Mini vodič za oralno zdravlje trudnica

O zdravim zubićima vaše bebe ključna je briga za oralno zdravlje mame prije i tijekom trudnoće.

Iako je trudnoća zasigurno najljepše razdoblje u životu svake žene, to je i period brojnih promjena na koje se žensko tijelo, u vrlo kratkom vremenu, mora naviknuti: endokrinoloških, imunoloških, metaboličkih, dermatoloških, vaskularnih, emotivnih, ali i drugih promjena.

Svaka je trudnoća priča za sebe i svim je budućim mamama uvijek zajednički jedan jedini cilj: roditi zdravu bebu, ali i očuvati svoje vlastito zdravlje jer jedino je zdrava, sretna i zadovoljna mama ona koja će svojoj bebi moći dati svoj maksimum, a oralno zdravlje je itekako važan čimbenik u očuvanju cjelokupnog zdravlja trudnice.

Nebrojeno ste puta, drage trudnice, čule kako je briga za vaše oralno zdravlje i prije trudnoće, ali i za vrijeme same trudnoće, vrlo važna jer je adekvatna briga za zdravlje usne šupljine zalog za buduće zdravlje ne samo majke, već i djeteta. No, prije svega, potrebno je razjasniti neka vjerovanja ukorijenjena već stoljećima u našem narodu.

Ostavimo narodne priče u 19. i 20. stoljeću

Uz oralno zdravlje trudnice u narodu se provlači nekoliko mitova koje bi trebalo raskrinkati jednom za svagda.
Nekad se govorilo kako će svakom trudnoćom trudnica izgubiti jedan zub i doista je u vrijeme naših baka ta izreka vrijedila jer je zbog nedovoljne oralne higijene i izbjegavanja posjeta stomatologu u to doba često dolazilo do upala zubnog mesa, karijesa i posljedičnog gubitka zuba.

No, mi ipak živimo u 21. stoljeću, u vremenu kada su ljestvica higijenskih standarda podignuta na jednu sasvim novu razinu, kada su žene navikle na redovite sistematske i stomatološke preglede te gubitak zuba više nije opcija – niti za jednu jedinu trudnicu.

Drugi je narodni mit vezan uz izbjegavanje posjeta stomatologu za vrijeme trudnoće – stomatolog se u trudnoći nipošto ne smije zaobilaziti jer on je najbolji prijatelj i vašeg osmijeha, ali i zdravih zubića vaše bebe.

Stomatolog će vam dati savjete o oralnom zdravlju, preispitati vaše prehrambene navike, zaštititi zube od karijesa, procijeniti u kakvom je stanju vaše zubno meso i ukratko, spriječit će na vrijeme nastanak bilo kakvih problema u usnoj šupljini koji bi se mogli pojaviti za vrijeme trudnoće.

Od problema, na prvom bi se mjestu, mogli pojaviti karijes i gingivitis ili čak parodontitis, a ovaj posljednji u nizu – parodontitis, mogao bi prilično zakomplicirati vašu trudnoću, no o tome nešto kasnije.

Hormoni uzrokuju brojne promjene

Dobro je poznato kako se u trudnoći zbog povećanog djelovanja hormona i fluktuacije razina estrogena i progesterona, javlja i povećana sklonost upalama zubnog mesa.

U razdoblju trudnoće zubno meso postaje lagano otečeno i vrlo osjetljivo te u slučaju da trudnica ne brine dovoljno za svoje oralno zdravlje zubni plak može postati odlična podloga za rast bakterija i posljedične upale zubnog mesa – gingivitis i parodontitis.

Osim toga, u trudnoći se javlja i povećana kiselost sline koja može biti uzrokovana i trudničkim jutarnjim mučninama, ali i promjenom prehrane – treba znati kako je povećana kiselost svakako jedan od čimbenika koji pogoduju nastanku karijesa.

Kako bi se uklonila opasnost od nastanka karijesa, sve je buduće majke potrebno upozoriti na nužnost ispravne oralne higijene i obavezno uklanjanje zubnog plaka.

Savjetujem stoga korištenje četkica za zube sa sintetskim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom, a zubna pasta neka bude ona s fluorom, ali bez abrazivnih čestica koje bi mogle oštetiti vašu zubnu caklinu.

Pored četkice i paste za zube savjetujem koristiti i zubnu svilu te po potrebi tuš za usta. U slučaju da trudnica pati od jutarnjih mučnina, savjetujem da se uvijek, nakon izbacivanja sadržaja želuca, zubi operu, a usta isperu vodom jer kiselina može nagristi zubnu caklinu.

trudnica naslovna

Mali vodič za oralno zdravlje trudnica

Kako se hraniti za vrijeme trudnoće?

Za vrijeme trudnoće nužno je smanjiti unos šećera jer šećer zajedno s lošom higijenom dovodi do stvaranja karijesa, stoga vodite računa da ne uzimate šećer između obroka.

Tijekom trudnoće svaki plod od majke dobiva sve što je potrebno za rast i razvoj te je trudnicama neophodna zdrava i raznovrsna prehrana s dostatnom količinom i omjerom bjelančevina, ugljikohidrata, masti, kalcija, željeza, fosfora i dr.
Nedostatna i jednolična prehrana nažalost može uzrokovati poremećaje mineralizacije mliječnih zubi u djeteta.

Zakažite prvi kontrolni pregled čim saznate da ste trudni

Već na samom početku trudnoće, u prvom trimestru, odlučite se na prvi kontrolni pregled i posjet svom stomatologu te tako osigurajte optimalno oralno zdravlje – svoje, ali i bebino.

U prvom je trimestru potrebno odstraniti zubni kamenac i napraviti detaljan pregled stanja u vašim ustima. Trudnicu je potrebno uputiti u učinkovitu i pravilnu njegu zuba kao i važnost zaštite zuba topikalnom fluoridacijom te joj objasniti kako je njega zuba za vrijeme trudnoće i za nju i za bebu od izuzetnog značaja.

Kako se tijekom prvog tromjesečja trudnoće razvija najveći broj organa djeteta (to je period trudnoće poznat i po nazivu “vrijeme organogeneze”), on predstavlja i najznačajniji dio trudnoće za razvoj ploda.

Upravo je iz tih razloga velik broj stomatologa suglasan kako je u cilju smanjenja bilo kakvog potencijalnog rizika po plod, invazivnije terapijske zahvate sigurnije odložiti za drugo tromjesečje. No, postoje neka stanja trudnica koja zahtijevaju neodgodivo liječenje, a ipak se mogu obaviti s minimalnim rizikom.

Smijem li koristiti lijekove za vrijeme trudnoće?

U pogledu uzimanja lijekova tijekom trudnoće treba biti oprezan.

U cilju neophodnog liječenja prihvatljivi antibiotici su penicilin i njegovi derivati – amoksicilin (ako ne postoji alergija na penicilin), klindamicin, ali ne i tetraciklini koji mogu prouzrokovati obojenost, kako mliječnih tako i trajnih zubi djeteta.

Ako zbog bolesti trudnica treba uzeti antibiotik, treba joj uvijek ukazati na štetnost antibiotika iz skupine tetraciklina te savjetujem da se uvijek dodatno posavjetujete s liječnicima vezano uz uzimanje svih lijekova.

Od analgetika kod zubobolje moguće je bez posljedica uzeti preparate koji sadrže paracetamol, ali treba biti oprezan kod uzimanja većih količina aspirina i lijekova na bazi ibuprofena (Brufen).

Anestetici koji se upotrebljavaju u stomatologiji kao što su novokain ili lidokain mogu proći kroz placentarnu barijeru koja mnogim lijekovima sprječava prolazak prema plodu, no doze anestetika koje se koriste pri radu u stomatološkim procedurama su izuzetno male i sigurne.

Posjet stomatologu po tromjesečjima

Prvo tromjesečje trudnoće

U ovom periodu treba staviti naglasak na stomatološki pregled i dobru oralnu higijenu – pranje zuba poslije svakog jela, kako bi se naslage hrane i kamenca na zubima koji vode k upali otklonili.

Od velikog je značaja davanje savjeta trudnicama o važnosti održavanja higijene usne šupljine tijekom trudnoće kako bi se sačuvalo zdravlje zuba i usne šupljine. Trudnice, naročito u prvom tromjesečju trudnoće, često imaju mučninu i jutarnja povraćanja, a u težim slučajevima i češća povraćanja.

Poslije takvih epizoda neophodno je oprati zube četkicom, isprati usnu šupljinu, a u slučaju povraćanja neutralizirati kiselost prouzrokovanu povraćanjem želučanog sadržaja.

Drugi oblici liječenja zuba se obično odlažu za vrijeme poslije trudnoće, a mnoga hitna liječenja, ako je to moguće, zakazuju se u drugom tromjesečju trudnoće.

Drugo tromjesečje

Također, i u ovom tromjesečju trudnoće preporučuje se vrlo ozbiljno pridržavanje savjetima vezanim uz higijenu usne šupljine. Neophodna liječenja zuba su u ovom periodu trudnoće relativno komforna i sigurna.

Treće tromjesečje

Ako se ukaže potreba, treći trimestar je najpogodnije vrijeme za terapiju upale i otoka desni. Posjeti stomatologu trebaju biti kratki jer se u to vrijeme trudnica već neugodno osjeća u zubarskoj stolici.

Kako spriječiti parodontitis kod trudnica?

Nažalost, veliki broj znanstvenih istraživanja upućuje na to da parodontitis može uzrokovati prijevremeni porođaj i stoga se ovo oboljenje smatra jednim od faktora rizika i za prijevremeni porođaj, ali i za probleme u trudnoći i malu porođajnu težinu te se obavezno mora držati pod kontrolom za vrijeme trudnoće.

Parodontitis je kronična bolest potpornog aparata zuba koji se stručno naziva parodont. Njemu pripadaju desni ili gingiva, cement zuba koji prekriva površinu korijena zuba, vezivna vlakna koja učvršćuju zub odnosno dezmodont i koštani nastavak gornje i donje čeljusti u kojima su smješteni zubi.

Parodontitis uzrokuju bakterije koje se, inače normalno prisutne u ustima, uslijed nedovoljne higijene počnu nekontrolirano razmnožavati.

Manjak vitamina, minerala i proteina, krvne bolesti i dijabetes pospješit će nastanak parodontitisa, kao i hormonalne promjene poput trudnoće, puberteta i menopauza, potom bolesti veziva, osteoporoza, psihosomatski poremećaji i neki lijekovi.

Parodontitis ćemo kod trudnica spriječiti redovitim četkanjem svih ploha zuba i desni kružnim pokretima, upotrebom zubne svile i redovitim posjetama stomatologu. Na prve znakove oticanja zubnog mesa i krvarenja valja upozoriti stomatologa te tražiti upute o najprimjerenijem načinu četkanja.

Četkanjem zuba moguće je uklanjanje samo mekih naslaga plaka, ali ne i zubnog kamenca, a stomatolog će ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom i/ili ručnim instrumentima.

Brojne paste za uklanjanje kamenca koje se pojavljuju na tržištu visoko su abrazivne i dugotrajnim korištenjem mogu izazvati oštećenja zuba te ih ne preporučujem.

Liječenje parodontnih bolesti sastoji se od redovitog uklanjanja tvrdih i mekih naslaga, funkcijske analize žvačnog sustava i uklanjanju dodatnih izvora infekcije poput karijesa, odstojećih ispuna i zamjeni loših protetskih nadomjestaka.
Već samim uklanjanjem uzroka bolesti upalni se proces zaustavlja.

Pod lokalnom anestezijom kirurški se uklanja kronično upalno tkivo zubnih džepova, a u pojedinim slučajevima potrebne su, također bezbolne, veće operacije.

Kako antibiotici slabo dosežu džepove i oralno liječenje antibioticima polučuje slabiji uspjeh, pronađene su nove metode izravnog postavljanja antibiotika u džepove. Lokalno nanošenje antibiotika samo je jedna od pomoćnih metoda u liječenju i nipošto nije dostatna bez potpune higijene.

Ako ste trudnica, a imate i najmanju naznaku parodontne bolesti – krvari vam zubno meso, crveno je i izgleda otečeno, nemojte brinuti jer će brigu i stres osjetiti i vaša beba, ali i u njenom i u svom najboljem interesu ne propustite zakazati pregled kod vašeg stomatologa koji je najkompetentniji procijeniti vaše oralno zdravlje i koji će vam nakon pregleda dati najbolje opcije za daljnju terapiju.

Autor: dr. Zdenko Trampuš, DDS
Izvor: abeceda roditeljstva