Prva u ciklusu kulinarskih radionica pod nazivom #KenwoodKuha već je krenula, a vodi ih Mirjana Špoljar jedna od najpopularnijih slastičarka koja je ujedno i dobitnica prestižnih svjetskih priznanja.
Glavna slastičarka slastičarnice hotela Esplanade Mirjana Špoljar dominira slastičarskom scenom već 40 godina, a u njezim delicijama uživala su mnoga svjetski poznata imena.
Mirjanina ideja je da vrhunsku slatku gastronomiju približi polaznicima radionica te da u neodoljivim zalogajima može uživati baš svatko.
Za prvu radionicu #KenwoodKuha Mirjana je izabrala izradu torte Šarlota s malinama
Polaznici su ovog puta bili amateri s više ili manje iskustva. Iznenađeni su izrađenim poslasticama koje su svima savršeno uspjele jer im je teško povjerovati da se tako nešto može napraviti “iz prve”.
Naravno, oduševljeni polaznici zadovoljno su slikali svoje torte i obasipali društvene mreže pa se Mirjanina Šarlota s malinama počela vrtiti Instagramom.
U nastavku je recept koji vam donose slastičarka Mirjana Špoljar i #KenwoodKuha
ŠARLOTA S MALINAMA
Jaconda biskvit:
Bjelanjak 4 kom
Šećer kristal 25 gr
Jaja cijela 4 kom
Badem mljeveni 115 gr
Šećer u prahu 115 gr
Brašno glatko 25 gr
Maslac otopljeni 25 gr
Prstohvat soli
Bjelanjke miksamo s prstohvatom soli dok se ne zapjene. Dodamo šećer i miksamo dok ne dobijemo čvrsti snijeg.
U drugoj posudi prosijte šećer u prahu.
Dodajte mljevene bademe i jaja pa sve dobro izmiješajte.
Dodajte brašno, malo po malo dodajte snijeg od bjelanjka i dobro izmiješajte silikonskom spatulom.
Na kraju dodajte otopljeni maslac.
Smjesu izlijemo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje te pečemo 10 minuta u pećnici prethodno ugrijanoj na 180° C.
Ohladimo, te izrezujemo željeni oblik.
Krema:
Šećer u prahu 50 gr
Vanilin šećer 20 gr
Mascarpone sir 500 gr
Tučeno slatko vrhnje 7 dl
Želatina u prahu 20 gr
Piškote 200 gr
Limun korica 1 kom
Sviježa menta 1 kom
Maline svježe 500 gr
Želatinu prelijemo sa malo hladne vode da nabubri.
Mascarpone sir miješamo sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna kratko dok se smjesa ne spoji u jednoličnu masu.
Lagano umiješamo tučeno slatko vrhnje, te želatinu koju smo otopili na pari. Kalup za tortu obložimo piškotama.
Na dno kalupa stavimo biskvit te napunimo kremom.
Tako pripremljenu šarlotu stavimo u hladnjak da se dobro ohladi te ohlađenu dekoriramo malinama, sviježom mentom ili nekim drugim voćem.
Dobar tek!
U listopadu Mirjana i Kenwood u Sweet Labu pripremaju svašta novog.
Ambijent Sweet Laba opremljen je s osam radnih jedinica i s vrhunskim Kenwood uređajima koji su na raspolaganju polaznicima radionica kako bi se upoznali s proizvodom.
Mirjana smatra da je taj broj optimalan za kvalitetno odrađenu radionicu kako bih se svakom polazniku mogla podjednako posvetiti.
Zahvaljujući Kenwood kuhinjskim uređajima koji imaju bezvremenski dizajn i vrhunske preformanske poput „Planetary Mix Action“ tehnologije, koja održava brzinu i snagu miksanja čak i pri većim opterećenjima, priprema jela i slastica uvijek je jednostavna, brza ali i zabavna – zato ih i Mirjana koristi kao „stalne pomagače“ u njenoj kuhinji.
Nije važno jeste li početnici ili iskusni slastičari jer Mirjana i Kenwood pripremaju vrlo raznolik program radionica, prilagođen svakom, neovisno o stupnju kulinarskog znanja.