah poslati na sveučilište kako bi se Vaša prijava na fakultet u cijelosti izvršila.

Za diplomski studij

  • Međunarodno priznata Diploma završenog preddiplomskog studija.
  • Prijepis ocjena na engleskom jeziku.
  • Dokaz o poznavanju engleskog jezika.
  • Dokaz za poznavanje danskog jezika – u slučaju da se program podučava na danskom jeziku.
  • Preporuke profesora.

Napomena!
Prosjek ocjena u Danskoj nije toliko važan da bi Vas primili na sveučilište. Najvažnije je da ste do sada imali identične ili slične predmete koje određeni programi na sveučilištu zahtijevaju.

Engleski ispit
U slučaju da nemate položeni ispit engleskog jezika, da bi Vas sveučilište primilo ili uopće uzelo u obzir Vaš zahtjev, potrebno je dokazati da poznajete engleski jezik do adekvatne razine. Morali bi ste položiti TOEFL ili IELTS test. Loša strana ovih ispita je ta što su prilično skupi i vrijede samo dvije godine, stoga budite sigurni da ćete se prijaviti na vrijeme. Testovi se sastoje od 4 dijela: test slušanja (30 minuta), testa čitanja (60 minuta), testa pisanja (60 minuta) i testa govora (11–14 minuta). Također postoji Akademski i Općeniti ispit, stoga morate paziti za što se prijavljujete jer sveučilišta priznaju samo Akademski položeni ispit!

Kopenhagen

Prijave na sveučilišta

Rok prijava za preddiplomski je 15. ožujak za programe koji počinju u kolovozu ili rujnu, a za programe koji počinju u siječnju ili veljači, 1. rujna. Za diplomske studije najčešće je rok prijava 1. svibanj, a ako niste građanin iz Europske unije, onda zahtjev morate predati 15. ožujka. Glavni razlog je taj što morate kao ne građanin Europske Unije, dobiti dopuštenje da kao student možete biti u državi određeni broj godina, odnosno za vrijeme svog studiranja.

Životni standard u Danskoj

Život u Danskoj je prilično skup. Hrana, odjeća i izlasci će Vas koštati i više nego što mislite. Međutim, u odnosu s Norveškom i to nije toliko loše. Iako je život u manjim gradovima jeftiniji, sva bolja sveučilišta su ipak smještena u većim gradovima. Najteže je pronaći jeftini smještaj, a da to nije studentski dom. Cijena studentskog doma kreće se od 250€ do 450€. U rasponu, Vama za život će biti potrebno oko 600€ plus stanarina, što bi značilo da Vam je prosječni mjesečni proračun oko 1000€.
Studenti također imaju priliku i raditi sa strane, uz fakultet, no samo 15 sati tjedno, što bi značilo 3 sata dnevno kroz pet dana. Minimalna satnica studentima je oko 15€.

SVEUČILIŠTA KOJA SE ISTIČU U DANSKOJ SU:

SVEUČILIŠTE: Sveučilište u Kopenhagenu
LOKACIJA: Kopenhagen
KONTAKT: tel.: +45 35 32 26 26; e-mail: ku@ku.dk

SVEUČILIŠTE: Sveučilište Aarhus
LOKACIJA: Aarhus
KONTAKT: tel.: +45 8715 0000; e-mail: au@au.dk

SVEUČILIŠTE: Sveučilište južne Danske
LOKACIJA: Odense
KONTAKT: tel.: +45 6550 1000; e-mail: sdu@sdu.dk

SVEUČILIŠTE: Sveučilište Aalborg
LOKACIJA: Aalborg
KONTAKT: tel.:+ 45 9940 9940; e-mail: aau@aau.dk

SVEUČILIŠTE: Sveučilište Roskilde
LOKACIJA: Roskilde
KONTAKT: tel.: +45 4674 2000; e-mail: ruc@ruc.dk

SVEUČILIŠTE: Akademija glazbe i dramske umjetnosti
LOKACIJA: Odense
KONTAKT: tel.: +45 63 11 99 00; e-mail: info@smks.dk

SVEUČILIŠTE: Kraljevska muzička akademija Danske
LOKACIJA: Frederiksberg, Kopenhagen
KONTAKT: tel.: +45 72 26 72 26; e-mail: dkdm@dkdm.dk

SVEUČILIŠTE: Tehničko sveučilište u Danskoj
LOKACIJA: Kopenhagen
KONTAKT: tel.: +45 45 25 25 25 ; e-mail: dtu@adm.dtu.dk

SVEUČILIŠTE: IT Sveučilište u Kopenhagenu
LOKACIJA: Kopenhagen
KONTAKT: tel.: +45 72 18 50 00 ; e-mail: itu@itu.dk

Autorica: Azra Terzić