Kako hraniti bebu dok je još bez zubića

Malim bebama zubići mogu početi rasti u različitom periodu a njihov kasniji rast samo na prvi pogled može predstvljati problem prilikom uvođenja čvrste hrane u prehranu djeteta.

Nedostatak zubića nikako ne mora biti ključan faktor u dohrani i uvođenju novih namirnica u prehranu djeteta.

Kod uvođenja drugih namirnica djeca se uglavnom hrane putem kašica ili pirea međutim nakon nekog vremena treba polako početi i s unosom čvršće hrane. Nedostatak zubića ne treba brinuti roditelje jer sjekutići, obično su to zubi koji prvi izlaze, uglavnom ne služe prilikom žvakanja hrane te zbog toga ne morate dijete, koje kasno dobiva ostale zubiće, lišiti čvrste hrane.

Od voća koje možete davati djetetu preporučuju se banane, marelice, lubenice, jabuke, kruške.

Voćke koje dajete djetetu moraju biti svježe ali ipak malo zrelije.
Voće koje ima koru obvezno ogulite a jabuke, kruške ili čvršće voće prvo lagano prokuhajte, kako bi malo omekanilo. Voće u prvim danima, kod uvođenja u prehranu, možete lagano ispasirati s vilicom ali ga nemojte pretvoriti skroz u pire, ostavite ipak malene grudice.

Povrće se mora blanširati ili lagano prokuhati ali da ne bude pregnjecavo. Preporučuje se mrkva, bundeva, brokula, cvjetača i krumpir. Tvrđe povrće treba dobro prokuhati.

U svakom slučaju prilikom dohrane obratite pozornost na tablicu u kojoj su naznačene vrste hrane i djetetova dob kada se može početi davati dohrana, a možete ju naći u tekstu Dohranjivanje bebe od rođenja do 12 mjeseci starosti

Novu hranu uvodite u malim količinama a djeca će po osjećaju naći način da prožvaču i progutaju hranu.