Fritule i Tutti-frutti uštipci

U vrijeme poklada i maškara uštipci, fritule i krafne neizostavan su desert na svakom stolu, a djeca ih obožavaju..
Prženo voće u tijestu može se poslužiti kao idealan desert nakon laganog ručka ili kao samostalni međuobrok.

Sastojci za recept

razno voće narezano na komade veličine zalogaja
sok od 1/2 limuna
Zvijezda ulje za višekratno prženje
med i šećer, po želji

Tijesto
200 g brašna
2 žlice šećera u prahu
1/2 žlice praška za pecivo
2 žumanjka
2 bjelanjka
1 dl mlijeka
1 dl vode
prstohvat soli

Priprema recepta

Narezati voće. Poprskati ga limunovim sokom kako ne bi oksidiralo, tj. potamnilo. Brašno, šećer, žumanjke, mlijeko, vodu i prašak za pecivo dobro i energično izmiješati metlicom za snijeg ili mikserom. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i soli pa ga laganim pokretnima umiješati u pripremljeno tijesto. U dubokoj tavi ili manjoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. umakati komade voća i tijesto i pržiti u ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Stavljati manje komade u posudu kako se ne bi zalijepili. Voće je najbolje pržiti u više navrata. Fritule izvaditi na papirni ubrus da se ocijede od suvišne masnoće.

Poslužiti toplo, med i šećer po želji.

Uz dopuštenje: Zvijezda
Fotografija: Justin Kern