Dijete i pas dovode do posebnog odnosa u cijeloj obitelji

Psi imaju jedinstvenu vezu s ljudima, a naročito s djecom. Pas uči dijete odgovornosti, strpljivosti, empatiji i poštovanju.

Stvaranje odnosa između djeteta i psa

Ako obitelj već ima psa prije rođenja djeteta, važno je pravilno upoznati psa s novim članom obitelji. Po dolasku djeteta iz bolnice psu se treba približiti djetetova dekica kako bi ju ponjušio. U početku je vrlo vjerojatno da će pas biti ljubomoran radi manjka pažnje i vremena koje mu se posvećuje.
Dajte svom psu vremena za prilagodbu na novu obiteljsku strukturu. Zapamtite kako se odnos između djeteta i psa svakodnevno nadograđuje i na njemu treba raditi.

OVDJE pogledajte kako beba i pas stvaraju predivno prijateljstvo već od prvih dana susreta
Dijete i pas

Zajedničke aktivnosti djeteta i psa

S odrastanjem djeteta dolazi do sve veće interakcije. Međusobnim povjerenjem postaju nerazdvojni prijatelji. Dijete voli uključenost u zajedničke aktivnosti kao što su hranjenje i šetnja psa, a time se uči odgovornosti.

Hranjenje psa je zabavan zadatak. Na posudici označite mjeru do koje dijete može staviti pseću hranu. Psa učite strpljenju dok dijete stavlja hranu u posudu, a neka se sve odvija pod kontroliranim uvjetima i uz postavljene granice.

dijete-pas

No očekujte i spontanije aktivnosti hranjenja u kojima dijete samostalno nosi kutiju s briketima, sjeda na pod i nudi psu više briketa no što je previđeno, a sve je popraćeno općim oduševljenjem s obje strane.

Vođenje psa u šetnju možete pretvoriti u zajedničku aktivnost vas i djeteta. Kvalitetno provođenje vremena na svježem zraku dobro dođe nakon napornog radnog dana u vrtiću/školu i na poslu. Pas će veselo mahati repom dok mu dijete baca štapove.

Dijete i pas

OVDJE saznajte koje su pasmine kao stvorene za obiteljski dom

Stop alergiji

U studiji objavljenoj 2011. istraživači su pokazali utjecaj dugogodišnje izloženosti djece psima i mačkama na alergijsku senzibilizaciju. Sudionici istraživanja bili su 500-tinjak dječaka i djevojčica iz SAD-a koji su praćeni od rođenja. Njihovi roditelji su podnosili godišnje izvještaje s informacijama o psima i mačkama koji su najmanje većinu vremena provodili unutar kuće.

Djeca su bila testirana s 18 godina. Djeca su testirana s 18 godina na alergijsku senzibilizaciju na pse i mačke. Istraživači su otkrili kako je izloženost djece u prvim godinama života na pse i mačke bio najvažniji faktor u smanjenom riziku na alergijsku senzibilizaciju na iste životinje kasnije u životu u odnosu na one koji nisu imali životinju u kući u prvim godinama života.

OVDJE saznajte je li mačka dobar izbor za kućnog ljubimca?

Dijete i pas

Nesebičnost i iskrenost

Cesar Milan, poznat pod nadimkom Šaptač psima, dugogodišnji je trener pasa. Smatra kako možemo puno toga naučiti davanjem pažnje psu: “Psi nisu sebični. Oni se jedino brinu oko toga što mogu napraviti za svog vlasnika”.
Još je jedna važna lekcija koju možemo naučiti – ona o iskrenosti: “Psi te vide onakvim kakav jesi, a ne kakav želiš biti. Ne možeš prevariti psa. Pas ne sluša tvoje riječi već čita govor tijela koji ne može lagati. Prije no što započneš razgovor sa psom moraš osvijestiti kako se ustvari osjećaš”.

Autor: Sara Gorupec
Fotografije: John Samuel, Penn State, Josh Puetz, zolakoma