
Masti osiguravaju koncentrirani izvor energije.
Tijelo također treba određene zalihe masti kako bi se spriječio prekomjerni gubitak tjelesne topline. Stoga prehrana mora sadržavati masti. Namirnice koje sadrže masti također sadrže u masi topive vitamine A, D, E i K. Problem je u tome što mnogi ljudi jedu previše masti i pogrešnu vrstu masti.
Postoje dvije vrste masti – zasićene, koje su uglavnom životinjskog porijekla, i nezasićene, koje su biljnog porijekla. Zasićene su masti štetne i mogu u kasnijem razdoblju života dovesti do povišenih razina kolesterola i koronarne bolesti.
Važno je barem tijekom prve tri godine života djetetu davati punomasno mlijeko, ali nastojte smanjiti masti u kuhanju, te maslac i margarin koristite umjereno. Pokušajte smanjiti količinu zasićenih masti u prehrani vašeg djeteta tako što ćete mu davati manje crvenog mesa, osobito masnog mesa kao što je janjetina; zamijenite ga piletinom i ribom. To zapravo može biti pravi trenutak za promjenu prehrambenih navika cijele obitelji, te odbacivanje maslaca s tatinog tosta ujutro!
Masti
Nezasićene | Zasićene |
Ulja suncokreta, sjemenki grožđa, sezama, soje, repičinog sjemena i maslina. Mekani polinezasićeni margarin Masna riba (na primjer skuša) |
Maslac Meso Životinjska mast, salo, loj Jaja Sir i punomasni jogurt Kolači i keksi Tvrdi margarin Punomasno mlijeko |
Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Hrvatsko izdanje: Annabel Karmel; Kuharica za bebe i djecu
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820
Fotografija: David Masters