Obišli smo mladunče zlatnog agutija

U Zoološkom vrtu grada Zagreba na svijet je došlo mladunče zlatnog agutija.

Obitelj zlatnog agutija postala je bogatija za jednog člana. Mladunče je u Tropskoj kući Zoološkog vrta grada Zagreba došlo na svijet 1. studenoga, a u upoznavanje okoline lagano kreće pod budnim okom majke. Najčešće joj se vrti oko nogu, bilo gladno ili ne. Uz njezino se toplo zlatno krzno osjeća sigurno i voljeno.

zlatni-aguti-1

Vjerni do kraja života
Njegovi roditelji u ljubavi mogu biti uzor i sisavcima koji se smatraju najpametnijima na Zemlji. Kad pronađu partnera, agutiji ostaju zajedno do kraja života. Mužjak pritom štiti ženku i mladunce od drugih mužjaka te grabežljivaca. Kako bi se obranili od neprijatelja, agutiji mogu jako visoko skočiti.

Igra skrivača kao obveza
Kada se uplaše, imaju poseban znak kojim upozoravaju članove obitelji – lupanje stražnjim nogama u pod. To je znak svima da se trebaju sakriti. Mladunci su najugroženiji jer često ne vide znak. Tada se ukipe od straha i postaju lak plijen. Kako bi izbjegli taj scenarij, mladunci u prirodi trebaju naučiti da igra skrivača za njih nije izbor nego obaveza.

zlatni-aguti-2

Zlatni agutiji naseljavaju tropske kišne šume, a ponegdje i poljoprivredne površine Južne Amerike. Smatraju se životinjama sumraka jer se najsigurnije osjećaju upravo u sumrak i zoru. Tada pripreme hranu kako se ne bi izlagali grabežljivcima koji su aktivni tijekom noći i dana.

U spremanju hrane su slični većini glodavaca. Sjemenke koje ne pojedu odmah, toliko dobro sakriju od drugih i zakopaju da im i sami zaborave mjesto. Time pomažu rasprostranjivanju biljaka.

DODATNA INFORMACIJA:
Svi koji do nedjelje posjete Zoološki vrt grada Zagreba, na blagajni stadiona Maksimir mogu preuzeti besplatnu ulaznicu za nogometnu utakmicu između Dinama i Lokomotive. Ta se utakmica igra u Maksimiru u nedjelju u 15 sati.