Ne solite hranu bebi do prve godine

Osnovno pravilo koje bi roditelji trebali usvojiti za svoju djecu do navršene prve godine života da nikako ne dodaju sol i šećer u bebinu hranu. Naime, nakon što beba počinje prihvaćati nove okuse poslije majčinog mlijeka ona otkriva i pokazuje interes za neku hranu više a za neku manje. Bebe nisu uvijek prijemčljive za nepoznate okuse, ali to ne znači da hranu koju u nekoj novoj kombinaciji odbijaju treba soliti ili šećeriti. Djetetu treba dozvoliti da proba više namirnica, a ako ga neka hrana ne privlači namirnice treba iskombinirati na drugačiji način.

Zašto je sol štetna u bebinoj hrani do prve godine?

Dnevna doza soli, koju beba treba u organizmu do prve godine, je svega 1 gram. Tu dozu beba dobiva kroz mlijeko kojim dijete još uvijek hranimo u tom razdoblju.
Dodavanje soli u hranu počet će opterećivati bebine bubrege koji se još uvijek razvijaju i oni neće moći normalno funkcionirati jer će biti preopterećeni.
Svako opterećenje rada bubrega može dovesti do njihove bolesti, a dokazano mogu tako uzrokovati hipertenziju u odrasloj dobi. Prekomjerni unos soli u djetinjstvu može kasnije uzrokovati razne bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze.

Kako obogatiti okus bebine hrane bez dodavanja soli?

Ako sami izrađujete dječje obroke dodajte neke prirodne začine koji su dozvoljeni za tu dob djece, a koji će dopuniti okus hrane koju spravljate. Nakon 7 mjeseci života, nikako ne ranije, u hranu se može rasporediti tijekom dana jedan manji prstohvat začina kumina, kurkume, svježi list korijandera, cimeta, papra.

Kako provjeriti da li i koliko gotova hrana za bebe ima udjela soli?

Postoji niz momenata kada moramo za dijete kupiti već gotovu hranu zato treba biti izuzetno oprezan u odabiru hrane. Sadržaj soli na ambalaži obično se prikazuje kao udio natrija zato prema nekoj slobodnoj procjeni hrana koja sadrži više od 0,6 g natrija smatra se već preslanom.

Piše: Wishmama