Švedski fakulteti

Pročitajte vodič po najboljim sveučilištima na sjeveru Europe, koji će od sljedeće godine biti besplatni za sve hrvatske studente.

Skandinavske zemlje izrazito su privlačna destinacija za mnoge, bilo da je riječ o kratkom turističkom boravku ili pak zasnivanju novog, boljeg života na njezinom prohladnom tlu. To nije iznenađujuće jer se ubrajaju među najrazvijenije i najnaprednije države, a njihov jedinstveni gospodarski pristup, tzv. ˝skandinavski model˝, hvaljen je širom svijeta zbog naglaska na socijalnoj osjetljivosti, jednakosti, liberalnosti i ljudskim pravima. To čini skandinavske države mjestima visoke kvalitete života, i sve popularnijom opcijom za studijski boravak.

Švedska, najveća i najmnogoljudnija skandinavska država, donedavno je bila izrazito poželjna lokacija za studiranje, te je u prošlom desetljeću zabilježila gotovo pa pravu invaziju inozemnih studenata. No, situacija se prošle jeseni zbog financijskih razloga uvelike promijenila. Naime, do akademske godine 2011./2012. studiranje je, u pravom skandinavskom socijalno osjetljivom duhu, bilo besplatno za sve – bilo Šveđane, državljane Europske unije ili stanovnike bilo koje druge države na svijetu.

Veliki broj inozemnih studenata koji je takav režim privukao postao je prevelikim teretom za švedske porezne obveznike, stoga je od zimskog semestra uvedena naplata školarina od otprilike 80 do 140 tisuća kruna (što je ekvivalentno tek nešto manjem iznosu u kunama) za državljane zemalja izvan Europske unije. Iako je švedska vlada ponudila tristotinjak stipendija koje pokrivaju godišnje školarine, broj inozemnih studenata pao je za više od 75 posto. Očito je da je hrvatskim studentima željnima produbljivanja znanja u Švedskoj najbolja preporuka da se strpe do konačnog ulaska u Europsku Uniju.

Švedska broji 42 javne institucije visokog obrazovanja, te one nude više od 500 magistarskih studija raznih znanstvenih područja na engleskom jeziku – stoga, kada za to bude financijski povoljniji trenutak, studentima iz Hrvatske izbora nipošto neće manjkati. Švedska sveučilišta poznata su po pristupu usmjerenom na potrebe studenata te naglasku na radu u grupama, a kvaliteta naobrazbe koju nude je priznata u svjetskim okvirima.

Uppsala fakultet

Sveučilišta u Lundu i Uppsali često se mogu naći na rang listi 100 najboljih fakulteta na svijetu, što ih svrstava među elitnih 0.5 posto najcjenjenijih meka znanja, dok se medicinski fakultet Karolinska Institutet nalazi među najprestižnijim fakultetima u Europi uopće, te zauzima visoko 32. mjesto na globalnoj ljestvici.

Na polju znanstvenih istraživanja u strojarstvu i tehnologiji, pak, izdvaja se Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu – Kungliga Tekniska Högskolan.

Ako imate veliku želju upisati studij u Švedskoj ili se pak želite pripremiti na vrijeme, internetska stranica Study in Sweden nudi pregršt informacija o švedskim sveučilištima, procedurama upisa te životu u Švedskoj općenito.

Također dobro mjesto za prikupljanje informacija je stranica erudera.com koja pruža dnevne novosti vezane uz studiranje ali vezane i uz studentski život.

Prijave za mjesta na švedskim fakultetima otvaraju se sredinom listopada te završavaju sredinom siječnja (naravno, za upise za akademsku godinu koja slijedi – a ona u Švedskoj počinje već krajem kolovoza!), te se vrše putem Interneta.

Naravno, planirate li studirati na engleskom jeziku, uz uobičajene dokumente morat ćete priložiti i dokaz o položenom IELTS ili TOEFL certifikatu. Nakon što, uz malo sreće, u ožujku dobijete potvrdu da ste primljeni na željeno sveučilište, možete krenuti u pribavljanje dozvole za boravak.

Ako nemate stipendiju, morati ćete dokazati da imate dovoljno vlastitih sredstava za studij u Švedskoj kako bi vam dozvola bila odobrena – traženi iznos je 7300 kruna za svaki planirani mjesec boravka. Sretno!

Slijedi popis 10 najcjenjenijih sveučilišta u Švedskoj:

SVEUČILIŠTE: KAROLINSKA INSTITUET
LOKACIJA: Stockholm
KONTAKT: tel.: +46 8 524 861 60; e-mail: malin.ahlen@ki.se

SVEUČILIŠTE: UPPSALA UNIVERSITET
LOKACIJA: Uppsala
KONTAKT: tel.: +46 (0)18-471 47 20; e-mail: studentservice@uu.se

SVEUČILIŠTE: LUNDS UNIVERSITET
LOKACIJA: Lund
KONTAKT: tel.: +46 (0)46 222 0100; e-mail: studyinfo@stu.lu.se

SVEUČILIŠTE: STOCKHOLMS UNIVERSITET
LOKACIJA: Stockholm
KONTAKT: tel.: +46 8 16 28 45; e-mail: study@su.se

SVEUČILIŠTE: CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA
LOKACIJA: Göteborg
KONTAKT: tel.: +46 317722500; e-mail: studieinfo@chalmers.se

SVEUČILIŠTE: GÖTEBORGS UNIVERSITET
LOKACIJA: Göteborg
KONTAKT: tel.: 46 (0)31 786 18 60; e-mail: studievagledning@gu.se

SVEUČILIŠTE: KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN
LOKACIJA: Stockholm
KONTAKT: tel.: +46 8 790 60 00; e-mail: international@kth.se

SVEUČILIŠTE: UMEA UNIVERSITET
LOKACIJA: Umea
KONTAKT: tel.: + +46 90-786 50 00

SVEUČILIŠTE: HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM
LOKACIJA: Stockholm
KONTAKT: tel.: +46-8-736 90 00; e-mail: info@hhs.se

SVEUČILIŠTE: LINKÖPING UNIVERSITET
LOKACIJA: Linköping
KONTAKT: tel.: +46 13 28 10 00

Silvia Vidović