Kada je vrijeme za odlazak u rodilište – simptomi poroda

Iako danas ginekolozi vrlo precizno predviđaju termin poroda, nitko ne može sa sigurnošću reći kada će porod točno početi.

Kao što i u trudnoći svaka žena ima individualne simptome (ili ih uopće nema!), tako se i simptomi odnosno znakovi da je porod sve bliži razlikuju od žene do žene.

No znanje o mogućim znakovima i simptomima te njihovo prepoznavanje budućoj majci može itekako koristiti i olakšati trenutke koji prethode dolasku bebe na svijet.

Posebno su prvorotkinje često u strahu i nedoumici hoće li na vrijeme prepoznati da je vrijeme za odlazak u bolnicu i je li “to baš to”, jer naravno da nitko ne želi doći prerano i provesti tamo nepotrebno vrijeme.

Samom porodu prethodi više čimbenika i jasnih znakova da je beba “spremna”

No važno je naglasiti da, baš kao i u trudnoći, ne mora svaka žena iskusiti sve znakove koje ćemo ovdje navesti niti se oni moraju odvijati nekim utvrđenim redoslijedom.

Najveća je zabluda, za koju su pomalo “krivi” i igrani filmovi, da prvo mora puknuti vodenjak nakon čega iscuri plodna voda, što je znak za spektakularnu jurnjavu u bolnicu, kao da beba već izviruje i samo što nije vani.

trudnica 55

Znaci da je porod blizu

Braxton-Hicksove kontrakcije

Upravo ovaj simptom navodimo kao prvi jer nije rijetkost da ove kontrakcije trudnice osjećaju već i nakon 30. tjedna trudnoće.

Karakteristika Braxton-Hicksovih kontrakcija jest da trbuh postane vrlo tvrd, no za razliku od pravih trudova, ove kontrakcije, iako ih se može pogrešno zamijeniti za trudove, nisu bolne niti se javljaju u pravilnim razmacima.

Dakle, oni mogu služiti kao “primjer” kako trudovi ne izgledaju, odnosno kako bi trudnica prave trudove lakše prepoznala.

Spuštanje ploda u zdjelicu – osjećaj olakšanja

Dva do četiri tjedna prije poroda žena može, zbog spuštanja ploda u zdjelicu, osjetiti olakšanje jer više nema pritiska na prsni koš te zbog toga nema uobičajene trudničke zadihanosti, a uslijed toga može nestati i žgaravica, česti pratilac trudnoće.

No spuštanje ploda uvjetuje veći pritisak na mjehur pa se može javiti potreba za češćim mokrenjem, kao i bolovi u području vagine.

Grčevi

Danima prije poroda trudnica može osjetiti grčeve u preponama te bolove u križima sličnima onima tijekom mjesečnice. To može i ne mora biti znak početka porođaja, no valja pričekati i ostale znakove.

Simptomi viroze

Tjedan dana prije poroda trudnica može osjetiti simptome slične virozi (proljev, vrtoglavica, mučnina…), što je prirodan put čišćenja tijela koje se priprema za dolazak bebe.

Svijanje gnijezda

Navala energije i neobjašnjiva potreba za čišćenjem i pripremom svega za bebu, tzv. “gniježđenje”, često se događa nekoliko dana prije poroda.

No trudnica se, unatoč osjećaju da ima puno energije, u ovoj fazi ne bi trebala previše umarati.

Znaci da je porod počeo

Odvajanje sluznog čepa

Širenjem vrata maternice i njegovim skraćivanjem, sluzni čep koji se tijekom trudnoće nalazi na vrhu maternice štiteći plod od infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscjedak ružičaste boje, često prošaran krvnim žilicama.

To je znak da će se trudovi pojaviti u okviru 24 sata, no, opet, tome ne mora biti tako.
Tada je vrijeme da buduća majka, ako već nije, pripremi sve za bolnicu te da se odmara čekajući trudove.

Ako je sluzni čep krvav, dobro je odmah otići u bolnicu jer to može značiti da je došlo do ljuštenja posteljice i da ona izlazi iz maternice, što nije dobro jer više ne štiti plod kako bi trebala.

Pucanje vodenjaka

Pod “pucanjem vodenjaka“, kako je to već uvriježeno govoriti, podrazumijeva se prsnuće plodovih ovoja koji okružuju plod te plodova voda iscuri.

To curenje često nije kao u filmovima, više je slično kapanju ili laganom izlijevanju. U ovoj fazi dobro je konzultirati se s liječnikom jer se može dogoditi da nakon toga ne krenu trudovi, te može doći do infekcije ploda.

Ako je voda bistra i trudnica se dobro osjeća, nema velike žurbe za odlaskom u rodilište, iako je praksa da se trudnica tada ipak pregleda kako bi se utvrdilo da je s plodom sve u redu.

Ako trudovi ne počnu tijekom sljedećih 24 sata, uglavnom se porod inducira kako bi se izbjegla infekcija ploda.

Posebno je važno odmah se uputiti u bolnicu ako se u plodovoj vodi vidi krv ili mekonij zelenkaste boje, što može značiti potencijalne probleme s plodom.

No i tu postoje iznimke. Nekim trudnicama ne pukne vodenjak do početka trudova, točnije ili može puknuti tijekom trudova ili ga liječnik probuši.

Trudovi

Trudovi su siguran znak da je porod počeo. U početku oni mogu biti nepravilna razmaka i trajati petnaestak sekundi.

Uputno je bilježiti razmake između trudova, a kad se oni stabiliziraju odnosno kad se počnu ponavljati svakih deset minuta, vrijeme je za polazak u rodilište.

Grlić maternice u tom se trenutku sve intenzivnije otvara pa su i trudovi sve bolniji te mogu potrajati i cijelu minutu.
Tijekom trudova može doći i do proljeva, odnosno prirodnog pražnjenja crijeva. Plod se pri trudovima sve manje miče, što je normalno. Pojačano micanje ploda u ovoj fazi može značiti potencijalne probleme.

Korak do upoznavanja

Navedeni znakovi znače da je porod počeo i da se bliži trenutak kada će trudnica upoznati biće koje je će joj zauvijek promijeniti život.

S obzirom da tijekom trudova i beba osjeća nelagodu koju tijekom trudnoće nije osjećala, te reagira na stanje i emocije majke, važno je da majka na porod krene smirena i sigurna u sebe.

Razumljivo je da se, posebno kod prvorotkinja koje, koliko god pripremljene i educirane bile, ipak ne mogu imati točnu predodžbu što ih ustvari čeka, javlja strah.
Njega treba kontrolirati i imati povjerenje u liječničku ekipu, kako bi se proces rađanja olakšao svima koji su u njega uključeni.

Izdvojeno:

Kako prepoznati razliku između pravih i lažnih trudova

Kod lažnih trudova bol je smještena u donjem dijelu trbuha (kao uoči i tijekom mjesečnice), a kod pravih trudova ishodište boli je u dnu kralježnice te se postepeno širi prema donjem dijelu trbuha.

Uz to, lažni trudovi nisu pravilnog razmaka. No svakako je uputno da se trudnica, ako nije sigurna u prirodu bolova, obrati liječniku i potraži stručno mišljenje.

Piše: Wishmama