Ovogodišnje studentske stipendije

Najstarije dijete upravo vam se sprema na fakultet ili ste sami odlučili vratiti se u školske klupe?

Stipendija je idealna stvar koja će vam zasigurno financijski pomoći pri studiranju. Postoji nekoliko vrsta stipendija (gradske, županijske, državne i dr.), a postoje i one za studiranje ili kraći boravak i usavršavanje u inozemstvu.

Stipendija, kao novčana pomoć i potpora učenicima i studentima u školovanju dodjeljuje se s ciljem jačanja obrazovnog kadra unutar i izvan Hrvatske. Stipendije se uvijek dijele preko javnog natječaja, a osobe koje se javljaju pritom moraju zadovoljiti određene kriterije.

Kriteriji

Ovisno na koju se stipendiju javljate, najčešći kriterij jest redovan upis, prosjek ocjena (cilj je nagraditi osobe za njihov trud i zalaganje), novčana primanja u kućanstvu, pripadnost određenoj etničkoj skupini ili obrazovanje za deficitarna zanimanja. Ovo su naravno samo neki od kriterija, oni ovise o tome tko dodjeljuje stipendiju i kome je ona namijenjena.

Gotovo svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave na svojim web stranicama početkom školske, odnosno akademske godine objavljuje natječaj za stipendiranje učenika i studenata. Osim gradskih i županijskih stipendija, postoje i državne stipendije, zatim stipendije koje dodjeljuju privatne tvrtke, zaklade, učilišta ili organizacije.

Ako osoba zadovolji navedene kriterije u natječaju i dobije stipendiju, najčešće ju ima do kraja studiranja. To naravno ovisi o stavkama navedenima u ugovoru pa ako iz godine u godinu zadovoljava točno definirane kriterije (redovno polaganje ispita, prosjek ocjena i sl.) tada stipendiranje vrijedi do kraja studiranja.

Osim takozvanih klasičnih stipendija za koje se studenti prijavljuju da bi dobile financijsku potporu pri redovnom studiranju unutar ili izvan Hrvatske, postoje i stipendije za dodatno usavršavanje (ljetne škole, poslijediplomske studije, učenje jezika, rezidencijalne programe) ili za istraživanja. O završenoj stručnoj spremi i smjeru, ovisi za koju se stipendiju možete prijaviti.

Pretraživanje i prijave

Postoji nekoliko baza stipendija i natječaja (samo jedna od njih nalazi se na portalu www.stipendije.info), dok je za natječaje pojedinih tijela lokalne uprave i državne vlasti ili pak organizacija i tvrtki potrebno pratiti lokalni tisak i njihove web stranice, posebice oko početka školske i akademske godine (za stipendije za redovno studiranje), kroz godinu za usavršavanja i rezidencijalne boravke, odnosno u proljeće za ljetne škole u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kod prijave za stipendiju iznimno je važno dostaviti sav potreban materijal, odnosno dokumente koji su zatraženi u natječaju. Ponekad zbog prevelikog broja prijavljenih osoba odlučuju nijanse, a nepotpuna dokumentacija izuzima se iz daljnjeg procesa čime za osobu završava mogućnost dobivanja te stipendije.

Aktivne natječaje za stipendije možete pronaći na adresi www.stipendije-info

Autor: Vedrana Duić Loparić