Kako djetetu usaditi dobre prehrambene navike?

Postoji devet pravila, načela, kojima možemo djetetu usaditi dobre prehrambene navike.

Biti primjer

Djetetu valja dati primjer vlastitim ponašanjem i navikama, jer ono će oponašati naš odnos prema hrani.

Zdravi međuobroci

Umjesto salama, čipsa, čokolade i bombona djetetu treba osigurati međuobroke koji su jednako ukusni, ali neusporedivo zdraviji.

Dobar odabir će tako biti voće, jogurt, zobene pahuljice, šnita kruha sa marmeladom, gusti napitci pripremani miješanjem voća i mlijeka ili jogurta, a za piće je prikladno dati vodu, voćni sok ili mlijeko.

Svježe voće i povrće

Od najranije mladosti valja prednost dati svježem voću i povrću kako bi se stvorila navika konzumiranja.

Pripremanje obroka

Nemojte si uskratiti zadovoljstvo pripremanja obroka. Umjesto odabira polugotove ili smrznute pripremljene hrane, s malo mašte možete prirediti ukusan i zdrav obrok u vrlo malo vremena, poput raznih salata ili tjestenina s povrćem, povrtnih krem juha ili složenaca.

Umjereno sa slatkim

Nije poželjno dijete naviknuti na velike količine slatkog. Smanjite dodavanje šećera u napitke i gotove pripravke te samu uporabu šećera gdje je god to moguće.

Manje soli

Dijete ne smijete naviknuti na dodatno soljenje, a sami obroci moraju biti pripremljeni s minimalnom potrebnom količinom soli.

Osjećaj krivnje

Ne smije se javiti osjećaj krivlje u djeteta zato što jede. Također, nemojte ga siliti da pojede sve što je na tanjuru pod svaku cijenu.

Ne volim to

Hranu koju dijete odbija nije prikladno zamijeniti za onu koju uvijek prihvaća. To možemo učiniti u posebnim situacijama, poput bolesti, ali to ne smije postati pravilo.

Slab apetit

Napreduju li dijete pravilno i ako je dobra zdravlja ne treba se brinuti ako malo jede. Naime to često pedijatri izgovaraju roditeljima koji se žale na slab apetit djeteta.

Autor: Marina Jakšić