Učenje engleskog jezika u izvornom okruženju: tečaj u idiličnom Horshamu

Provedite dio ljeta 2018. učeći engleski jezik na visokokvalitetnom engleskom sveučilištu u okolici Londona u idiličnom engleskom gradiću okupanom ljepotom prirode.

Horsham - slika iz zraka

Pitoreskni Horsham trgovački je gradić koji leži na gornjem toku rijeke Arun u zapadnom dijelu tradicionalne grofovije Engleske poznate kao Zapadni Sussex. Ime grada u prijevodu znači „dom konja“ jer se za vrijeme srednjeg vijeka upravo ovdje trgovalo tim plemenitim životinjama.

horsham engleska

Središte grada naziva se Carfax i njome se proteže ulica Causeway gdje se isprepleću kuće izgrađene tijekom 17., 18. i 19. stoljeća s gustim drvoredom prekrasne „londonske platane“. U užoj gradskoj okolici smješten je i muzej Horsham te župna crkva St. Mary. Laganom šetnjom u smjeru juga dolazi se do dijela grada nazvanim Normandija gdje su svojevremeno u malenim drvenim kolibama živjeli razni obrtnici i kovači željeza.

engleski jezik

Jedna od većih zanimljivosti Horshama svakako je njegov istoimeni park unutar kojeg se nalazi ribnjak te nekoliko nogometnih igrališta i teniskih terena dok je u njegovoj okolici izgrađen veliki bazenski kompleks i gimnastički centar. Osim sportskih aktivnosti, grad skriva i svoju umjetničku stranu koju je moguće potražiti odlaskom u The Capitol – dio grada u kojem se smjestilo kazalište, umjetnički studio, galerija te dvije kino dvorane.

Gradić Horsham je također idealna destinacija za sve one koji dio ljeta 2018. žele provesti učeći engleski jezik na kvalitetnom koledžu smještenom u posve sigurnom i mirnom okruženju južne Engleske.

Horsham - slika škole izvana

Oxford International – Christ’s Hospital School Horsham

Christ’s Hospital koledž izgrađen je 1552. godine za vrijeme vladavine kralja Edwarda VI., a nalazi se u rezidencijalnom dijelu Horshama u blizini željezničke postaje od koje se direktnom vožnjom vlakom za sat vremena stiže do središta Londona. U sklopu koledža polaznicima su na raspolaganju sportski tereni na otvorenom, sportski centar s dvoranama, bazen, kazalište, disko, kantina, svijetle i prostrane učionice te prostorije za druženje.

Sussex england

Smještaj polaznika

Smještaj polaznika organiziran je u studentskoj rezidenciji u sklopu koledža u dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim sobama s kupaonicom, a polaznicima se preporuča da sa sobom ponesu vlastite ručnike. Uobičajena je procedura da škole naplaćuju od polaznika depozit na prvi dan dolaska u školu za slučaj štete koji se prilikom odlaska vraća ako je smještajna jedinica neoštećena.

Na dan dolaska polaznicima se predstavlja kućni red, a sva načinjena šteta zbog nepoštivanja kućnog reda naplaćuje se izravno od polaznika.

Prehrana polaznika je organizirana na osnovi punog pansiona što uključuje doručak, ručak i večeru, a svi obroci su jednostavni i internacionalni.

Izbor i vrsta jela te normativi podliježu pravilnicima o organiziranoj studentskoj prehrani zemlje u koju se putuje. Kod odlaska na cjelodnevne izlete, umjesto ručka u koledžu, polaznicima je osiguran lunch paket ili voucher za obrok.

Korisne informacije vezane uz grupni polazak

Pratitelj grupe, najčešće profesor stranih jezika, koji s polaznicima putuje i boravi tijekom cijelog putovanja, brine se o redovitom pohađanju nastave i drugih organiziranih aktivnosti, pomaže polaznicima u izvršavanju obaveza te ih prati na izlete i razglede koji su uključeni u osnovni paket aranžman, a organizira ih škola.

Grupu na odredištu čekaju predstavnici škole i organiziraju prijevoz do smještajnog objekta nakon čega slijedi registracija polaznika i raspored smještaja po sobama. Prvi obrok na dan dolaska je uglavnom večera. Prvog radnog dana u školi testira se znanje polaznika, te se na temelju ostvarenih rezultata testiranja polaznici raspoređuju po grupama.

Škola vodi računa da u jednoj radnoj grupi od najviše 15 polaznika bude što manje učenika s istog govornog područja. Ako polaznik nije zadovoljan svojim rasporedom u grupu, o tome mora odmah obavijestiti svog pratitelja grupe koji će učiniti sve potrebne aktivnosti kako bi se ponovilo testiranje ili pronašlo zadovoljavajuće rješenje.

Tijekom boravka od jednog tjedna organizirano je 15 sati engleskog jezika (3 sata dnevno) u jutarnjim ili poslijepodnevnim satima. Zbog cjelodnevnih izleta moguće je da nastava bude organizirana i u jutro i poslijepodne, a na kraju tečaja svaki polaznik dobiva certifikat o završenom tečaju.

Škola osigurava korištenje knjiga i nastavnih materijala koji se mogu i kupiti u školi, a preporučuje se da polaznici ponesu svoj mali rječnik, gramatiku, bilježnicu i pribor za pisanje.

Nakon napornog učenja vrijedi se malo i zabaviti pa će tako polaznici moći bezbrižno uživati u veselim internacionalnim večerima, disku, raznim kvizovima, karaokama, modnoj reviji, talent showu, plesu, dramskoj radionici, umjetničkim radionicama, filmskim večerima, izradi nakita te se rekreirati plivanjem, igrajući odbojku, nogomet, košarku ili badminton.

Izleti i aktivnosti

Škola organizira izlete u bližu i dalju okolicu grada Horshama, a broj izleta uključen je u cijenu osnovnog aranžmana. Organizirani su prijevoz i vođenje, a ulaznice u objekte koji se posjećuju (ako postoje) plaćaju se na licu mjesta osim ako nije navedeno da je ulaznica uključena.

Victoria and Albert Museum

Tako su tijekom boravka od dva tjedna organizirana dva cjelodnevna izleta u London gdje će polaznici prošetati gradom, posjetiti i razgledati Covent Garden – omiljeno mjesto s brojnim restoranima i barovima; National Gallery – državni muzej umjetnosti s više od 2300 umjetničkih djela te podjednako zanimljiv Kensington Museum odnosno Victoria and Albert Museum – najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu.

Oxford Street

Nakon razgledavanja brojnih znamenitosti grada, polaznici će moći predahnuti u prekrasnom Hyde Parku, ali i obaviti kupovinu u najprometnijoj trgovačkoj ulici na svijetu Oxford Street ili pak Regent Street ulici gdje se pored Piccadilly Circusa nižu neki od najluksuznijih londonskih dućana.

Piccadilly Circusa

Regent Street

Osim važnih londonskih atrakcija, ništa manje zanimljivo osmišljen nije ni cjelodnevni izlet u poznato morsko kupalište i grad Brighton, najpoznatiji po tome što je prvi u Britaniji 1883. godine duž obale izgradio elektrificiranu željezničku prugu, a gdje će polaznici također imati priliku posjetiti čudesni Sea Life centar s više od 3500 morskih životinja.

Manje poznate zanimljivosti o Londonu i Engleskoj

• Grad London se u povijesti još nazivao Londonium, Ludenwic i Ludenburg.
• Vozači poznatih crnih taksija „Black Cabs“ u Londonu moraju zapamtiti svaku ulicu i važnu zgradu koja se nalazi na udaljenosti oko 10 kilometara od željezničke postaje Charing Cross, a njihovo znanje prije prve vožnje provjerava se na ispitu.
• Otisnuti lik kraljice Elizabete II. na kovanici od jedne funte pokazuje točan broj njezinih godina u trenutku kada je kovanica izrađena.
• Izdajom se smatra ukoliko je poštanska markica s likom kraljice Elizabete II. zalijepljena obrnuto na omotnici, odnosno tako da je njezina glava na donjem dijelu markice.
• Dvorac Windsor je najstarija kraljevska rezidencija na svijetu koju još uvijek aktivno koristi kraljevska obitelj.
• Engleska je bila dio najkraćeg rata u povijesti – borila se protiv Zanzibara koji se predao nakon samo 38 minuta.
• Jato ptica je 1945. godine sletjelo na minutnu kazaljku Big Bena koja je zatim vrijeme vratila punih pet minuta unatrag. Također, ime Big Ben se zapravo odnosi na zvono unutar sata na tornju.
• Prvi telefonski imenik u Engleskoj izdan je 1880. godine i sadržavao je popis od 248 prezimena i adresa bez telefonskih brojeva jer je u to vrijeme telefonska centrala upućivala sve pozive.
• Nijedan grad Ujedinjenog Kraljevstva od morske obale nije udaljeniji više od 113 kilometara, a najudaljenije mjesto zove se Coton in the Elms.
• Engleski parlament je 1647. godine ukinuo Božić tako da ga nitko u zemlji nije smio slaviti.

Korisne informacije

Za putovanje u Veliku Britaniju nije vam potrebna viza, no za ulazak u zemlji potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju!
Također, pripazite na svoju imovinu i dokumente prilikom posjete važnih turističkih središta i njihovih znamenitosti.

Ako ste se odlučili na tečaj engleskog jezika u ovom predivnom gradu, svoje mjesto rezervirajte na vrijeme.

PBZ Card Travel
PBZ Card d.o.o., putnička agencija
Radnička cesta 44,
10000 Zagreb
Telefon: 01/612 42 22 Faks: 01/ 636 30 99
travel@pbzcard.hr