Trudnoća u doba koronavirusa i što trudnice trebaju znati

Što sve buduće mame odnosno trudnice trebaju znati o virusu koji se pojavio u najnovije doba, a baš u vrijeme kada ste trudni te stoga u jednom od najosjetljivijih razdoblja svog života.

Svi smo svjedoci koliko se u posljednje vrijeme govori o novom virusu COVID-19, bolesti prouzrokovanoj koronavirusom, koja nam je preokrenula živote i usmjerila našu pažnju na najveće mjere predostrožnosti.

trudnica trudnoca i koronavirus

Svjetska zdravstvena organizacija je iz tog razloga proglasila pandemiju i izdate su nove mjere zaštite. Sasvim je razumljivo da se strah ušuljao među ljude i da se postepeno sve više širi zabrinutost i među trudnicama i mama, pogotovo onim mamama koje su tek došle iz rodilišta.

Nacionalni institut za javno zdravstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, The Centers for Disease Control (CDC), nema dokaza koji bi upućivali na to da će biti nekih nepovoljnih i neželjenih ishoda na trudnoću kod žena koje obole od koronavirusa.

Do sada se nije pokazao bilo kakav rizik od pobačaja ili komplikacija kod zaraženih trudnica, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Promatrajući podatke s drugim koronavirusima (SARS, MERS), stručnjaci s Američkog koledža za primaljstvo i ginekologiju istakli su da COVID-19 možda može dovesti do nekih komplikacija, poput prijevremenog porođaja.

Međutim, informacije i podaci još uvijek su ograničeni, pa samim time to nije vjerodostojna informacija.
Pravila vrijede, jednako za trudnice kao i za sve ostale, odnosno savjetuje se da pojačaju higijenu i da budu oprezne ako se kreću vani.

trudnica i koronavirus

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Sjedinjenim Američkim Državama (CDC) javljaju da se trenutno ne zna da li trudnice imaju veće šanse da se razbole od ovog virusa i da li postoji veća vjerojatnost da razviju ozbiljnije bolesti kao posljedice utjecaja koronavirusa.

Trudnice doživljavaju promjene u tijelu koje bi mogle povećati rizik od nekih infekcija

Uz viruse iz iste obitelji kao i COVID-19 i druge virusne respiratorne infekcije, poput gripe, žene su imale veći rizik od razvoja teških bolesti. Treba imati na umu da se u ovo vrijeme veoma malo zna o COVID-19, posebno o njegovom učinku na trudnice i novorođenčad, a trenutno nema preporuka specifičnih za trudnice.

Najvažniji korak u sprečavanju širenja virusa, koji buduće mame moraju pratiti, jeste temeljna higijena, što češće pranje ruku što je zapravo ključno u ovoj situaciji.
Hidratacija i adekvatan odmor su važni činioci u jačanju imunološkog sustava.

Najčešća pitanja trudnica

Najčešće pitanja trudnice u ovoj novonastaloj situaciji je hoće li prenijeti virus na novorođenče, ako se zaraze tijekom trudnoće.

Studija zasnovana na podacima devet žena koje su zaražene virusom i koje su imale simptome pokazala je da se nijedna beba nije rodila inficirana.

Sve su bebe imale dobre Apgar-rezultate, postižući ocjene u rasponu od 8 do 9 unutar minute te ocjene od 9 do 10 u razdoblju od pet minuta.

Daljnja istraživanja u kojima je obuhvaćeno 89 beba, u dobi od jednog do jedanaest mjeseci, koje su zaražene ovim virusom, koronavirus prenio se s odraslih s kojima žive.

Od tih 89 beba, četiri su imale povišenu temperaturu, a dvije su imale respiratorne probleme. Nijednoj bebi nije bila potrebna intenzivna njega ili respirator, jer nijedna nije bila u teškom stanju.

Kod beba koje nisu zaražene koronavirusom, a majka je prilikom poroda imala isti, virus se nije našao u amnionskoj tekućini, bebinom grlu niti u majčinom mlijeku.

Zaključuje se da je mogućnost prijenosa virusa na fetus veoma niska, ali i da jednako tako ne postoje dokazi da je fetus imao bilo kakve negativne posljedice uslijed djelovanja virusa.

beba novorodence koronavirus

Za sada se nije pokazalo ni postojanje virusa u majčinom mlijeku

U uzorcima majčinog mlijeka nađeni su i uzorci antitijela koji štite od koronavirusa, što je svakako izvrsna vijest. Kako se ispostavilo da se infekcija prenosi putem respiratornih kapljica, majka koja se tek porodila bi češće trebala prati ruke te redovito koristiti masku, kako bi se smanjila izloženost bebe koronavirusu.

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) izjavio je da bi i trudnice, kao i ostali, trebali poduzimati iste preventivne mjere kako bi izbjegle infekciju.

Osobito trebaju voditi računa o izbjegavanju bilo kakvih bliskih kontakata, pogotovo s osobama koje kišu i kašlju.

Iz Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) savjetuju da su sve preporučene mjere dostupne na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije i da još uvijek ne postoji cjepivo koje bi spriječilo virus, ali da postoje preporuke za liječenje nastalih simptoma.

Ističe se da bi liječenje trudnica s potvrđenom infekcijom COVIDA-19 trebalo uključivati terapiju koju preporučuje Svjetske zdravstvene organizacije svim odraslim pacijentima, ali svakako je dogovor i s ginekologom obavezan.

Ako se majka zarazi virusom nakon poroda svakako bi trebala činiti sve da spriječi prenošenje virusa na bebu, poduzeti sve moguće mjere opreza, te obavezno nositi masku dok je u blizini bebe.

Ako majka koristi izdajalicu za mlijeko treba ju dobro sterilizirati te slijediti sve preporuke za pravilno čišćenje nakon upotrebe, kao i prati ruke prije doticaja bilo kakvog predmeta koji dolazi u dodir s bebom.