Nordijsko hodanje u trudnoći? Definitivno da!

Odlučite li se za ovu varijantu, dobit ćete i trenutačnu injekciju dobrog raspoloženja.

Ako ste zdrava trudnica i nema prepreka fizičkoj aktivnosti, prije nego krenete u svakodnevne šetnje i nove aktivnosti pročitajte nekoliko zanimljivosti…

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija.

Za razliku od normalnog hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku.

To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi

Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje zdravlju.

stapovi za nordijsko hodanje

Izravne koristi od redovite tjelesne aktivnosti u kombinaciji sa nordijskim hodanjem ogledaju se prije svega na kvalitetnijem životu, jačim mišićima, boljem držanju tijela, smanjenju bolova u zglobovima i mišićima, smanjene bolova u kralježnici što je česta pojava u trudnoći.

Nordijsko hodanje doprinosi izravno održavanju dobre pokretljivosti i ravnoteže u trudnoći te smanjenju rizika od pada.

Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi

Nordijsko hodanje višestruko je korisna aktivnost zato što pozitivno utječe na srce i krvne žile, mišiće, kralježnicu i zglobove.

Upotrebom štapova obično se hodanje pretvara u mnogo učinkovitiju aerobnu rekreaciju koja djeluje na gotovo sve mišićne skupine i povećava potrošnju energije.

Zahvaljujući štapovima smanjuje se pritisak na zglobove, poglavito na koljena, te je zbog toga nordijsko hodanje osobito preporučljivo u trudnoći.
Aktiviraju se mišići gornjeg dijela tijela, što dovodi do povećanja lateralne pokretljivosti vrata i kralježnice.

nordijsko-hodanje-trudnoca-1

Kod nordijskog hodanja težina tijela se raspoređuje na dvije noge i dva štapa, pa se značajno manje opterećuju kralježnica i zglobovi, a sami štapovi omogućavaju individualni osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

Upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova.

Za razliku od običnog hodanja, koje trudnicama ponekad zna biti naporno, kod nordijskog hodanja trudnica se odguruje štapovima i koristiti mišiće gornjeg dijela tijela.

Dio težine prebacuje se s nogu na ruke, rasterećuju se koljena, kukovi i zglobovi donjeg dijela tijela te pri koračanju osoba dobi ugodan osjećaj lakoće.

Sama tehnika nordijskog hodanja nije osobito zahtjevna i uistinu je svatko može savladati u vrlo kratkom vremenu. Nordijsko hodanje može postati zdrava navika svake trudnice.

Tekst: Tea Sukreški
Izvor: sretna.hr